Plastificiranje olova

Pričajte o čemu želite, opušteno..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Masterbih
Moderator
Moderator
Posts: 4602
Joined: 02 Dec 2011, 16:58
Location: Germany
Contact:

Plastificiranje olova

Post by Masterbih » 26 Aug 2015, 22:48

Mnogi ribolovci uzivaju u izradi pribora i raznih sitnica za ribolov, a jedna od njih je i izrada olova za privatnu upotrebu ili daljnju prodaju.
Nakon izrade olova, jig glava, varki itd. materijal nije dovrsen ako nije lijepo ofarban zar ne?
U ovom slucaju da bi boja bila postojanija, tj. otporna na mnogo udaraca, boravak pod vodom, u kutiji sa priborom itd. potrebno je primjeniti posebnu tehniku Plastificiranje olova, odnosno specificnog bojenja.

Kako plastificirati olovo?
Plastificiranje olova se vrsi u svega par koraka i mnogo je jednostavno,
U nastavku teksta cemo objasniti sve u koracima i pojasniti sve o alatima te materijalima-farbi na samom pocetku.

Sirovina - Farba
Prvo i osnovno je imati dobru farbu, a najbolje je kupiti originalnu. tj. namjensku za ribolov koja je mnogo puta jaca i izdrzljivija od obicnih koje se koriste za npr. ogradu, zicu itd.
Razlika je u njenoj cvrstoci i postojanosti, tj. otpornosti na udarce.
Danas je trziste pretrpano raznim farbama sumnjive kvalitete sa kojima ne da necete dobiti zeljenu boju vec ce vase olovo vec i na prvom zabacaju biti unisteno.
Ispod je slika sa visoko kvalitetnim praskastim farbama za plastifikaciju koje prijanjaju nevjerovatno na materijal, a nakon samo par sekundi postaju bukvalno neunistive.

Image

Cijena ovakvih farbi je nesto vislja, ali vrijede svaku paru i duplo duze ce vam trajati.
Mozete ih veoma lako nabaviti u Online Shopu: http://ribolovacki.blogspot.com/p/shop.html
Ovakve farbe su izuzetno ciste, odlicno prijanjaju na zagrijane predmete, brzo se suse, jake su i otporne na udarce, izdrzljive i postojane nakon dugog boravka u vodi.
Jos jedna od prednosti ovih farbi je ta sto su boje izmiksane i spremne za upotrebu te sortirane po nazivima, tj. precizno su pogodjene boje popularnih i brendiranih firmi koje iste koriste na svojim modelima olova, dzigova itd.
Mozda ovo djeluje prosto, ali samo oni koji su pokusali da sami formiraju-naprave neku boju, znaju koliko je ovo tezak posao i prosto je nemoguce dobiti popularnu maslinastu boju, boju gline, pijeska itd.
Pogotovo je to nemoguce sa losim farbama koje dok se samo dvije umijesaju stvore nesto totalno lijevo sto ne lici onome sto zelimo, a da ne govorim na sta to lici kad se pomijesa 3 ili vise farbi..
Prosto receno, one nisu ni namijenjene da se mijesaju vec je svaka radjena za sebe sa sumnjivim supstancama koje ne podnose miksanje sa drugim bojama.
U svakom slucaju koristili ovu ili onu sistem je priblizno slican (same izrade), dok finalni proizvod i njegova kvaliteta ovisi o farbi koju koristite.

Sta nam je potrebno za plastificiranje?
Za Plastificiranje olova u kucnim uslovima nije potrebno skoro nista osim jedne stare rerne-pecnice u kojoj se mogu zagrijati materijali koje zelimo plastificirati, ali da bi bili mnogo brzi i ne pekli se kraj rerne-pecnice, postoje moderne metode za visoki kvalitet i mnogo laksi tok izrade.
Upravo taj sistem cu i objasniti u par koraka, a prvo cu napisati sta vam je potrebno od alata:

- Kombinirke ili klijesta
- Zice na koje cete cete kacati plastificirane predmete
- Strik ili neka letva-polica na koje cete redati zice sa plastificiranim predmetima da se hlade
- Fen za vruci zrak
- Set za plastificiranje (Electro Fluid Bed APS100 ili PRO XXL)

Prve tri stavke imate garantovano u svom alatu ili garazi, a ako nemate mozete sve to nabaviti za svega 2-3 EUR.
Pozeljno je takodje da koristite neke rukavice (ako ste seprtljavi, da se ne oprzite).

Fen za zagrijavanje
Fen za vruci zrak sluzi kako bi u veoma kratkom vremenu ugrijali predmet koji zelite plastificirati.
Ovaj Fen za vruci zrak ima i druge nazive poput toplinski pistolj, fen za skidanje farbe itd., a postoje i razliciti, tj. jeftiniji i skuplji modeli.

