Savjet iskusnijeg za lov sarana na rijekama

Sve o čarobnim kuglicama..

Moderator:Masterbih

Linear
Genije
Genije
Re: Savijet iskusnijeg za lov sarana na rijekama

Post by Linear » 25 Nov 2012, 19:16

Carp lover,

jesi li ikada lovio u mulju?

Mislim da ce ti sarani naci tvoj mamac i u mulju, nemoj da bjezis od mulja bas puno. Neko ga ne voli jer misli da smrad iz mulja boila upije u sebe pa time prekrije aromu ili hranjivi signal, koji bi ona trebala da odasilje. Medjutim, zamisli samo kako saran nalazi hranu poput krvnih crva, larvi i ostalog a sto se itekako nalazi u samom mulju. Njegovi receptori mu i sluze za to. Na kraju krajeva on je tu u vodi svoj na svom.
Opet na drugoj strani to moze da bude i plus za tebe. Takvu boilu saran divljak nece smatrati necim sto je opasno po njega. Mozda ce prije nju uzeti da proba nego neku koja mu salje dosta jacu i cistiju aromu neke vocke ili necega drugog sto koristis u boili!?

Od sistema koje koristis najbolje je da ne petljas puno i pokusavas da izmisljas toplu vodu.Drzi se jednostavnosti. Cvor bez cvora i obicna prezentacija, se po meni, ne bi trebala puno razlikovati na skali ulova ukoliko bi poredili takav sistem i neki poput combi riga gdje je recimo pop-up-om mamac odignut od dna nekih lupam 2,3 pa i 5 cm.

Bistrooo c:c
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

prda
Ribolovac
Ribolovac

Post by prda » 25 Nov 2012, 19:31

majstore,ako pecas na reci nemas potrebe traziti sarana u mulju jer je jako mala verovatnoca da nece tamo jesti,a kad jede u mulju onda ce tesko da se odluci za nas mamac jer tada trazi krvong crva i rije kao lud,i jede iskljucivo njega.
Evo nekih mojih iskustava,imao sam srece samo godinu dana da provedem lutajuci Dunavom dok se jedan dobar cikica nije sazalio i objasnio mi neke stvari.
Sarana na dunavu uvek ali uvek ima na par metala od obale,treba da nadjes mesto gde se zavrsava obala ,kako bih ti to malo lsikovitije pojasnio,ugao pod kojim obala ulazi u tok nekad je metar a nekad je pet metara odaljen od same obale,i krece ravnina,e tu tom delu gde se zavrsava obala ili jezerskim recnikom gde se zavrsava sprud saran se uvek krece i u devedeset posto slucajeva jede na takvim mestima ispred i iza granja u odnosu na recni tok.
Mesta na Dunavu gde pecam se udaljena na jedva dva metra od obale i pecam ispred srusenog debla,a samo na jednom mestu je nekih pet sest metara od obale, doduse sva su na nekih tri i po do cetiri metra dubine.
Izuzetno malo hranim,tek po koje zrno kukuruza i neka boila ali uglavnom bez hrane jer on tuda prolazi i jede pa ga cesto vece kolicine hrane oteraju ,jednostavno preskoci taj deo reke i dugo se nejavlja.
Jako je bitan i sistem hranilica sa kvalitetnom praskastom hranom dosta tvrdom da moze sajati dugo u njoj i kratka dlaka.
Na boile dolazi veci saran ako ti je cilj samo se napecati onda kukuruz ili nokla i ima onih od tri cetiri kile dosta,ja radije budem na vodi dva tri dana i da nemam udrac ali kad doje dodje pravi saran.

E sad drugi sistem trazenja mesta ti je da pratis gde se voda vrtlozi,to se pokazuje kao vir na povrsini obicno su tu pod vodom neke prepreke koje teraju vodu da se vrti,ti virovi taloze hranu na gomili i to su mesta gde hranim.
Nemoze bez camca posto su takve pozicije na desetak metara maksimalno petnaest od obale,uzmes neki lonac stari i odseces dno moze i kotlic jos bolje,vezes papirni dzak na dno i u posudu naspes to sto si hteo za primamu,spustis na dno sacekas par minuta da se dzak nakvasi jako cimnes i hrana ti ostaje na mestu.
mana ovog pecanja je sto ce ti trebati mnogo sistema dok nenaucis gde treba da zabacis jer koliko god da je tesko olovo voda ga tera i kotrlja po dnu dok ga nenagura na poziciju gde je centar vira.
Ali zato kad to resis imas najbolje mesto za pecanje,jer ko god tu sedne posle par kidanja napusta.

