Lov šarana u granju

Slobodne teme o šaranskom ribolovu..

Moderator:Masterbih

darko.glumac
Ribolovac
Ribolovac
Posts:181
Joined:14 Mar 2015, 18:04
Lov šarana u granju

Post by darko.glumac » 31 May 2016, 11:50

Zanima me kakva su Vaša iskustva kod lova šarana u granju.Moja iskustva: Prvo i te kako pažljivo sagledavam situaciju i zamišljeni put ( kojim sam odlučio ribu izvlačiti van. Zatim na red dolazi „ klipanje“, lov šarana u granju zahtjeva najveću moguću preciznost koju ribolovac može postići. Za ovakav ribolov koristim isključivo strunu i to kruću i jaču, upredenicu schock leader - nikako iz razloga što se upredenica jako lako urezuje u grane tako da gubimo kontakt sa ribom. Još je jedan razlog i te kako bitan zašto ne koristim schock leader, a to je iz razloga što ako dođe do petljanja i pucanja sistema, sistem gotovo uvijek pukne na spoju schock leadera i osnovnog najlona i tada u vodi ostaje schock leader dužine otprilike za dvije dužine štapa što je strašno loše, u slučaju da je riba na udici to znači gotovo sigurnu smrt za ribu,a ako ne, schock leader ostaje plutati u vodi kao savršeno sredstvo za zapetljavanje. Ovakav način ribolova iziskuje izuzetnu koncentraciju i angažiranost ribolovca. Od štapova se ne udaljavam ni metar, role su zategnute,a kod drila – što prije moguće ributreba odvojiti i izvući iz granja. Ako se ipak desi da se riba zapetlja treba biti strpljiv i održavati konstantan pritisak na štapu,ako to ne upali – treba otpustiti najlon, stavljam štap u rod – pod, otpuštam rolu, pažljivo gledam što se dešava sa najlonom i čekam da riba sama izađe iz granja. Ovdje se mora biti jako strpljiv jer ova radnja može potrajati i više od pola sata. Ako u tom periodu riba ne izađe tada je stvar gotova, tada sistem izvlačim na silu, namotam osnovni najlon oko ruke i povlačim. Nikad ne povlačim naglo i sa najvećom silom već lagano – dosta puta popustila je grana i sistem je bio spašen. :HH

dejak
Ribarcina
Ribarcina
Posts:290
Joined:12 Jan 2012, 18:33
Location:Bačka Palanka

Re: Lov šarana u granju

Post by dejak » 12 Jun 2016, 20:30

Moja iskustva za ribolov šarana su bila strogo vezana za granje dok se nisu pojavile komercijalne vode.Na Dunavu šaran se lovio samo uz panjeve i granje retko sa obale češće iz čamca.Ako u par sekundi ne kreneš ribu prema sebi zaboravi.
Na špulmama je uvek bio krut najlon 0,40 ,100-120 gr klizno olovo a drilovi stegnuti do maximuma.To je bila sirova borba dok ga ne povučeš sa naravno MNOGO kidanja.Recimo od 10 riba ako izvučeš 3 ti si majstor.Nikad nisam uspeo da izvadim ribu kada se jednom zakači sve se svodilo na kidanje.Kada u jesen padne voda znali smo da odemo i čistimo mesta od najlona koji su bili tako majstorski upetljani da je to bilo za medalju i tada se videlo da kod nas ona stara strpljen spašen ne pije vode.Petljavine najlona za panj su bile prave.

User avatar
Dane
Ribarcina
Ribarcina
Posts:415
Joined:15 Jan 2012, 23:00
Location:Šabac

Re: Lov šarana u granju

Post by Dane » 17 Jul 2016, 16:09

Svi moji ribolovi na "divljim" vodama se desavaju u blizini krsa,takve su vode koje posecujem. Ali ove godine sezonu zapocinjem na novom mestu koje je jednom recju nemoguce.Trava je sa svih strana,dize se sa 6 metara dubine pa sve do same povrsine. Dabrovi su oborili toliko drveca da skoro nigde nema izglednog mesta za vadjenje, ipak ostalo je par rupica u travi na koje sam mogao postaviti svoje mamce.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Sve se desava pod mojim nogama, najdalji stap mi je trideset metara od mene.Odlucio sam da vezem metar i po lead cora,ne bi li isekao bar malo trave pri vadjenju ribe. i odlucio sam se za proverene mamce od river i aa2 mixa u kombinaciji sa glm pop-up boilama i vestackim podizacima
Image
Pet dana sam proveo na vodi i uspeo prevariti par malisana i nekoliko deverika uz jedno otkacinjanje ozbiljne ribe u travi.
Image
Image
Ali ono sto me najvise raduje i tera da se sto pre vratim na vodu desilo se pretposlednjeg jutra.Zamislite,rano jutro,izlazim iz satora i spustam se u stolicu kod samih stapova ne bi li sacekao jutarnji cug spreman. I tako dok ispijam kafu,misli mi lutaju a pogled usmeren ka vodi cekajuci neku aktivnost na deset metara od mene u sred oborene krosnje polako i lenjo se prevrce riba predivne zlatne boje od 15+kg.Poslednje sto sam video od njega je velikiiii modri rep i kao da mi je mahnuo sa njim.
bistro
Image

User avatar
Beli 059
Filozof
Filozof
Posts:2152
Joined:13 Jan 2012, 23:10
Location:Valjevo,SERBIA

Re: Lov šarana u granju

Post by Beli 059 » 18 Jul 2016, 21:10

Bravo Dane,

Zaista si jako lepo opisao ono sto divlje vode sa lomom i krsom u njima pruzaju....naravno puno izgubljenih riba ali i radost kada se nadje na duseku i pred fotoaparatom.

