Kao sto neko vec napisa, neznam odakle bi krenuo.
Medjutim, bit cu dosta fleksibilniji iz razloga sto si priznao gresku i sto se kajes za sve.
Ruku na srce, nemogu samo tebe da krivim jer razlog tvog, vaseg i drugih ribolovaca neznanja su mnogo sirih razmjera i svima nedostaje edukacija.
Moj bijes nije uperen samo na tebe, vec to posmatram mnogo sire i krivi su mi svi koji se busaju po Srbiji u prsa sa C&R, a nisu prstom mrdnuli da edukuju druge ribolovce koji i dan danas pecaju kao prije 100 godina.
Zakon takodje od prije 100 godina itd. itd.
Meni bi najlakse bilo da opalim ovde i napljujem te, ali cu pokusati biti razuman i ne dozvoliti da me bijes ponese.
Znam da bi na vecini drugih foruma odgovori bili 50:50, a ovde su svi 100% za ocuvanje ribljeg fonda, tj. C&R, prostije receno sve "Sportski ribolovci".
Skoro svako od nas ima neku mrlju ili gresku zbog koje se kaje iz svoje proslosti, a tvoja je Milose "ogromna".
Upravo takve greskice i griza savjesti nam ne dozvoljava da se bilo sta slicno dogodi, ne samo nama vec i pred nasim ocima bilo to uzivo ili virtuelno kao npr. ovdje na forumu.
Ti svoje nedjelo nemozes zaboraviti nit treba da zaboravis, naprotiv, treba da se okrenes Sportskom Ribolovu (Uhvati i Pusti rezimu) i da edukujes druge, navodis svoj primjer kako si prosao i ispao magarac itd.
Lijeceni narkoman, koji se pokaje i shvati da je zaglibio i nedaj boze uvlacio i druge u to, nemoze da spere ljagu, ali cineci dobra djela i edukujuci druge, upozoravajuci itd. cini dobro djelo za buduce generacije i iz svog nedjela izvlaci pouku za druge.
Vidim da se hvatas one otrcane filozofije (divlja voda vs. Komercijalni revir), a i to je pogresno jer ocigledno dobijas pogresne i netacne informacije, a vecina takvih informacija upravo dolazi iz Srbije jer tamo ima nekolicina omanjih komercijala krcatim ribom pa onda sve komercijale bacaju u isti kos.
Rijeka Po u Italiji je tkzv. divlja voda, ali tu ribolovac sa iskustvom za 24h moze uloviti preko 20-ak riba tezih od 10kg.
Ovo ti je primjer te navodne divlje vode, a sad suprotno tome, jezero Pelagicevo ti je komercijalni revir, ali taj revir nije isti kao prije 2, 3 i vise godina, danas se redovno te busadzije u prsa vracaju kuci bez ijednog ulova, to je komercijala i lako je uloviti ribu?
E djoku mog.
Ovo je jedna zasebna opasna tema, ali eto kad se vec dotaknes toga pa ispada da mi svi samo lovimo po tim "komercijalama", lovimo sa priborom od par hiljada evra itd., to nije istina vec samo izvlaka za zamazati oci i skrenuti sa prave teme i problema da bi se oprao.
Druze ja sam bubrege ostavio spavajuc kraj rijeke Bosne i cekajuc sarana.
To je mala rijeka u poredjenju sa Dunavom, Savom itd., ali sam u znao dnevno uloviti i po 30 riba prosjecne tezine 8-12kg, a drugi godinama govore kako tu nema ribe.
Jednom sam bukvalno sam pecao 4 dana i ulovio 860kg sarana i sve ih pustio zive i zdrave nazad u Bosnu, a imam samo jednu sliku jer me kolegao uslikao koji mi je donio pice jer nisam mogao napustiti stapove, a nestalo mi je tekucine.
Moj ponos je sto ja za to znam i znam kako sam postupio, a slika manje vise jer nisam imao kad za to od stalnih drilova i umora upravo iz razloga da mi riba nebi uginula dok ja hocu da se uslikam itd.
Bitno je uopsteno u zivotu shvatiti kako dobra djela i lijepe uspomene mnogo vise vrijede od bilo cega!
Slava, novac, trenutno zadovoljstvo itd. su samo prolazne stvari koje nam ostave katastrofalne posljedice, a dobra djela i lijepe uspomene su bit covjekovog zivota.
Na kraju krajeva, kao da je bitno imati i tu fotografiju!?
Onaj ko sudi, njemu netreba fotografija da bi nas nagradio.
Milose, svaka slava ima i svoj ceh koji se mora platiti, imas slavu medju nekolicinom mjestana u selu, ponekog mesara globalno i sire, ali imas ceh astronomski i hordu ljudi koji te preziru.
Mozda mislis sto si izasao u novinama i selo vidjelo ulov da ti se dive, vjeruj da svi potajno kazu "kakva budala".
Sto se tice novina jos gore, jer se vecini zgadila i reportaza, a i novine koje su izdale to.
Neke kolege vise uopste ne zele kupovati taj ribolovacki casopis, zalosno ali istinito!
Moras biti svjestan da sve ima svoju cijenu, bio ti na ovoj ili onoj strani.
C&R takodje ima svoju cijenu, upravo zbog njega sam izgubio neke svoje (sad vec bivse) prijatelje sa kojima danas ne govorim jer nisu postovali moj stav, a ja nisam mogao da gledam to sto oni rade.
Medjutim, mnogo mi se lakse nositi sa tim i ciniti dobra djela jer sam miran u dusi, a ljudi ko ljudi, nikad im nemozes ugoditi i uvijek ce neko da prica o tebi negativno sta god ti cinio.
Bito je da se iskreno pokajes i krenes pravim putem, a tvoje nedjelo koristis kao naravoucenije za druge koji su krenuli ili ce da krenu losim putem!
Ne dozvoli da se to ponovi tebi, niti bilo kom drugom, bila to riba od 0,5 ili 105kg.
![djedica* [dedda]](./images/smilies/djedcv.gif)