Pecanje šarana rano u proljece

Slobodne teme o šaranskom ribolovu..

Moderator: Masterbih

User avatar
Ivo carp
Ribolovac
Ribolovac
Posts: 138
Joined: 13 Jan 2012, 13:30
Location: Nova Gorica , Slovenija

Pecanje šarana rano u proljece

Post by Ivo carp » 02 Feb 2014, 13:03

Poz kolege

Evo malo mojih iskustva i mišlenje za lov šarana rano u proliječe.
Vječina krapolovca se pita kako upecati šarana rano u proliječe kad je voda još hladnija,koji i kakve vrste mamca upotrijebiti,kakav mix sastavit,
da bih šaran zagrizio u naš mamac na dlaci .
Več puno puta sam čuo ribolovce kako govore da šaran,u hladnom dobu godine ne jede ,jer je u jesen pojeo dovolno hrane ,pa da sad može pauzirat do prolječa ...
ali ja u to nevjerujem grk::
Po mojem mišlenju šaran i u hladnom dobi i kada je voda ispod 7 stepeni jede!ali ne toliko kao u drugima periodima godine,jer se njegova probava vrlo smanji.
I da je moguče upecat šarana i rano u proliječe,ali je za uspijeh treba malo više uraditi nego u drugim periodima godine .sa mojih iskustva je moguče upecat ali ne toliko riba ko ,u ljeto kad je naravno voda idealna za pecanje...itd itd
Najbolje je več prije znat informacije o vodi koji pecamo,jer znamo da zimi i rano u proliječe šaran živi u glubijim djelima jezera ili rijece,pa tako je bolje več prije saznat teren na kojem lovimo ako imamo mogučnost premarkirat presonirat mjesto gde pecamo često,da znamo gde su previsi u vodi,prepreke ,potopeno drveče..itd itd,da bih uspijeli postignut uspijeh.
Jer se riba u hladnim dobu zadržava u dubini i previsima u vodi,jer je tamo voda toplija,ali kada se temperatura vode poče povečivat ,riba krene u plitviji djel jer se tamo temperatura vode brže ugrije.Zato je po meni vrlo dobro poznati teren i lokaciju gde lovimo.
Početak prolieča kad ja krenem na ribolov uvijek pecam tako da imam jedan štap tamo gde znam daje riba i sam predhodno prehranjivao,a sa drugim štapom
tražim ribu izvan teritorija tamo gde je voda plitvija,ali ako je još sunce imam obvezno u plitvom dleju jer tamo u sunčanim danima riba bolje radi.
Obavezno prihranjivam 2dana prijeali ne najednom mjestu,ja malo okolo to istresem jer mislim da tako šaran počne tražit hranu i navikne na taj spod carp::
Hranim sa dobro kuhanim kukuruzom partiklom i na parčiče nasjecenim boilama koji nemaju ulja u sebi,jer ulje po meni zatvara signal iz boile.upotrebujem arome na bazi alkohola,jer brže pustaju signal iz mamca,i prije je riba prihvati i proba ,ali ne prehranjujem previše ,ja radije po malo da nebih ribu presitijo pa sebi upropastijo prijem šarana.
tolko za sad od mene,ali ipak je to samo moje mišlenje i upoznanstvo za pecanje šarana rano u proliječe ....

bistro :HH

User avatar
GRGA RI
ViP
ViP
Posts: 565
Joined: 12 Jan 2012, 20:33
Location: HR RIJEKA

Re: Pecanje šarana rano u proliječe

Post by GRGA RI » 02 Feb 2014, 14:10

Sa svime napisanim se slažem, osim sa djelom gdje boila nema ulja u sebi.
Za hladne vode je pure salmon ulje najbolje, jer se ne zgusne, pa može otpuštati i tako daje dodatni signal za hranu.

User avatar
CarpeR
Ribolovac
Ribolovac
Posts: 129
Joined: 12 Jan 2012, 18:28
Location: Ludbreg, Hrvatska

Re: Pecanje šarana rano u proliječe

Post by CarpeR » 02 Feb 2014, 17:52

GRGA RI wrote:Sa svime napisanim se slažem, osim sa djelom gdje boila nema ulja u sebi.
Za hladne vode je pure salmon ulje najbolje, jer se ne zgusne, pa može otpuštati i tako daje dodatni signal za hranu.
Mislim da kad je rječ o ulju (kao i kod nekih attraktora) ja bi se držao one poznate- manje je više.

