Pijavica i durbak

Crvici, gliste, kasteri, larve i ostali prirodni mamci..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Pijavica i durbak

Post by Barjak » 12 Sep 2012, 19:55

Image

Pijavice(konjske, a ne medicinske) i durbaci(durbok, turbok, dudrdubak) su izuzetni mamci za soma, šsarana, smudja, mrenu, bandara i klena. Konjske pijavice su crne sa zelenkastožutim trbuhom i za razliku od medicinske ne sisaju krv, vec hvataju sitne ribe i punoglavce. Kace se na jednokrake udice, jednim bodom kroz kožzu glave.Ukoliko pecate jacim priborom i cilj su vam krupnije ribe, mogu se koristiti i trokrake udice sa vecim brojem pijavica ili durbaka. Pijavica u vodi nije tolikoa ktivna kao durbak i cesto potpuno prestaje sa uvijanjem nakon par minuta. Da bi joj se povecala atraktivnost, medicinskim šspricem, moguce joj je pod kožzu ubrizgati neku od tecnih supstanca - ribljih atraktora.
Najlaksši nacin da prikupite pijavice je da u jedan džjak za “krompir”, sa krupnim otvorima ili u cuvarku stavite jednu ili dve mrtve ribe i bacite uz kamenu obalu. Pijavice ce se nakon kratkog vremena pojaviti kako bi pojele iznutricu riba.Tada cete ih lako nahvatati u velikim kolicinama.
Durbak je na udici vrlo žziv. Cesto mu se pri kacenju odseca jedan kraj,kako bi krvario i izazivao ribu. Jedino na sšta treba paziti, kod durbaka je da se nesme postaviti na takav sistem, gde udica ležzi na dnu, jer ce se ukopati u mulj. Bolje je na donjoj udici postaviti pijavicu, a na gornjoj, bocnoj, durbaka.Durbaci uglavnom žzive u muljevitom tlu i morate im znati stanišste kako bi ih iskopali.
Pijavice i durbaci se lako održzavaju svezžim. Dobar nacin cuvanja u frižzideru podrazumeva da ih uvijemo u novinsku hartiju. Jedina obaveza vam je da ih svakog dana pregledate i odvojite mrtve. Novine moraju da budu vlažzne, ni previšse ni premalo. Najbolje je da ih prvo potpuno pokvasite, a onda da ih iscedite izmedju ruku tako da ne ostane nimalo slobodne vode u listovima. Novinama treba obaviti pijavice i durbake, ali tako da im ostavite malo vazduha. Što se durbaka tice, nekada je bolje da se ni ne otvaraju svakog dana, vec samo da se spolja novina poprska vodom.

Post Reply

Return to “Prirodni i ostali mamci”