Sto se tice kvalitetnih boila,pokusao sam sa onima sto pecam takmicenja ali su rezultati bili porazavajuci,na otvorenoj vodi.
Isti sitem primenjujem na Tisi samo sto tamo pecam iskljucivo iz camaca sa jednim stapom direktno u krsu.
Eto nadam se da sam ti barem malo pomogao,probaj izbeci mulj ako bas moras koristi najobicniji sitem balansiranog mamca

Linear
Genije
Genije

Post by Linear » 25 Nov 2012, 19:32

Eto ja bi pogrijesio sa muljem. Al' bi makar probao. Racunao bi bas na ono da rije ko blesav pa naidje na moj mamac :D

Makar sam i ja nesto naucio sad ;-)

Hvala Prdoni c:c
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

Carp lover
Napredan clan
Napredan clan

Post by Carp lover » 25 Nov 2012, 19:44

Da itekako mi je pomoglo hvala puno :Dtt :Dtt
C&R

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 25 Nov 2012, 20:23

To za mulj je donekle tacno.
Na komercijalama je riba primorana da svaki kutak obilazi i pronalazi hranu, kupi sve itd..
Dok na slobodnim vodama (rijekama) su stvari drugacije, ali u sustini kad pronadjete mjesto gdje saran rije i hrani se (bili to i krvni crvi), veoma lako ce usisati i vas mamac.
Riba nema ruke!
On usisava sve redom, a ono sto nije ok izbacuje kroz skrge ili nazad kroz usta.
Ako je boila kvalitetna i nutritivno balansirana veoma lako ce se naci i u saranovom stomaku, a ako je ok i na duze staze ce se hraniti njima.
Saran u takvom zanosu usisava sve redom, bio to krvni crv, puzic, skoljka ili nesto trece.
Ono sto je ok, zdrobit ce zdrijelnim zubima, a ono sto mu bude sumnjivo ili signal da se ne radi o hrani, izbacit ce van.
Stvar navike je cudo.. ::]

GRGA RI
ViP
ViP

Post by GRGA RI » 25 Nov 2012, 22:53

Pozdrav Carp lover.

Želio bi napisati nešto o komponentama od kojih bi radio boile. Boile za rijeku su nešto drugačije od boila za komercijalna jezera.
Uvijek možeš uštediti vrijeme i kupiti gotov miks i raditi boile, ali ako želiš nešto svoje, onda se moraš malo i potruditi.
Za rijeku ti ne trebaju visokokvalitetne boile iz razloga što se šaran još nije susreo sa njima ili bilo kojom drugom, pa je možda neće odmah prihvatiti.
Drugi razlog je cijena takve boile jer treba puno više i duže hranjenje. Treba ti boila koja je najsličnija njegovoj prirodnoj hrani, a to nije lako napraviti.
Boila bi trebala biti jednostavna a opet dovoljno atraktivna. To je najbolje postići sa komponentama u boili a ne sa kemijama i slično.

Baza jeftine boile za rijeku bi po meni trebao biti starter ili gotova hrana za domaće životinje (svinje, perad). Postotak bi bio od 40 - 50 %.
Sterter možeš po želji razrijediti sa 10 - 15 % sojine sačme.
Sljedećih 20 - 30 % stavi palentu i pšenični griz. Bijelo brašno ili heljdino može 10 %. Preporučio bi 10 % sitno mljevenog rogača.
Završio bi sa 5 % prženog kikirikija i još toliko pržene konoplje. Postotci mogu varirati ovisno o kvaliteti rolanja, kuhanja i slično.
Ne bi pogriješio ni sa 10 % mljevene riže, bućine pogače, prosa ili uljane repice. Sve ovisi što ti je dostupno i pristupačno cijenom.
Razradi malo svoj miks od ovih ponuđenih komponenti i bit će ti draže nego da si ga u cijelosti prepisao.
Moram spomenuti i riblje brašno. U početku ga ne bi stavljao dok se ne uvjeriš kako riba prima boilu, a poslje ga uvodi u miks postepeno po 5 %.
To isto vrijedi za mirise. Tu se može jako pogriješiti pa malo prostudiraj (probaj prvo sa mirisom na udici a poslje u boilama za hraniti).

