Šetao sam malo Lapovcem prije par dana i čujem da se ljudi žale kako dosta slabo grize. Ili se šaran još nije vratio u potpunosti iz mrijesta ili je nešto drugo u pitanju. I kako je već unazad par dana toplo i sunčano vrijeme sjetim se ja zig riga. Stoga sam idući dan odlučio malo isprobati zig.
Dolazimo na vodu oko 9 ujutro, gledam jezero, odlično - nema vjetra. Vrućina i mirna voda, idealno za zig. Prvo sam izmarkirao poziciju, dok je kolega u to vrijeme napravio smjesu (praškasta hrana, sitne sjemenke,...) te zatim pravimo predveze. Dubina je bila malo manja od 6 m, a koristili smo predveze od 4 m i 2.8 m. Nakon zabacivanja počinjemo odmah s raketiranjem. U tom hranjenju nije bilo ni bipa. Dok smo odmarali u hladu, oglašava se moj signalizator i nakon kraće borbe šarko od 6.5 kg je vani.
Nakon slikanja puštanje.
Zabacujem nazad i odmah počinjemo sa hranjenjem. Ubrzo pod raketom imamo još 4 griza. Evo par slika:
Šarko koji je na jedno oko slijep.
Nakon tih par grizeva je stalo te mi odlazimo nazad u hlad. Imali smo i posjet rode.
Kasnije imamo jednog manjeg šarana.
Kad smo već skoro počeli pakirat, pred polazak kući, kolega ima griz. Kaže ništa posebno, vjerojatno kao i ostali šarani koje smo imali te nakon par minuta dovlači ga do obale. Ulazim u vodu s meredovom (uzeo sam jedan manji meredov jer se onaj veći baš osušio). Još ne vidimo šta je, tek nakon još par minuta drila pred obalom lijepi šarko pokazuje leđnu peraju. Ja kako sam vidio tu peraju, samo sam izašao iz vode i odložio manji meredov te uzeo onaj veći. Vraćam se nazad u vodu i navodim kolegu gdje da vuče jer uz samu obalu ima par panjeva pa da ih proba izbjeć ako može. Napokon je lijepi pitomi šaran u meredovu.
Procjena da je oko 15 kg. Važemo ga i vaga pokazuje točno 15. Kolega sav sretan jer mu je to ujedno i osobni rekord. Slikanje vani pa u vodi te vraćanje neozljeđenog šarana nazad u Lapovac.
Sve ukupno imali smo 7 grizeva i 7 izvučenih riba. Bolje se pokazao kraći predvez (na onom dužem smo imali samo 1 griz). Sunce nas je dobrano ispeklo što se lijepo vidi na slici dolje