Prekomjerni izlov u rijekama i jezerima od strane ribolo
Moderator:Masterbih
to ti ja i hocu da kazem,,,,,ima onih koji su ljubomorni,,,,koji sire lazi,,,,,stvarno me neinteresuje,sta je bilo i te price,,,,za smolucu,,,,i ostale vode,tako sam cuo kao i ti sto si cuo te price,,,,, zato ti ja i govorim,,,,vidis da ima likova,,,,koji seru,,,zato ti ja kazem,,,saznacu ja ko ti je govorio za mene,,,,,,vidjeces,,,,,,,,,,pa cemo i to da rijesimo,,,braca.................
Prekomjerni izlov u rijekama i jezerima od strane ribolovaca
Evo tema u kojoj mozemo diskutovati o prekomjernom izlovu od strane nas ribolovaca..
Re: Prekomjerni izlov u rijekama i jezerima od strane ribolo
Moram reć da je zanimljivo da kad god je pitanje i na ostalim forumima
da li je riba puštena to uglavnom bude netko tko isključivo lovi šarane.
Iste te ljude"uvijek ima iznimki "sam viđao (šaranaše)kako uredno kad uhvate štap
za varaličarenje i ulove, nebitna je vrsta ribe uredno je nose doma bez obzira
što je daleko ispod mijere,a da ne pričam o količini.Isto tako kad odem lovit
šarana na komercijalna jezera i vidim postupanja s ulovom prije doslovnog
bacanja poput smeća u vodu zgade mi se,a njima je to ok,jer nema 15-20 kg
pa ko ga hebe.
Nitko nije zlatan i treba prvo poći od sebe.Ulovim, nešto odnesem,nešto pustim,
prebacim negdje i opet dobro.
da li je riba puštena to uglavnom bude netko tko isključivo lovi šarane.
Iste te ljude"uvijek ima iznimki "sam viđao (šaranaše)kako uredno kad uhvate štap
za varaličarenje i ulove, nebitna je vrsta ribe uredno je nose doma bez obzira
što je daleko ispod mijere,a da ne pričam o količini.Isto tako kad odem lovit
šarana na komercijalna jezera i vidim postupanja s ulovom prije doslovnog
bacanja poput smeća u vodu zgade mi se,a njima je to ok,jer nema 15-20 kg
pa ko ga hebe.
Nitko nije zlatan i treba prvo poći od sebe.Ulovim, nešto odnesem,nešto pustim,
prebacim negdje i opet dobro.
Meni iskreno ne smeta kad neko ponese svoj ulov kuci i pojede ga sa porodicom, ali mi smetaju nosenja riba ispod mjere i u velikim kolicinama, to nije uredu.
Sve sto je po zakonu propisano treba da se postuje i nece biti problema.
P.S. U Njemackoj zakon nalaze da svaku ulovljenu ribu moras ponijeti kuci izuzev onih ispod mjere ili zasticenih vrsta!
Naravno, vecina ribolovaca krsi taj zakon, ali u korist riblje populacije jer kradom vracaju ribe u vodu, a za to se moze dobiti kazna
Sve sto je po zakonu propisano treba da se postuje i nece biti problema.
P.S. U Njemackoj zakon nalaze da svaku ulovljenu ribu moras ponijeti kuci izuzev onih ispod mjere ili zasticenih vrsta!
Naravno, vecina ribolovaca krsi taj zakon, ali u korist riblje populacije jer kradom vracaju ribe u vodu, a za to se moze dobiti kazna
Onaj ko misli da se pecaljkom ne moze izloviti neka voda zivi u zabludi!kolega Macan154 moze da potvrdi kako je jedno jezero kod S.Mitrovice sistematski ocisceno od amura,sarana i stuke na kraju,sve na pecaljke,ne grabuljanjem...bukvalno 2 posto ribe ostalo u jezeru,strasno.....jezero Dobrodol,nekada eldorado kapitalaca,ne tako davno,uskoro ce da kapitulira,mrezama pokradose sitne ribe a one povece koje izbegnu mreze i sakriju se u panjeve pronalaze sarandzije i uredno vade napolje,nesto na talandaru,nesto na pijacu a nesto u komercijalu,zalosno!
Sto se jezera tice crno se pise....
