zdravko wrote:Kao prvo - Boris je napisao ono što jeste i potpuno se slažem sa njime. Dok sam aktivno radio opšte ne bi razmišljao o nekim čaranjima a došli smo u gadna vremena, penzija ne dopušta previše, pa je treba razmišljati i u drugom smjeru.
Riblje brašno htio sam dodati baš zbog toga što i Frle kaže, jer ga šaran voli ali je Grga u pravu - bolje bez. Masterbih Fish boila kod mene nije prošla jer imam previše klenova a njih se mogu napecati na trešnju ili višnju . Ovaj recept od Grge mi se sviđa ali neznam koji ti je to protein gold. Ima to Masterbih u ponudi , ja ne nađem ?
Shvatili smo da su financije problem, a da one nisu problem pa tad uzmes gotovi Masterbih miks i zavrsio si pricu.
Medjutim, situacija je trenutno takva i treba za sto manje novca iskombinovati najbolje.
Netreba zanemariti ni zrnaste mamce poput tigernut-a, kikirikija, slanutka itd. itd., ali posto se prica o mnogo sofisticiranijem mamcu (boilama), to je vec jedan visok nivo i treba dobro promisliti kako i sta.
Svi bi mi voljeli imati ubitacnu boilu za 2-3€, ali to je nemoguce.
Bacimo neku osnovnu racunicu na papir i vidjet cemo da samo banalne komponente miksa i jaja prelaze tu skromnu cijenu.
Netreba odustajati, vec treba biti fleksibilno mastovit i uporan na vodi tokom testiranja, naravno treba vremena, ali nemoze se nista zakljuciti preko noci.
Sarani su oni koji imaju zadnju rijec.
Dodatno na sve, sumnjam da ces pronaci soluciju kojom bi totalno odbio klenove i drugu ribu osim da ih barem malo usporis, a to sam naveo u prijasnjem postu kako.
Klenovi, mrene itd. jedu apsolutno sve i to ogromne kolicine
Malo sam razmisljao danas o tvom receptu za koji si trazio nadopune i savjete, ali imao podvuceno da sve bude sto jeftinije pa sam pokusao nesto da iskombinujem (sto nemora znaciti da je vrh jer sam imao u vidu finansijsku stranu i tesko mi je pored opasnih komponenti i kombinacija sastaviti nesto skroz jeftino, a da je ubitacno).
Prosto receno, isao sam nekako napamet (nemam specifikacije komponenti koje koristis) i sto jeftinije, a da ima efekat.
Tvoj recept:
250gr kukuruzna krupica
250gr kukuruzno brašno
200gr konopljina krupica
200gr sojino brašno
100gr Masterbih predigested fish meal
10ml M pure corn oil
15ml Minamino
10ml M intense sweetener
kašika M betain
Korigovan recept:
200gr kukuruzna krupica
200gr Psenicna krupica
50gr kukuruzno brasno
50gr rizino brasno
100gr sojino brasno
100gr konopljina krupica
100gr Masterbih Fish Meal LT-94
100gr Masterbih Salmon Fish Meal ili LT-74
50gr Masterbih Mussel Meal
50gr Masterbih Protein Mix
Opcionalno:
2-3 supene kasike Masterbih egg-albumen
1 supena kasika mljevene crvene paprike (ljuta/slatka)
1 supena kasika Masterbih GLM ili Betaine
Pola cajne kasike bijelog luka (cesnjaka) u prahu.
Tecni dodatci po godisnjem dobu:
Kraj zime/Rano proljece:
10ml Masterbih Pure Salmon oil
7ml Masterbih intense sweetener
Proljece/Pocetak ljeta:
20ml Masterbih Pure Salmon oil
5ml Masterbih intense sweetener
Ljeto/Jesen:
30ml Masterbih Fish oil
5ml Masterbih intense sweetener
Sporedni dodatci i brasna su pozeljna, a pogotovo aminokiseline (minamino - fruit Amino) te nasi tecni ekstrakti, ali sam ih izostavio zbog visoke cijene u vasem slucaju.
Izmjene, korigovanja i nadopune su itekako pozeljne, ali da ne zalazim dublje zbog budzeta, evo nesto nabrzaka.