User avatar
Masterbih
Moderator
Moderator
Posts: 4643
Joined: 02 Dec 2011, 16:58
Location: Germany
Contact:

Re: Pecanje šarana rano u proljece

Post by Masterbih » 02 Feb 2014, 19:20

Iako na prvu djeluje nelogicno, postoje winterised ulja koja se ne zgusnjavaju na niskim temperaturama i kao takva su upotrebljiva u zimskim mamcima - ili onda kad je voda hladnija npr. rano proljece.
Ukoliko imate neko ulje za koje niste sigurni da se zgusnjava, stavite ga u plasticnu flasu i ubacite 2-3h u hladnjak ili 45min-1h u zamrzivac, a nakon toga probajte promuckati, ako je dosta gusce nego na sobnoj temperaturi, ne koristite ga u zimskim mamcima jer ce vam zatvoriti boilu!

U tekstu je opsirnije sve objasnjeno:
Sastojci za zimski mamac

User avatar
Masterbih
Moderator
Moderator
Posts: 4643
Joined: 02 Dec 2011, 16:58
Location: Germany
Contact:

Re: Pecanje šarana rano u proljece

Post by Masterbih » 02 Feb 2014, 19:27

Sto se tice lokacija, ne mora uvijek znaciti da je saran u najdubljem dijelu jezera tokom hladnijih dana.
Njegovo staniste, tj. sam odabir zavisi od mnogo vise faktora, a ukoliko postoje npr. blagi podzemni izvori, takve lokacije su mu posebno interesantne, a dubina moze biti cak i 1 metar samo.
Podzemni izvor je dosta topliji od temperature jezera i tako grije vodu, a ako na takvoj lokaciji ima neka prepreka gdje bi se mogao skriti, definitivno je sarko tu.
Opet sto se tice ranog proljeca, svaki dio osuncan gdje se voda bar malo ugrije, ribe ce rado posjecivati, a ukoliko nema izbora da bude u plitkim osuncanim dijelovima, onda ce biti blizu povrsine vode i grijati se.
Neka jezera su dosta toplija od drugih pa sve zavisi od vode do vode i navikama njenih stanovnika kakav pristup cemo odabrati.

User avatar
GogoRush
Guru
Guru
Posts: 804
Joined: 15 Jan 2012, 19:05
Location: Zagreb, HR

Re: Pecanje šarana rano u proliječe

Post by GogoRush » 02 Feb 2014, 19:43

Sve ovo gore htio bih malo nadopuniti radi mlađih šaranđija da bi im bili jasnije.
Kad se dođe na vodu obavezno sa markerom pretražiti i bolje upoznati dno i mjesto gdje će se hraniti riba i loviti. Također pretražiti i oko hranilišta i utvrditi otprilike odakle bi riba mogla doći i gdje se kreče.
U proljeće i ljeti probati naći hupsere jer će se riba dizati i hraniti na njima radi topline vode. U kasnu jesen i zimi potražiti dublja mjesta, obično su to stariji dijelovi jezera sa korijenjem i muljem gdje ima otpalog lišća koje se raspada i tako pomalo grije.
Šaran se hrani bez obzira na godišnje doba. Zimi kad je voda hladna manje zbog usporenog metabolizma, a koristi i masno tkivo koje je prikupio hraneči se intezivno ljeti i u jesen. U proljeće kad se voda postepeno počinje grijati i njegovi apetiti se pojačavaju i bolje radi. Pračenjem hranjenje šarana obično u proljeće bolje grizu mlađi odnosno manji šarani jer nisu stigli uskladištiti masnoću za zimu, a pred kraj ljeta i u jesen grizu mnogo veći jer trebaju što više uskladištiti masnoga tkiva za zimu.
Što se tiće ulja, za zimu se bira ulje koje se što manje zgusne i na kraju smrzne. Najbolji primjer je maslinovo ulje. To je izvrsno ulje, zdravo je, ima svoju specifičnu aromu pa je i po tome atraktivno za ribu ali nije za zimu jer se smrzne na niskim temperaturama i zatvori boilu. Stavite ga u frižider i nakon nekog vremena će da se zgusne a onda i da se smrzne. Svako ulje ima svoju točku smrzavanja i ključanja. Neki ribiči obično baš zbog toga da ne bi izgubili na atraktivnosti mješaju dvije ili tri vrste ulja.
Arome se također biraju ovisno o njihovim nosiocima. Dva osnovna nosioca aroma je alkohol i ulje te se i ovdje pazi na godišnje doba. Aroma na bazi alkohola radi uvijek i brzo odašilje mirise oko boile i u sve slojeve vode.