Ja kao i ti posecujem dosta divljih voda i to za mene ocaravajuce Kamenicko jezero koje u sebi krije gigante do kojih je sve teze doci ...ali je lepo kada ih u smiraj dana ili rano svitanje vidite kako se izbace ili okrenu pred nama ili nedaleko od nas u nekom takodje lomu.

Zakljucak je jedinstven da ribolov u lomu i granju je izuzetno zahtevan i mukotrpan...licno volim takva mesta i na takvim lokalitetima pecati .

evo jednog malog saveta iz iskustva :

Pokusajte da sisteme radite sa manjim olovima do 70 gr ...sa safty sistemom uz mogucnost da olovo prilikom bega ribe spadne ...da ispred upredenice uvek imate neki od materijala koji ce Vam pomoci da se izborite sa tanjom granom travom ili lokvanjem(snag leader,leadcor i sl)

Evo i par slikica sa poslednje posecene pozicije na tom divnom jezeru...

Image

Marker se nalazi na samom panju koji je ogroman ...izmedju njega i obale je podvodno granje sa jako malim spotovima ko ji su cisti... .:)

Image

Image

User avatar
tomoZG
ViP
ViP
Posts:681
Joined:12 Jan 2012, 17:44
Location:Croatia-Zagreb

Re: Lov šarana u granju

Post by tomoZG » 17 Aug 2016, 17:35

Evo osvrnuo bi se na svoj zadnji ribolov na bajeru u Vinkovcima koji je upravo kako naslov teme kaže "lov šarana u granju" iz kojeg je ribu gotovo nemoguće izvadit van.Još je tu nekoliko podvodnih ,potopljenih stabala koja su prepuna oštrih školjki koje kao skalpel sijeku najlon.
Imageimage hosting 30 mb
Imagepost images
Odlučili smo za početak loviti bliže granju gotovo u njemu i kočnice na roli na tvrdo, ali samo istezanje najlona na daljini od 70-ak metara bilo je i više nego dovoljno da riba uspije svaki puta pobjeć u granje.Nakon što sam skoro ostao bez štapa od siline griza te ga jedva uspio uhvatit u zadnjem trenutku za sami kraj,odlučujemo hranilište odmaknut 20-ak od granja bliže obali nebili dobili malo više manevarskog prostora da probamo ribu doslovno izsilovat van.Ali riba nam i tu pronalazi svaki puta prepreku u kombinaciji sa školjkama i rezultat je svaki puta isti tj.gubitak ribe sa sistemom.
Od nekih 15-ak grizeva koje smo imali na vrlo dobru kombinaciju Spice tuna mixa i creamy nuta uspjeli smo izvaditi samo 3 manje ribe od kojih je ovaj na slici bio najveći oko7kg.
Imageuploading images
Imagehow do i print screen

I šta sad na kraju reći da mi se ovakav ribolov sviđa-nipošto
Sve ribe koje smo izgubili,izgubili smo sa cijelim sistemima koje je riba ostala vući sa sobom,o igri živaca da i ne pričam,osobno ne volim takvu vrstu ribolova i nastojat ću ga i dalje izbjegavat kad god mogu
Image

User avatar
čipo
Genije
Genije
Posts:1487
Joined:13 Jan 2012, 17:38
Location:Sisak

Re: Lov šarana u granju

Post by čipo » 21 Aug 2016, 10:42

Ndaa..Tomo mislim da je veći problem tamo školjka od granja...čini mi se...zar ne??
Jer i kod nas ima granja,ali uspijevamo uredno dobijati ribe van...premda kod nas je manje više granje,a ovdje je drveće Z.:

User avatar
tomoZG
ViP
ViP
Posts:681
Joined:12 Jan 2012, 17:44
Location:Croatia-Zagreb

Re: Lov šarana u granju

Post by tomoZG » 21 Aug 2016, 12:02

Svo podvodno granje je prepuno oštrih školjki tako da čim najlon dotakne granu dolazi do gubitka ribe.
Image

User avatar
čipo
Genije
Genije
Posts:1487
Joined:13 Jan 2012, 17:38
Location:Sisak

Re: Lov šarana u granju

Post by čipo » 21 Aug 2016, 13:48

ma da...tako sam i mislio...najgora kombinacija... Z.:

User avatar
Beli 059
Filozof
Filozof
Posts:2152
Joined:13 Jan 2012, 23:10
Location:Valjevo,SERBIA

Re: Lov šarana u granju

Post by Beli 059 » 22 Aug 2016, 10:26

Tako je drage kolege....ALI...ako hocemo do pravih debelih mislim da je to jedini put...kroz lom...lokvanj..skoljke ...panjeve...pa ko pobedi...Zato se toliko i radujemo tim debelim saranimaa. :HH

User avatar
Dane
Ribarcina
Ribarcina
Posts:415
Joined:15 Jan 2012, 23:00
Location:Šabac

Re: Lov šarana u granju

Post by Dane » 23 Aug 2016, 18:55

U nastavku moje price, cetiri dana ribolova u raju
Image
sedam udaraca,jedan malisan van
Image
a ostatak je zavrsio u travi,granju, sasi i oslobodio se udice.
Image
Ovo se dogodilo posle laganog bega od nekih stotinak metara,znate ono kao da ste zakacili lokomotivu.To se desilo sa desne strane ostrva na gornjoj slici, pa u desno,uspeo sam da ga vratim ali je prosao sa druge strane ostrva i ostavio mi ovakvu udicu u sasi. Inace udica je kamasan 725 br. 4 ko ih je koristio zna o kakvoj udici je rec ali ovog puta nije izdrzala.Doci ce valjda i to hladnije vreme da trava malo padne,a dotle samo male porcije RIVERA i slikacemo se prijatelju....
bistro
Image

Post Reply

Return to “Ostalo”