Bloodworm i joker

Crvici, gliste, kasteri, larve i ostali prirodni mamci..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Bloodworm i joker

Post by Barjak » 12 Sep 2012, 20:08

Image

Bloodworm i joker (Krvni crvi) su popularni samo kod mec pecarosša, mada su to dva najprimamljivija mamca za ribe. Pravilnom
upotrebom, na njih je moguce upecati i vece ribe kao što su šsaran i linjak. I bloodwormovi i jokeri su larve srodnih dvokrilih insekata. Dok su bloodwormovi larve mušsica koje ne ujedaju, jokeri su larve komaraca. Obe larve žzive u vodi, sa tim da prvi žzive u mirnoj, poluzagadjenojvodi, dok larve komaraca višse vole bržze vodene tokove i cistu vodu.
Obe larve su crvene boje, ali mogu menjati boju ka tamnije crvenoj i braon. Bloodwormovi porastu maksimalno do 2 cm, dok jokeri rastu do 8 mm, ali su mnogo zživahniji. Prvi su pre svega mamci za mamcenje udica, dok su drugi izuzetna primama za ribe.
U prirodi je tešsko naci cisto nalazišste samo jedne od ove dve vrste. Kada je potrebno da se razdvoje, dodajte komad treseta i bloodwormovi cese sami uvuci u njega. Parce treseta možzete izvaditi i umotati u novinu, pa cuvati u frižzideru i do nedelju dana.
Jokere možzete bacati loosefeeding ili groundbaiting tehnikom. Kada koristite drugu tehniku, umesto hleba možzete koristiti i finu glinu. Zimi ipak koristite loosefeeding.
Udica velicine 20 ili 22 je prava za bloodwormove. Kacite ih kroz glavu, koja je blago zelene boje.

Sakupljanje bloodworma

Krvni crvi su izuzetno skupi mamci i kada vam treba veca kolicina, jedini pravi postupak je da ih sami nakupite. Prvo šsto treba da znate jeste da oni zžive u dnu. Potreban vam je dug i osštar nozž da bi ih odatle izvadili. Iako se nalaze u svakom dnu, ipak se okupljaju u stanišstima te ga je potrebno pronaci.
Ovi crvici se nalaze u sloju mulja debelom od 30 do 45 cm. Obratite pažznju pri iskopavanju da je moguce da taj sloj bude i 1,5 do 2 m, iako se iznad njega nalazi 50 cm vode. Dakle budite jako oprezni, kako ne bi nastradali zakoracivsši u mulj.

Sakupljanje jokera

Za razliku od bloodwormova, jokeri nisu prirodna hrana riba iz jednog prostog razloga: žzive u zagadjenim vodama u kojima ribe ne bi mogle da zžive. Medjutim, ribe ih rado jedu, jer su izuzetno žzivahni. Najveci problem pri sakupljanju jokera je naci vodu u kojoj ih ima dovoljno. Obicno su to zatravljeni, plitki i topli kanali blizu farmi i drugih izvorišsta organske necistoce. Na mestima gde ih ima dubina vode mozže da bude maksimalno 45 cm. Dno treba da je muljevito sa malom primesom peska. Jokeri se nalaze u dnu na dubini do 15 cm. Kadaih izvadite stavite ih u parce muslina koji treba uviti u vlazžnu novinu.

User avatar
Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 381
Joined: 12 Jan 2012, 23:16
Location: Sarajevo, BiH

Re: Bloodworm i joker

Post by Fly and Carp Fishing » 13 Sep 2012, 16:33

Tita mi ja se slomio dok sam ovo napiso, a drug barjak srecom samo copy/paste. Hehehhehe... Imam ja ovoga jos dosta pa ako kome zatreba bujrum.
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

buljuba
Pocetnik
Pocetnik
Posts: 6
Joined: 04 Mar 2015, 16:16

Re: Bloodworm i joker

Post by buljuba » 09 Apr 2015, 18:56

Pozz
Moram da nadopunim ovu temu,ja vec dugo ne uzimam ver de vas,jer ga sam vadim i bolji jer je uvijek vrišak
Evo malo fotki
Attachments
IMG_1017.JPG
IMG_1017.JPG (1.77 MiB) Viewed 2745 times
IMG_0804.JPG
IMG_0804.JPG (266.7 KiB) Viewed 2745 times
IMG_0803.JPG
IMG_0803.JPG (348.3 KiB) Viewed 2745 times

Post Reply

Return to “Prirodni i ostali mamci”