User avatar
carpier
ViP
ViP
Posts: 628
Joined: 13 Jan 2012, 11:10
Location: Murska Sobota, Slovenija

Re: Pecanje šarana rano u proljece

Post by carpier » 02 Feb 2014, 20:24

Još bi samo dodao radi mlađijih koji čitaju forum...Ako u hladnijih periodima godine previše hranite nečete imati griza jer se ribe nahrane i odu. Uzet če sve na dnu sem vaše boile koja je na sistemu. A ako ste još promašili mikro lokaciju onda nečete imati ništa. Ni griza. A ako sve pogodite dovoljno vam je par boila i imate kapitalca. Zašto? Jer veči primjerci šarana traže hranu i zimi, jer im treba. Jer imaju i u hibernaciji svoje potrebe. A hranu če pronaći tamo gdje su je imali cijele godine, hot spot. Ponekad vam je dosta čak samo pva (mix) uz udicu i boilu naravno. Ostalo su kolege več sve napisale...
I was born a carp angler and I‘ll die a carp angler.

User avatar
CarpeR
Ribolovac
Ribolovac
Posts: 129
Joined: 12 Jan 2012, 18:28
Location: Ludbreg, Hrvatska

Re: Pecanje šarana rano u proljece

Post by CarpeR » 03 Feb 2014, 13:42

Ulje kao i ostale komponente treba koristit prema potrebi, ako se u mixu koriste masne komponente, tada nema potrebe za još dodatim korištenjem ulja, pa čak i hladnoprešanog koje se ne zgušćuje tolko. Ako nema masnijih komponenti tada se može koristit, al po meni u vrlo malim količinama.

User avatar
GRGA RI
ViP
ViP
Posts: 565
Joined: 12 Jan 2012, 20:33
Location: HR RIJEKA

Re: Pecanje šarana rano u proljece

Post by GRGA RI » 03 Feb 2014, 14:35

Nikad ribolovu nisam pristupio na ograničen način.
Hoću reći da ponekad na vodi rade neke stvari za koje se općenito misli kako nisu dobre.
Jedna od tih stvari je količina ulja u boili, ili u pasti oko boile.

Sebi sam dokazao kako radi pasta sa velikim udjelom ulja za hladnu vodu.
Možda to nije recept za kojeg tvrdim da će raditi uvijek, ali par puta mi je donio velike osmjehe na lice.
To ne mora biti samo ulje. Ponekad će to biti jako namirisana boila, ponekad veća količina nekog atraktora, a ponekad vulgaris boila.

Tu govorim samo o stvarima koje idu na dlaku, a nikako o obilnim hranjenjima.
Ribolov u hladnoj vodi je specifičan, a vrijeme koje inače koristim ljeti na trpanje hrane na hranilište ostavljam za mala kemijanja mamca na dlaci.

Uvijek treba raditi na vodi, jer i male promjene mogu dati ljepe rezultate, ako ribič zna što radi.
Bistro piv::

User avatar
čipo
Genije
Genije
Posts: 1487
Joined: 13 Jan 2012, 17:38
Location: Sisak

Re: Pecanje šarana rano u proliječe

Post by čipo » 04 Feb 2014, 13:13

GRGA RI wrote:Sa svime napisanim se slažem, osim sa djelom gdje boila nema ulja u sebi.
Za hladne vode je pure salmon ulje najbolje, jer se ne zgusne, pa može otpuštati i tako daje dodatni signal za hranu.niti po ljeti,niti po zimi ne slažem boilu bez imalo konopljinog ulja,jednostavno ne mogu tako...

Post Reply

Return to “Ostalo”