riblja corba

Pričajte o čemu želite, opušteno..

Moderator:Masterbih

ado_n
U razvoju
U razvoju
Re: riblja corba

Post by ado_n » 03 Apr 2012, 07:02

U svemu je bitna ljubav a nijanse dođu same sa rutinom. kemija::

Limar
Genije
Genije

Post by Limar » 03 Apr 2012, 08:17

Za opasno dobru corbu potrebno je sledece:
.mast
.luk
.kuvani paradajz,pola ljut-pola slatki
.voda
.so,biber,aleva paprika,vegeta i lovorov list
.mesavina ribe (saran,som,keciga,tostolobik)
.na sve to 1 casa belog vina (za mene kultni Banatski rizling)
Cela operacija kuvanja corbe traje 3-3.5 sata,zavisi od luka kada ce biti izdinstan,kolicina komponenti zavisi od kolicine corbe koju kuvam,nikad nisam merio tacno,imam kotlic od 15l i vec mahinalno znam koliko cega ide,jedino balansiram ljutinu jer corba nije corba ako nije ljuta :D
I sto bi rek'o Stevo Karapandza,PRIJATNO!
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...

Sanadac5
Guru
Guru

Post by Sanadac5 » 03 Apr 2012, 09:09

Limar wrote:Za opasno dobru corbu potrebno je sledece:
.mast
.luk
.kuvani paradajz,pola ljut-pola slatki
.voda
.so,biber,aleva paprika,vegeta i lovorov list
.mesavina ribe (saran,som,keciga,tostolobik)
.na sve to 1 casa belog vina (za mene kultni Banatski rizling)
Cela operacija kuvanja corbe traje 3-3.5 sata,zavisi od luka kada ce biti izdinstan,kolicina komponenti zavisi od kolicine corbe koju kuvam,nikad nisam merio tacno,imam kotlic od 15l i vec mahinalno znam koliko cega ide,jedino balansiram ljutinu jer corba nije corba ako nije ljuta :D
I sto bi rek'o Stevo Karapandza,PRIJATNO!
Probaj na to kada sipas vino dodati i jedan deci konjaka, dal Badelov ili neki drugi.

Kirka
Piskaralo
Piskaralo

Post by Kirka » 03 Apr 2012, 16:02

sanadac5 tacno je svve sto si rekao. Drago mi je sto sve ovo cujem
Poslednja si moja sinagoga moj si Petrovgrad i Rim
Sa tobom mogu i bez boga, bez tebe ne mogu ni s njim.....

somina
Keder
Keder

Post by somina » 07 Apr 2012, 15:41

ja recimo, inace profi kuhar, kolicinu ribe izjednacim sa lukom....znaci ako imam 2 kg luka, toliko ide ribe...e sad...glave posebno skuham, dok se luk dinsta...glave procijedim, vodu od kuhanja cuvam jel...., glave ocistim od mesa, i spojim sa juhicom od glava...znaci posebno se luk dinsta i naravno 2-3 ljuta feferona, posebno sam ovo spojio...dinstanje na svinjskoj masti...kad se luk skoro pa raspao, pocinje festa...dodajem cesnjak, mljevenu papriku slatku, zalijevam sa temeljcem (ono od glava), (napomena, cim stavim papriku i cesnjak odmah zalijevam sa temeljcem da se ne przi...jer kaj...od paprike yebe zgaravica, a od cenjaka je jelo gorko ako se spali na ulju, ili masti ili luku) sol, biber, gemist za kuhara, e i to pustim 2 sata da odradi svoje na laganoj vatri...a lagana je tek toliko da oni mjehuri dolaze na povrsinu u krckanju....nakon 2 sata ubacujem komade mijesane ribe, zalijevam sa bijelim vinom, i drmam kotlic cca 15-20 min....to je to...riba se ne raspada....luka nema...umak je napravio svoje...i posluzujem uvijek uz domace siroke rezance...yebaj ga...nenadyebivi su...omjer za rezance...kila ostrog brasna=10 jaja...i soli po zelji...i ajmo becari... ihii:: ihii:: ihii::