Od ostalih stvari možeš dodati malo soli i sladila.
Ujle neka bude isto jednostavno, npr. suncokretovo (jer dobro podnosi niže temperature - ne zgrušnjava se) oko 40 - 50 ml (rijeka je to pa slobodno malo pojačaj).

Promjere boila radi u svim veličinama, jer ako te napadne sitna riba na udicu, morat ćeš ići sa velikom mamcima 22 mm i više a šaran se neće iznenediti jer već sa njima hraniš.
Udice neka budu kovane, jake i oštre, Gamakacu specijal ili korda...
Predvezi jednostavni od krute upredenice sa oguljenom ovojnicom kod udice. Najlon ne ispod 0.35.

Kako su kolege već i napisale, na rijeci je najvažnija pozicija a po njoj razradi taktiku prehrane, omjere partikla i boile, količine ubačene hrane i slično.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao. Bistro! piv::

Carp lover
Napredan clan
Napredan clan

Post by Carp lover » 26 Nov 2012, 09:06

GRGA RI wrote:Pozdrav Carp lover.

Želio bi napisati nešto o komponentama od kojih bi radio boile. Boile za rijeku su nešto drugačije od boila za komercijalna jezera.
Uvijek možeš uštediti vrijeme i kupiti gotov miks i raditi boile, ali ako želiš nešto svoje, onda se moraš malo i potruditi.
Za rijeku ti ne trebaju visokokvalitetne boile iz razloga što se šaran još nije susreo sa njima ili bilo kojom drugom, pa je možda neće odmah prihvatiti.
Drugi razlog je cijena takve boile jer treba puno više i duže hranjenje. Treba ti boila koja je najsličnija njegovoj prirodnoj hrani, a to nije lako napraviti.
Boila bi trebala biti jednostavna a opet dovoljno atraktivna. To je najbolje postići sa komponentama u boili a ne sa kemijama i slično.

Baza jeftine boile za rijeku bi po meni trebao biti starter ili gotova hrana za domaće životinje (svinje, perad). Postotak bi bio od 40 - 50 %.
Sterter možeš po želji razrijediti sa 10 - 15 % sojine sačme.
Sljedećih 20 - 30 % stavi palentu i pšenični griz. Bijelo brašno ili heljdino može 10 %. Preporučio bi 10 % sitno mljevenog rogača.
Završio bi sa 5 % prženog kikirikija i još toliko pržene konoplje. Postotci mogu varirati ovisno o kvaliteti rolanja, kuhanja i slično.
Ne bi pogriješio ni sa 10 % mljevene riže, bućine pogače, prosa ili uljane repice. Sve ovisi što ti je dostupno i pristupačno cijenom.
Razradi malo svoj miks od ovih ponuđenih komponenti i bit će ti draže nego da si ga u cijelosti prepisao.
Moram spomenuti i riblje brašno. U početku ga ne bi stavljao dok se ne uvjeriš kako riba prima boilu, a poslje ga uvodi u miks postepeno po 5 %.
To isto vrijedi za mirise. Tu se može jako pogriješiti pa malo prostudiraj (probaj prvo sa mirisom na udici a poslje u boilama za hraniti).

Od ostalih stvari možeš dodati malo soli i sladila.
Ujle neka bude isto jednostavno, npr. suncokretovo (jer dobro podnosi niže temperature - ne zgrušnjava se) oko 40 - 50 ml (rijeka je to pa slobodno malo pojačaj).

Promjere boila radi u svim veličinama, jer ako te napadne sitna riba na udicu, morat ćeš ići sa velikom mamcima 22 mm i više a šaran se neće iznenediti jer već sa njima hraniš.
Udice neka budu kovane, jake i oštre, Gamakacu specijal ili korda...
Predvezi jednostavni od krute upredenice sa oguljenom ovojnicom kod udice. Najlon ne ispod 0.35.

Kako su kolege već i napisale, na rijeci je najvažnija pozicija a po njoj razradi taktiku prehrane, omjere partikla i boile, količine ubačene hrane i slično.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao. Bistro! piv::
Hvala GRGA ,napravit cu ovo :Dtt ....
C&R

Post Reply

Return to “Boile”