Strune najnovije generacije isključivo za feeder ribolov

Sve o najlonima i materijalima za montaze (fider i dubinski ribolov)..

Moderator: Masterbih

Post Reply
User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Strune najnovije generacije isključivo za feeder ribolov

Post by Barjak » 31 Aug 2012, 08:27

Lepo se može videti da se danas u Mađarskoj i Srbiji ribolov na feeder štap širi kao brzi voz. Takođe, razvoj prihrane, mamaca i opreme za ovu vrstu ribolova razvija se velikom brzinom. Veliki broj proizvođača je prepoznao potencijal koji se ovde krije i uložili su puno vremena i novca u specijalne proizvode koja se potrebna za feeder ribolov. U tome svemu najviše dobijaju ribolovci, jer dobijaju sve finije proizvode boljeg kvaliteta, koji savršeno idu uz ovu tehniku. Test ribolovci Halodrado proizvoda već više od deset godina popularizuju feeder ribolov i razvijaju potrebne proizvode i mamce. Ovom prilikom želim da vam predstavim specijalne strune, koji mogu biti kamen temeljac ove tehnike.

U ponudi možete naći dve univerzalne strune Haldorado Pellet Line i Strong Line, a ove godine u okviru ove linije proizvoda tri nove, specijalne vrste strune, koje su isključivo za feeder ribolov, i želim da vam ih predstavim malo detaljnije.

Image
Haldorado linija struna od ove godine broji već pet članova

Ove godine je Haldorado izbacio na tržište nove tri strune. Sa ovim je praktično donekle zadovoljio potrebu za strunama počevši od glavne strune za zabačajni predvez, preko monofil predveza, pa do ojačanog udičnog predveza.

Haldorado Yellow Feeder

Svako bi želeo da može da dobaci što dalje, ali je to sa debljom glavnom strunom praktično nemoguće uraditi. Tanke strune pak, pri jačem zabačaju lako mogu pući. Jedino rešenje je deblja i jača struna predveza. Ali onda se srećemo sa novim problemom: koji čvor da vežemo da sve ostane kako treba? Međutim, uz novu Haldorado Yellow Feeder struna možemo zaboraviti taj problem! Na kalem mašinice možete staviti 200m strune, ali prvih 15m strune je nešto većeg prečnika. Zahvaljujući zadebljanju, možemo bezbednije da zamaramo ribu u blizini obale. Garantovano se neće pokidati!

Tokom osmišljavanja ove strune, pazili smo na to da jarka boja ne ometa ribu, tako da je zabačajni predvez bezbojan (u vodi se ni ne vidi), dok je glavna struna žuta da bi se dobro videla pri zabačaju i zamaranju ribe. Glavna struna je jarko žute boje je omiljena ne samo zbog toga što se dobro vidi, nego i zbog toga što je zraci Sunca manje oštećuju, nego strune tamnih boja, koje se neverovatno zagreju i već pri zabačaju (bez preterivanja) se i upropaste.

Standardna tamna monofil struna od poliamida je bez UV zaštite i na temperaturi od preko 40 stepeni Celzijusa može se oštetiti, a već na više od 50 stepeni (koja nije retkost ako nema senke), za kratko vreme postane gotovo neupotrebljiva. Tada se struna osuši, ukruti, i ne može se ni vezati.

Sa svetlom strunom koja ima UV zaštitu i vrhunsku završnu obradu kao što je Yellow Feeder to vam se ne može desiti! Povrh svega, struna je nešto manje rastegljiva od prosečne, tako da tokom ribolova na većim daljinama obezbeđuje bolju reakciju i sigurniji ulov.
Sve češće zabranjuju upotrebu ojačane glavne i zabačajne strune radi zaštite ribe. U takvim vodama zabačaj na veću daljinu ćete moći izvesti samo uz Yellow Feeder, jer je zabačajni predvez ,,ugrađen” u glavnu strunu. Proizvodi se u tri veličine.

Image
Zabačajni predvez glavne strune jarko žute boje Yellow Feeder

Image
Prvih 15m glavne strune je deblje (to je zabačajni predvez)

Image
Dok je glavna struna žuta, zabačajni predvez je providan, u vodi nevidljiv.

Image
Možete je namotati na mašinicu čija rezervna i glavna špulna imaju isti kapacitet

Image
Ako volite da vam glavna strune bude na metalnoj špulni, onda prvo stavite karbonsku špulnu. Deo sa zadebljanjem će se postaviti iznad kalema strune. Tako namotana biće sa donje strane

Image
Špulnu koja ima veći kapacitet strune ,,samo” ovoliko popuni 200m strune. Da bi se špulna mašinice savršeno popunila, treba mi deblja podloga za strunu

Image
Špulna je ovako već puna

Image
Ako menjamo špulnu na mašinici, treba namotati na metalnu špulnu celu strunu

Image
Tako će Yellow Feeder biti sa gornje strane, taman gde počinje zadebljanje zabačajnog predveza

Haldorado Visitor

Pored dobre glavne strune, potrebna vam je i odgovarajuća struna predveza za udicu. Nudimo vam dve vrste predveza (monofil i ojačani). Haldorado Visitor feeder monofil struna za predvez poseduje brojne pogodnosti, a u vodi je takođe nevidljiva. Pored izvanredne čvrstoće, specijalna je po tome što je manje rastegljiva, ali izdržljivija nego prosečne strune i pored optimalne mekoće. Manje se uvija, petlja, što je jako bitno u feeder ribolovu. Prodaje se u 8 veličina, tako od najfinijeg ribolova na kesegu, do čvrstih šarana svako može da nađe ono što mu odgovara! Na svakom kalemu je namotano 50m strune.