atoth
ViP
ViP

Post by atoth » 07 Apr 2012, 18:23

Pa ima tu dosta interesantnih recepata mi nikada ne koristimo svinjsku mast ili ulje za dinstanje samo sitno izseckani luk.U principu na većini takmičenja nije dozvoljena upotreba unapred pripremljene takozvane duple čorbe ( temeljca). U prilogu par slika sa većih takmičenja u kuvanju gde smo učestvovali zajedno sa kolegom Sabo Jožefom.Somovijada Zvornik 2011 - 1 mesto u kuvanju.Tekija zlatna bućka Đerdapa 2008 god -1 mesto.Inače u Tekiji svake godine kuvamo u velikom kotliću Tisku riblju čorbu mimo takmičenja za publiku za oko 50 osoba koja se podeli za tili čas.Možda je uspeh naše čorbe u crvenoj mlevanoj paprici koja je i u bivšoj jugi bila najpoznatija i najkvalitetnija ( Horgoš, Kanjiža, Martonoš, Novi Kneževac)

Image

Uploaded with ImageShack.us

Image

Image

Image

holcer
Guru
Guru

Post by holcer » 07 Apr 2012, 18:26

somina wrote:ja recimo, inace profi kuhar, kolicinu ribe izjednacim sa lukom....znaci ako imam 2 kg luka, toliko ide ribe...e sad...glave posebno skuham, dok se luk dinsta...glave procijedim, vodu od kuhanja cuvam jel...., glave ocistim od mesa, i spojim sa juhicom od glava...znaci posebno se luk dinsta i naravno 2-3 ljuta feferona, posebno sam ovo spojio...dinstanje na svinjskoj masti...kad se luk skoro pa raspao, pocinje festa...dodajem cesnjak, mljevenu papriku slatku, zalijevam sa temeljcem (ono od glava), (napomena, cim stavim papriku i cesnjak odmah zalijevam sa temeljcem da se ne przi...jer kaj...od paprike yebe zgaravica, a od cenjaka je jelo gorko ako se spali na ulju, ili masti ili luku) sol, biber, gemist za kuhara, e i to pustim 2 sata da odradi svoje na laganoj vatri...a lagana je tek toliko da oni mjehuri dolaze na povrsinu u krckanju....nakon 2 sata ubacujem komade mijesane ribe, zalijevam sa bijelim vinom, i drmam kotlic cca 15-20 min....to je to...riba se ne raspada....luka nema...umak je napravio svoje...i posluzujem uvijek uz domace siroke rezance...yebaj ga...nenadyebivi su...omjer za rezance...kila ostrog brasna=10 jaja...i soli po zelji...i ajmo becari... ihii:: ihii:: ihii::
Otprilike sve isto samo bez rezanaca... Inace jako dobar recept,iako ih ima mnogo,licno mislim da svako ima neki svoj nacin na koji radi riblju corbu... :Dtt pio::
...Nije lako biti budala... Takav se moras roditi...
Destinations Point

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 08 Apr 2012, 09:19

Atoth je napisao da ne koristi ni mast ni ulje. Pa zar ti luk ne zagori ? ( Može recept - pobjednićki )
Davno prije sam ćuo od jedne starije gospođe da se slatkovodna riba sprema sa masću, a morska sa uljem. Šta je ispravno ? U par navrata sam vidio da se luk dinsta na ulju dok ne pocakli te se onda dodaju ostale namirnice, a neki su rekli da se treba luk dinstati na masti. Somina na ćemu ti dinstaš ?

Delboy
Guru
Guru

riblja corba

Post by Delboy » 08 Apr 2012, 09:50

... Morska na maslinovom ulju...

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 08 Apr 2012, 10:09

Tako je. Kad se skine sa gradela, lagano se polije sa malo maslinova ulja.
Delboy, ti sin sada bio na druženju pa jesi li saznao kakav recept za fiš ili čorbu imaju kolege.

Post Reply

Return to “Forumska kafana”