Melasa - tekuća komponenta za sve

Miksevi, komponente, arome, aditivi i ostala hemija..

Moderator:Masterbih

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Re: Melasa - tekuća komponenta za sve

Post by Fly and Carp Fishing » 07 Mar 2013, 17:48

Upravo tu melasu i imam. Opet razmisljam dali ju je bolje stavljati u jaja ili mozda mjesati je sa CC More Minaminom pa u tome umakati tople boile ???

Ako moze i vase misljenje o ovome.
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 07 Mar 2013, 19:32

Svaka kombinacija je dobra, a mozes da radis pola/pola, tj. polovinu unutra, a pola izvana.
Ukoliko budes koristio melasu u miksu, smanji malo doziranje zasladjivaca, ako ga uopste koristis u svom receptu.

tomoZG
ViP
ViP

Post by tomoZG » 07 Mar 2013, 21:33

Meni se recimo melasa(20ml) nije dobro pokazala u mixu-veliki problemi kod rolanja!!!
Image

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina

Post by Fly and Carp Fishing » 07 Mar 2013, 23:50

Daj nam malo objasni taj problem ako nije frka.

Bistro !!!
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 08 Mar 2013, 00:13

Da, to sam zaboravio da kazem, ako se pretjera moze biti problemcica kod rolanja..

tomoZG
ViP
ViP

Post by tomoZG » 08 Mar 2013, 07:34

Problemi su ti da sa stavljenih 20 ml ("prave" malase) tijesto je užasno ljepljivo i neda se rolat, jednom probo i nikad više u mix, samo izvana.
Image

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 09 Mar 2013, 08:08

Danas pored više vrsta sladila za boile nije potrebno dodavati u Mix još i melasu, a ako se dodaje onda ide u manjim dozama. Obično ide kao što sam napisao u prvom postu u Bird Mix i 50/50 Mix zato što sjemenke bolje upiju bilo koju tekučinu i ne gnjecaju se kao neka brašna koja su dobro samljevena.
Kao drugo, dosta aminokiselina, vitamina, bjelančevina i dr. su termolabilne te se razgrade dok se kuhaju boile.
Melasa kao što sam napisao sadrži od 45% - 50% zaostalog šećera a sve ostalo je tekučina. Sada probajte izračunati koliko mi dodamo u 1 kg Mix-a: 20-30ml ulja, 20ml neke aminokiseline, sladilo, aroma... i to sve na 10 jaja. Kad se to zbroji ispada lijepa količina tekučine i na to još dodati 20ml melase koja je sama po sebi mljackava dobijemo mljackavo tijesto.
Ja osobno melasu ne stavljam u Mix (za to imam sladilo) već je koristim za Dip i za to je izvrsna i za spod (kuhane sjemenke). Kad sam u ribolovu i riba slabo grize boilu umoćim u melasu, malo saćekam pa onda je pospem kvalitetnim dobro mljevenim ribljim brašnom ili Mix-om (od te boile) ili betainom u prahu i dobije čupavu boilu koja se postepeno rastvara u vodi i šalje signale ribi da je tu hrana.

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 09 Mar 2013, 15:51

Sve stoji, ali melasa itekako dobro dodje u mix zbog nekih drugih stvari, ali je ipak zastupljenija na mamcima izvana..
Najbolje je prije stavljanja smuckati je sa ostalim tecnim stvarima, a neke kolege je razblaze u razmjeru 1-3 sa toplom vodom pa onda rade s njom (npr. 3ml melase i samo 9ml vode).
Sve u svemu, odlican dodatak. [superr]

GogoRush
Guru
Guru

Post by GogoRush » 09 Mar 2013, 17:19

Može ona ići u Mix, ali kao što sam napisao ja je rađe koristim na boili izvana i u spodu.
To je fenomenalna supstanca koja me je oduševila pa sam i u naslovu napisao da je komponenta za sve.
Što se tiće vode e tu sam protiv nje. Mislim da vodi nema mjesta u Mix-u. Vidio sam u drugim forumima pa i u našem u dva navrata da pojedinci stavljaju vodu da bi uštedili na jajima ili nekoj drugoj komponentama. Voda nema nikakvih vezivnih pa ni hranljivih mogućnosti koje bi falile u boili.
Prema tome ako se dodaje melasa u Mix onda odabrati kvalitetnu melasu i ostale tekuće dodatke pa miješati sa Mix-om sve dok se ne dobije lijepa tijestasta masa koja se da lijepo rolati. Kad mi je tijesto bilo meckavo ja sam obično dodavao neko kvalitetno brašno (kad sam radio svoj Mix) ili kad sam radio od gotovog MIX-a dodavao malo po malo MIX-a kao što je Masterbih MIX koji ima sve komponente u sebi. Tada se obićno dobije više boila nego što se planira.

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 09 Mar 2013, 17:47

Mala doza kao sto je 5-10ml vode nece stetiti, u sustini ona sluzi da samo razbije izuzetno jaku melasu, ako govorimo o nasoj, tj. Masterbih..
Neke kolege dosta stede pa moraju da posegnu za raznim alternativama. grk::

Post Reply

Return to “Komponente i ostala hemija”