Image

Vama je potreban onaj naj obicniji koji moze razviti temperaturu oko 180-200C°, a to moze svaki pa cak i oni naj jeftiniji modeli koji kostaju 10-ak EUR (potpuno novi) u trgovinama alata.
Svaki i jeftini model razvija temperature preko 300C° sto je i vise nego dovoljno za ovaj posao.
Nema potrebe da kupujete svemirske modele sto mogu razvijati temperature preko 650C°, te da imaju regulatore jacine duvanja, pracenje volumena na display itd.
To za vas nije bitno, vec je bitno samo imati temperaturu cirka 180-200C°, a ako je pistolj jaci, onda smanjite jacinu ili vremenski krace zagrijavajte predmet.
Za olovo je bitno ne koristiti velike temperature kako ga nebi deformisali ili poceli topiti.
Idealna temperatura za rad je kao sto sam i naveo 180-200 celzijusa.

Set za plastificiranje
Ovaj set (Electro Fluid Bed APS100) sadrzi sve sto vam je potrebno kako bi obojili-nanijeli farbu ravnomijerno te samim tim dobili vrhunski kvalitet.
Takodje postoji i profi model tj, PRO XXL koji je namijenjen za ozbiljnije kolicine.
Finalni proizvod nakon plastificiranja izgleda odlicno, veoma je postojan i otporan za svega par sekundi nakon vadjenja iz mini komore.
Set takodje mozete nabaviti u Ribolovackom Online Shopu: http://ribolovacki.blogspot.com/p/shop.html

Image

Ne samo da ce vase olovo izgledati profesinalno, biti postojano i izdrzljivo, vec cete sa ovim setom i ustediti mnogo praskaste farbe!
Zagrijavanje olova i umakanje u farbu neravnomijerno nanosi farbu, a razliciti sloveji (veca masa) brzo naneseni gnjecenjem pogoduju da se predmet brzo hladi i ne prima farbu.
To se pokaze tek kasnije da na tim dijelovima olovo bude slabo, tj. da bas tu dodje do guljenja ili pucanja boje.
Druga stvar je da samim umakanjem trosite puno farbe za razliku od gdje vam ova mini komora sa zrakom stalno rasprstava farbu i nanosi je ravnomijerno u sitnim slojevima, ta farba lijeze na predmet kao salivena.
Ovako nanesena farba je izuzetno postojana, izdrzljiva i prelijepo izgleda, a predmet je spreman za upotrebu nakon svega par sekundi.
Set radi veoma prosto i trosi jako malo struje.
Princip rada je sledeci:
Pumpa tjera zrak kroz crijevo u mini komoru koja na dnu ima mikro membranu te ravnomijerno rasprstuje zrak unutar komore i drzi praskastu farbu stalno u zraku, a kad vi unesete zagrijan predmet u komoricu tad on u trenu biva ravnomijerno i slojevito obojen.

Plastificiranje - Bojenje Olova i drugih predmeta

1. U komoru seta nasuti malo praskaste farbe, upaliti pumpu i na regulacionom ventilu za zrak iz pumpe u komoru odrediti jacinu da farba kruzi u komori.
Idealno je da farba kruzi i doseze do skoro samog vrha komore ostavljajuci samo 1-3cm prostora (da kad stavite predmet farba ne presipa van).

Image

2. Predmet ili olovo uzeti kombinirkama-klijestima i zagrijati na fenu za vruci zrak cirka 15-20 sekundi na temperaturi 180-200C°
Odmah ga zagrijanog staviti (drzeci kombinirkama ili okacenog na zici spustiti) u komoru na 1-3 sekunde.

Image

3. Olovo ili predmet koji plastificirate izvaditi i odloziti na suho mjesto da se ohladi.
Hladjenje traje svega par sekundi, a najbolje ga je ostaviti 10-15 minuta kako bi bilo potpuno hladno i spremno za upotrebu.

Image

GOTOVO!

Vazno je napomenuti da sa ovim sistemom osim olova, jig glava i uopsteno ribolovackih rekvizita, mozete obojiti-plastificirati i druge razne predmete.
Boja u paleti ne nedostaje, a na vama je da budete kreativni i od koristi.
Evo vam i par primjera:

Image

Image

Image

Sve potrebno za Plastificiranje olova mozete nabaviti u nasem online shopu:
Ribolovacki SHOP <- klikni na tekst
ili na link ispod:
http://www.ribolovacki.blogspot.com/p/shop.html

Ugodan rad i Bistro!

Post Reply

Return to “Forumska kafana”