Sto se jezera tice crno se pise....
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...
Pa naravno da moze, ali ako se ne pridrzavaju pravila sto se tice kolicine i dozvoljene mjere ribe.
Ako je zatvorena voda, logicno je da se moze izloviti, ali ne sve..
Ako je zatvorena voda, logicno je da se moze izloviti, ali ne sve..
Masteru,bukvalno SVE....ja o ovoj jezeru pricam ko Svaba tra la la ali toliko sam ostao zapanjen vidjenim da cu verovatno pamtiti to zauvek!
Po 20 riba od 10kg pa navise JEDAN COVEK svaki dan prosek,kolovodja cuvar Zika i njegova ekipa majmuna.....strucno i detaljno oplevili jezero od nekih 35ha....zbog tih amura sam i vikendicu dobio tamo ali dzabe sad zvrji tamo,ribe nema!skoro sam dobio info da je ulovljen amur od 9 kila,svi u cudu se nasli!
Po 20 riba od 10kg pa navise JEDAN COVEK svaki dan prosek,kolovodja cuvar Zika i njegova ekipa majmuna.....strucno i detaljno oplevili jezero od nekih 35ha....zbog tih amura sam i vikendicu dobio tamo ali dzabe sad zvrji tamo,ribe nema!skoro sam dobio info da je ulovljen amur od 9 kila,svi u cudu se nasli!
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...
-
malabaracuda
- Ribolovac

Zakonski gledano da onaj koji ima koncesiju svaka otvorena ,a i zatvorena voda mora da bude poribljavana određenom vrste riba svake godine.Tako da gledajući to teško da se jedna voda definitivno može izloviti.Može se smanjiti broj izlovljenih matica ali sigurno sve ne ako se i malo pridodaje tomu pažnje .Komercijala je po mojem nešto sasvim drugo.Dođeš platiš -nosiš il ne nosiš.Tu riba i nema uvjete za prirodni mrijest.Gazda određuje uvjete i on je tu zakon.Nekim takvima nije u interesu da mu se populacija poveća sa mlađi.Takvi žele samo brojati lovu.pogotovo ako su to zakupili na par godina i sami neznaju koliko je vremena potrebno da se formira jedna kvalitetna voda bogata ribljim fondom.Onda su im svi ribolovci krivi i izlaze na vidjelo razne priće.Da bi ostali i dalje u funkciji angažiraju ribolovce- krivolovce da za njih love matice čime potenciraju krivolov.Kako je već i rećeno treba svaki krenuti od sebe pa priznati dal si na ovoj ili onoj strani.
Sve ima svoje zasto i zbog cega ali treba pogledan malo i naokolo.
Krenuvsi od rijeke Bosne....po pravilu svaki mjesec ribolovacko drustvo doboj, modrica, itd,....trebali bi poribljavat neke napadnute vode i da na tim mjestima uvedu uhvati i pusti....to sto ce neko reci e oni to sad privatizovali ko revir" ma pusti to kraju,....nasa drzava je takva da se sve moze i bez papira.....
Naravno treba ponjeti i kuci, puncu i punici ali nositi sve nije uredu.
P.S. Ovo sto se tice Eke i tarika....nisam ninajednoj strani totalno sam za nesto deseto za rijeku Bosnu....ali obojica negdje grijesite a takodje negdje ste upravu.
Ipak necu dalje...nemojte me pogresno shvatit obojica ste mi kolege
Peac.
Krenuvsi od rijeke Bosne....po pravilu svaki mjesec ribolovacko drustvo doboj, modrica, itd,....trebali bi poribljavat neke napadnute vode i da na tim mjestima uvedu uhvati i pusti....to sto ce neko reci e oni to sad privatizovali ko revir" ma pusti to kraju,....nasa drzava je takva da se sve moze i bez papira.....
Naravno treba ponjeti i kuci, puncu i punici ali nositi sve nije uredu.
P.S. Ovo sto se tice Eke i tarika....nisam ninajednoj strani totalno sam za nesto deseto za rijeku Bosnu....ali obojica negdje grijesite a takodje negdje ste upravu.
Ipak necu dalje...nemojte me pogresno shvatit obojica ste mi kolege
Peac.
Bboy OR DIE !!!