Gliste

Crvici, gliste, kasteri, larve i ostali prirodni mamci..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Gliste

Post by Barjak » 12 Sep 2012, 20:33

Image

Postoji mnogo vrsta glista, ali se najcešsce koristi lauferka koja žzivi u tresetu. Da bi prežzivele, potrebno je samo da im se obezbedi treset i temperatura na nivou sobne,uvek manja od 50*C. Na ovaj nacin sigurno ce se ocuvati i nekoliko meseci.
U toku leta, gliste mogu biti od posebnog znacaja u ribolovu. Ovo je narocito tacno ukoliko pecate na plavinama, gde one predstavaljaju prirodnu hranu ribama u tom trenutku. Takodje, ukoliko je voda mutna i nadosšla, gliste su mamac koji se preporucuje pre nego crvici.
Cetiri najcešsce korišscenih vrsta glista su: crna, lauferka(zlatna), crvena i zelena(ritska) glista.

Crna glista

Crna glista je duga, debela glista koja žzivi u obicnoj zemlji i jedna je od najefikasnijih mamaca. Leti se pokazala kao idealan mamac za velike jegulje, deverike, linjake i mrene. Sa jeseni i zimi na nju rado idu veliki bandar, bodorka i klen. Kacite dve-tri crne gliste na udicu 4 ili 6 ili jednu glistu na udicu 6,8 ili 10.Rep crne gliste mozžete kaciti na udicu 14 ili 16 kada pecate bodorku, bandara i jegulju.
Telo joj je svetlo crvenkasto-braon boje, dok joj je rep blago spljošsten i šsiri odš sirine tela. Duzžina tela joj je od 5 do 8 cm u proseku, mada postoje i veliki primerci i do 15 cm dugi. Ovu glistu mozžete naci kopajuci bašstu, ali je najbolje pretrazžiti travnjak nocu kada ona izlazi iz zemlje. Pretražzujte oprezno, jer je ova glista veoma osetljiva na vibracije i svetlo.

Lauferka

Brandlings ima crvenkastu kozžu koja je mekša od one kod bašstenske gliste. Duga je od 10 do 13 cm i na telu ima par žzutih prstenova. Kada je probusšite udicom, žzuta tecnost izlazi iz ove gliste. Ova tecnost je izuzetno primamljiva za ribe. Ova glista se možze kupiti, ali se lako možze i naci u kompostu.

Crvena glista - holandska

Ovo je tamnocrvena glista vrlo slicna lauferci, ali bez prstena na telu. Naraste od 5 do 8 cm. Obicno se kaci na sitnije udice sama ili u kombinaciji sa kasterom ili pinkijem, kada je izuzetan mamac za deveriku i bandara. Obicno se mozže naci u svinjskom stajnjaku zajedno za lauferkama. Sakupite ih dosta, jer su izuzetan dodatak primami kada se koristi groundbaiting metod.

Zelena glista - ritska

Ovo je krupnija, zeleno-crna glista, koju je moguce naci u ritskom mulju. Kako je cvršsce gradje pokazala se kao dobar mamac za krupnije ribe, cela ili kao parce, jer je sitna riba tecško skida sa udice.

Cuvanje glista

Sve gliste treba cuvati u dobro ventiliranoj posudi, na hladnom mestu (ali ne u frižzideru). Sa vremena na vreme poprskajte ih vodom, ali ih nemojte podaviti. Cuvajte ih u tresetu ili mesšavini zemlje i treseta.Sa vremena na vreme ih provetravajte, a mrtve izvadite i bacite. Nemojte ih cuvati višse od dve nedelje.

Kacenje gliste na udicu

Ono šsto gliste cini atraktivnim mamcem je njihova pokretljivost i njihov miris. Cesta grešska pri kacenju gliste na udicu je izbor premale udice, pa pecarosši probijaju glistu vrhom udice na mnogo mesta pretvarajuci je u bežzivotnu masu. Nakon par zabacaja, iz gliste iscuri sav sok i ona postaje beskoristan mamac.

Napravite svoj glisnjak

Kako bi u svakom trenutku imali dovoljnu kolicinu lauferki i crvenih glista najbolje je da napravite svoj licni mini glisnjak.
U skrivenom i osencenom delu bašste iskopajte rupu precnika 1 do 1,5 m (Ukoliko ne žzelite da kopate rupu, možzete da od cetiri table lima i sa cetiri drvena stuba, napravite korito na zemlji.) Napunite dno rupe ili korita mesšavinom zemlje i lišsca u sloju od 15 do 30 cm. Na to dodajte sloj svinjskog, kravljeg ili konjskog stajnjaka debljine 5 cm. Na sve to dodajte 100 do 200 glista. Svakog dana, na tu gomilu dodajte biljni ostatak iz vasše kuhinje, lišsce caja,kore od jabuka i slicno.
Da bi vam glisnjak uspeo, zapamtite tri stvari. Nemojte da dozvolite da se ukiseli. Ovo je najcešsci razlog propadanja glisnjaka. Trik je u tome da svaki put kada dodate biljne ostatke, dodate i malo gasšenog kreca. Drugo, ne dozvolite da se glisnjak presušsi. I najzad, nemojte vaditi višse crva nego šsto vam je potrebno, jer cete iscrpsti glisnjak.
Sitne bele glistice, su signal da radite kako treba, a kao nagradu od kucnog djubreta dobicete najbolji moguci supstrat za gajenje sobnog bilja.

Nalazženje glista

Gliste se iz zemlje obicno vade kopanjem na mestu gde znamo da ih ima.Medjutim, postoji još jedan stari metod sakupljanja glista. Ovaj metod podrazumeva da znamo mesto gde glista ima, pa u tu zemlju zabijemo asšov ili kolac koga snazžno klatimo na sve strane. Uznemirene gliste obicno same bezže iz zemlje, misleci da ih progoni krtica.

Post Reply

Return to “Prirodni i ostali mamci”