Voce i zelene alge

Crvici, gliste, kasteri, larve i ostali prirodni mamci..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Voce i zelene alge

Post by Barjak » 06 Aug 2012, 19:29

Uovu grupu spadaju: tresšnje i visnjes,marelice, breskve, krusške i sšljive, banane i jabuke, maline,kupine i dud i zelene alge. Ovo su pretezžno sezonski mamci icesto je neophodno da pored same vode raste drvo kako bi se riba na plodove navikla i rado ih uzimala.
Na trešsnje i višsnje najcešsce se peca klen, šsaran i jaz. Neophodno je da drvo trešsnje ili višsnje raste pored mesta gde se peca, jer samo je u tom slucaju riba navikla na ukus ovog voca i hoce da se prevari da ga uzme. Plodovi se kace bez peteljki na udice velicine 7 do 10 ili trokrake 12 do 16. Neophodno je da plodovi plivaju odmah ispod površsine vode, pa treba nakaciti komadic stiropora ili plute na najlon.
Pribor i nacin kacenja kod marelica, bresaka, krušsakai šsljiva je istikao i kod tresšanja, ali se zbog mekoce kaèce samo na trokraku udicu i to na vrat udice, preko najlona uz upotrebu ribolovacke igle. I ovde je neophodno da mamac bude tik ispod površine vode.
Postoje podatci da se na banane i jabuke mogu pecati s, mrena i klen. Seku se na komade i kace isto kao i breskve. Jedina razlika u odnosu na prethodne grupe je šsto ovde mamac vodimo po dnu.
Uz obalu reka najcešsce rastu maline, kupine i dud pa je i najlogicnije da se na ove plodove peca. Riba je navikla na ukus i izgled, i rado uzima ovakav mamac. Potrebno ih je nakaciti na najfiniju trokraku velicine 12 do 16. Koristi se tehnika lova plovkom na dnu. Kontrira se odmah po trzaju zbog mekoce mamca.
U toku leta kada zelenih algi inace ima dosta u vodi, riba se rado zivotinjicama koje žzive u algama. Najbolje je sa mesta koja su delimicno podvodom (kamenje, nosaci mostova, delovi mlinova, brana i ustava) sakupiti koncice zelenih algi i pazžljivo ih namotati na udicu velicine 8 do 10. Vrh udice mora da ostane slobodan. Pecamo sa najfinijim priborom i kontriramo brzo.

Post Reply

Return to “Prirodni i ostali mamci”