Banjalucko kolo

Sve o štapovima i rolnama za plovkarenje

Moderator: Masterbih

Post Reply
tomislav1960
Ribolovac
Ribolovac
Posts: 189
Joined: 13 Feb 2012, 06:44
Location: Västerås, Svedska

Banjalucko kolo

Post by tomislav1960 » 29 Sep 2012, 11:26

Kao banjalicanin, ne mogu a da se ne umijesam u plovkarenje. Za sve koji se bave sa plovkom na malo vecu ribu nema nista bolje od banjaluckog kola i stapa izmedu 3,5 i 5 m. Jedini problem je da se sa kolom mora uciti baratati i da svaki stap ne pase za njega. Narocito je lako koristiti kolo iz camca gdje se ne mora zabacivati.
Prednosti nad rolom ima koliko hocete,a osnovne su: jeftino i gotovo neogranicen vijek, najlon se ne frce i ima puno duzi rok trajanja, jedna ruka je uvijek slobodna, lakse je od svake role, nema kocnice pa se ne moze desiti da nam riba prekine najlon, osjecaj kod drilanja je puno ljepsi nego kod role, za one koji love na vertikalni jigg je mnogo bolje i jednostavniji za rukovanje nego bilo koja skupa rola i mogao bi uz dobru reklamu biti svjetski hit za ozbiljne ribolovce. Mogao bih sigurno naci jos prednosti nad rolom, ali mislim da je i ovo previse.
Ako neko zeli vise info neka se javi ovdje pa cu ja pomoci za ostalo.
Bistro, Tomislav

User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Re: Stapovi za pecanje na plovak - Banjalucko kolo

Post by Barjak » 29 Sep 2012, 11:43

vi Banjalucani ste poznati po tom vasom "rolom",ali po tome ste jedinstveni zato sto tu tehniku ribolova koristite samo vi.I da objasnim ostalim kolegama koji nisu upoznati sa "Vasom rolom" da je to jednostavni cekrk,i specifican nacin ribolova.To mozete nauciti jedino od nekog banjalucanina.Inace to je tehnika za jaku vodu gde se koriste plovci i do 10 gr.

tomislav1960
Ribolovac
Ribolovac
Posts: 189
Joined: 13 Feb 2012, 06:44
Location: Västerås, Svedska

Re: Banjalucko kolo

Post by tomislav1960 » 23 Oct 2012, 14:22

Jednim dijelom se slazem sa Barjakom, medutim kolo ima prednost na rolama i u mnogim drugim nacinima ribolva a ne samo na brzim vodama. Na svim sporim tekucicama ima, kao sto sam ranije naveo, mnoge prednosti u odnosu na rolu.
Narocito mogu da ga preporucim svima koji love na vertikalu gdje je kolo mnogo bolje od bilo cega.

Borik
Pocetnik
Pocetnik
Posts: 1
Joined: 29 Dec 2012, 20:40

Re: Banjalucko kolo

Post by Borik » 29 Dec 2012, 21:28

Dragi Tomislave!

Imam jedno pitanje za Vas u vezi stapova koji se koriste zajedno sa banjaluckim kolom!? Sto se tice tehnike i bacanja sa koletom jako dobro sam upucen jer sam narastao u pravoj ribarskoj obitelji u kojoj su i otac i stariji brat koristili a i izradivali od aluminiuma svoju kolad tako da sam i sam naslijedio jedno kolo a i jedan stariji D.A.M.-ov teleskopski stap koji je na Vrbasu i Vrbanji izvukao "tonu" riba i nije bas u najboljem stanju posto je sigurno 25 godina star, pa me interesuje da li Vi znate gdje se u Svedskoj moze kupiti jedan dobar teleskopski stap?Naravno mnogi ce ribari sada misliti "sta ce mu teleskopski stap"? ali je teleskopski stap nezamjenjljiv u kombinaciji sa koletom.( Naravno po mogucnosti da nema puno sekcija jer onda ima puno provodnica a jos ako su one stare keramicke provodnice onda drzite" lopatu" u ruci!)Pozdrav i "Bistro"

tomislav1960
Ribolovac
Ribolovac
Posts: 189
Joined: 13 Feb 2012, 06:44
Location: Västerås, Svedska

Re: Banjalucko kolo

Post by tomislav1960 » 01 Jan 2013, 15:31

Prvo da vam pozelim sve najbolje i puno teofejnih ulova u novoj godini!
A sto se tice vaseg pitanja o stapovima za kolo koriste se stapovi od 3 do 5 m, sa manjom gramazom. Ima ih stotine modela i proizvodaca a teleskopi su najprakticniji, mada to nema veze. U BL mnogi love na trodjelne stapove. Sto se tice nabave, moram vas prvo pitati gdje zivite, pa cu vam onda skontati sta i kako. Napisite mi i gdje i koju ribu lovite jer kolo nije prakticno samo za plovak. U lovu sa vertikalnim digovima je zasigurno bolje od svake role.
Javite mi se ponovo pa cemo nesto smisliti.
Bistro, Tomislav

Post Reply

Return to “Štapovi i rolne”