Image
Haldorado Visitor feeder monofil struna za predvez

Image
Odličan izbor veličina

Haldorado Braxx


Haldorado Braxx je struna feeder predvez za profesionalce. Proizvod koji nadomešćuje svaki nedostatak, jer malo proizvođača nudi odgovarajuću strunu za predvez, a to je neophodno za dobar mamac. Važna karakteristika je savršen poprečni presek, gde se delovi savršeno ,,objedinjuju”. Nama je najbitnija preciznost i zatezna čvrstoća. Neverovatno je tanka, ali i iznenađujuće jaka. Zbog zelene boje će se utopiti u okruženje, riba je neće ni videti.

Sa radošću vas obaveštavam, da sam na proleće imao priliku da idem u ribolov u Teksas (Amerika), na jezero sa šaranima. Ono što je bilo posebno za ovo jezero je da je puno algi. Tako sam među Braxx proizvodima odabrao najtanju strunu od 0,10mm. Veliki šarani su se u kristalno čistoj vodi jako obazrivo hranili, svaki detalj je bio bitan. Tako sam od ove strune napravio predvez. Ono što je bilo iznenađujuće za mene, je da iako je ova struna tanka, i još u borbi protiv algi, izdržala je i šarane iznad 10kg koji su se ljuto borili!

Ovo je bila najtanja struna, tako da ako je ovo izdržala, Braxx struna može izdržati bilo šta tokom ribolova! Ima je u 4 veličine u pakovanjima od 15m. Garantovana mekoća i snaga u jednom!

Image
Haldorado Braxx struna feeder predvez

Image
Karakteriše je savršeni poprečni presek, a pri tom je jako tanka

Izvor:

Code: Select all

http://www.haldorado.hu
Napisao: Döme Gábor
Slike: Nagy Gábor

Limar
Genije
Genije
Posts: 1006
Joined: 12 Jan 2012, 17:24
Location: Stara Pazova Republika Srbija

Re: Strune najnovije generacije isključivo za feeder ribolov

Post by Limar » 08 Sep 2012, 11:40

U cemu je razlika izmedju fider najlona i obicnog nekog najlona koju koristi vecina dubinkasa?
.......Ili ove strune recimo?
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...

User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Re: Strune najnovije generacije isključivo za feeder ribolov

Post by Barjak » 08 Sep 2012, 22:22

pravo da ti odgovorim razlika je po mome a mozda gresim sto najlon za feeder je potopljiviji lakse tone.Ima jos neke finese koje su doradili kao naprimer prvih 15 metara je zadebljaniji nego ostalih 185m.Radi lakseg zamaranja ribe pri obali.onda postizu se vece daljine pri izbacajima.izdrzljivija je npr.struna od ,010 ove jedva izguraju 1kg dok struna za feeder izvlaci desetostruko vise....ako ne lazu ovi sto reklamiraju svoju robu.

Sanadac5
Guru
Guru
Posts: 813
Joined: 12 Jan 2012, 19:43

Re: Strune najnovije generacije isključivo za feeder ribolov

Post by Sanadac5 » 09 Sep 2012, 20:11

Barjak wrote:pravo da ti odgovorim razlika je po mome a mozda gresim sto najlon za feeder je potopljiviji lakse tone.Ima jos neke finese koje su doradili kao naprimer prvih 15 metara je zadebljaniji nego ostalih 185m.Radi lakseg zamaranja ribe pri obali.onda postizu se vece daljine pri izbacajima.izdrzljivija je npr.struna od ,010 ove jedva izguraju 1kg dok struna za feeder izvlaci desetostruko vise....ako ne lazu ovi sto reklamiraju svoju robu.
Po tvome misljenju sta predlazez nama sarandjijama ..kako predvez tako i glavnu strunu ...
Sta za kom.jezera ...a sta za tekuce tj.divlje vode .... :)

User avatar
Barjak
Ribarcina
Ribarcina
Posts: 320
Joined: 30 Jun 2012, 15:13
Location: Paracin

Re: Strune najnovije generacije isključivo za feeder ribolov

Post by Barjak » 10 Sep 2012, 14:44

ja predlazem da se isto uzima stim sto za feeder ima glavna struna i struna za predveze,

Post Reply

Return to “Najloni i materijali za predveze”