Riblja brašna
Moderator:Masterbih
Udio ribljeg brašna u 1kg mix-a je obićno od 200gr - 350gr pa i 400gr. Obićno se kombinira dvije ili tri vrste brašna kao npr. LT - Predigest - Sardin Inćun ili neka druga. Svako brašno ima svoju specifićnu aromu i jaćinu kao i atraktivnost, zavisno od vrste obrade tog brašna.
Evo par primjera kombiniranja ribljih brašna :
1. 10% LT brašno 10% Losos br. 5% Predigest
2. 20%LT br. 5%Predigest 10%Sardin inćun
3. 20% LT br. 10% Sardin inćun
4. 15% LT 15% Predigest
5. 20%LT 20% Haring brašno itd.
Na sve to ( kod pravljenja boila ) ide riblje ulje i boile će tri mirisati na ribu i biti atraktivna za šarka, a možeš dodati i neku aromu ako želiš. Ja na primjer nekad dodam Pure Salmon (losos).
Evo par primjera kombiniranja ribljih brašna :
1. 10% LT brašno 10% Losos br. 5% Predigest
2. 20%LT br. 5%Predigest 10%Sardin inćun
3. 20% LT br. 10% Sardin inćun
4. 15% LT 15% Predigest
5. 20%LT 20% Haring brašno itd.
Na sve to ( kod pravljenja boila ) ide riblje ulje i boile će tri mirisati na ribu i biti atraktivna za šarka, a možeš dodati i neku aromu ako želiš. Ja na primjer nekad dodam Pure Salmon (losos).
Re: Riblja brašna
nesto dugo nije u redu sa mix-om ako nisi bas nikad nista upecao, neverujem da si preterao sa ribljim brasnima jer Nutra`brasna nisu cista vec su to gotovi miksevi u kojima vec imas sve komponente kao sto su pticija hrana,caseinat,whei protein, soja,griz, kelp,robin red.....(kako u kojem) najbolje bi bilo da postavis jedan tvoj recept za koji kazes da je neuspesan pa da vidimo sta to fali ili ima viska.Limar wrote:Pokusavao sam napraviti home made miks ali bezuspesno,nikad nista nisam upecao na te boile...koristi sam brasna od Nutrabaitsa i skoro sam video Moore brasno,izveo sam zakljucak da je Nutra skroz drugacija,jaca po mirisu i inace drukcija,da li je moguce da sam onda preterivao s udelom ribljih brasana?
Nisi izgubio kad te pobede,vec kad odustanes
Može biti i to. Ove godine u drugom mjesecu bio sam u dućanu sa rib. priborom i vidio rib. brašno od Nutrabaitsa sardin inćun na podu u plastićnojkutiji oblika kao kadica. Zimi se grije pa postoji mogućnost da brašno i užegne. Inaće užeglo brašno ima specifićan miris (jaći) i to može biti jedan razlog odbijanja ribe.
Drugi razlog može biti predoziranje sa aromom. Više arome na boili ima kontra ućinak.
Limar, ja bih ti preporućio da ponovo složiš neki miks sa recimo 300gr. ribljeg brašna, a 700gr. ostale komponente (1kg). Nermoj tako brzo odustati, jer domaća boila je bolja od kupovne, a i slađe je kad ti šaran zagrize na svoju boilu. Za poćetak napravi samo sa jednim brašnom (sardina inćun - naj jeftinije) pa ako šta i pogriješiš možeš te boile upotrebiti za hranjenje.
Drugi razlog može biti predoziranje sa aromom. Više arome na boili ima kontra ućinak.
Limar, ja bih ti preporućio da ponovo složiš neki miks sa recimo 300gr. ribljeg brašna, a 700gr. ostale komponente (1kg). Nermoj tako brzo odustati, jer domaća boila je bolja od kupovne, a i slađe je kad ti šaran zagrize na svoju boilu. Za poćetak napravi samo sa jednim brašnom (sardina inćun - naj jeftinije) pa ako šta i pogriješiš možeš te boile upotrebiti za hranjenje.
Ma nije problem kupiti nista,nije u pitanju hemija,iste te doze u Fabrickim miksevima rade i to dobro,reko aj da probam al mrka kapa 
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...
- slobodan.vukadinovic
- Ribarcina

Cerenac, nahvatas kedere, ostavis ih na sunce da se osuse pa u kruparu...
I eto ti riblje brasno za koje znas sta je a ne ono brasno kod kojeg je analizom ustanovljeno da u sebi ima dlake nepoznatih sisara...
I eto ti riblje brasno za koje znas sta je a ne ono brasno kod kojeg je analizom ustanovljeno da u sebi ima dlake nepoznatih sisara...
nekad smo tako radili, bar starije generacijeslobodan.vukadinovic wrote:Cerenac, nahvatas kedere, ostavis ih na sunce da se osuse pa u kruparu...![]()
Nisi izgubio kad te pobede,vec kad odustanes
gdje se moze nabaviti ovo lt riblje brasno i koja je cijena?? 
Kako Nutra riblja brasna nisu cista??bdelitee wrote:nesto dugo nije u redu sa mix-om ako nisi bas nikad nista upecao, neverujem da si preterao sa ribljim brasnima jer Nutra`brasna nisu cista vec su to gotovi miksevi u kojima vec imas sve komponente kao sto su pticija hrana,caseinat,whei protein, soja,griz, kelp,robin red.....(kako u kojem) najbolje bi bilo da postavis jedan tvoj recept za koji kazes da je neuspesan pa da vidimo sta to fali ili ima viska.Limar wrote:Pokusavao sam napraviti home made miks ali bezuspesno,nikad nista nisam upecao na te boile...koristi sam brasna od Nutrabaitsa i skoro sam video Moore brasno,izveo sam zakljucak da je Nutra skroz drugacija,jaca po mirisu i inace drukcija,da li je moguce da sam onda preterivao s udelom ribljih brasana?
Jedno je riblje brasno a drugo su gotovi mixevi.
Ili Limar toliko nije znao,pa je umesto ribljeg brasna,kupovao gotove mikseve.??
Bio bih zahvalan,da mi neko ovo objasni !
Mislim da je usao u istoriju promasenih investicija, tj. da kupi komponente, napravi boile i ne ulovi ribu!
A ako nije znao sta je gotov miks, a sta komponente, onda je jos i za ginisa..

A ako nije znao sta je gotov miks, a sta komponente, onda je jos i za ginisa..