Šta je više važno?

Slobodne teme o šaranskom ribolovu..

Moderator:Masterbih

carpier
ViP
ViP
Šta je više važno?

Post by carpier » 17 Jul 2013, 19:29

Bok društvo...za vikend samo imali diskusiju sa društvom na pecanju...šta je po vašem mišljenju više važno-hrana odnosno primama sa kojom hranimo spot ili boile odnosno mamci sa kojima pecamo? Moje mišljenje je da primama više utiče, jer tako ribu dobijemo na spot i zadržimo je ako počne da se hrani...uz pravilnu tehniku hranjenja naravno...Šta vi mislite? :Dtt Hvala na odgovorima.

Image

Image
I was born a carp angler and I‘ll die a carp angler.

Delboy
Guru
Guru

Re: Šta je bole važno?

Post by Delboy » 17 Jul 2013, 19:33

To bi moglo da se podjeli u dva djela... Prvi se slazem sa tobom, prvi signal da se privuce ali je jako bitno da kvalitetna boila zainteresuje ribu i da ostane tu.... Bilo je slucajeva gdje sam samo radio sa boilom i radilo je ali je trebalo malo duze nego sa primamom....

carpier
ViP
ViP

Post by carpier » 17 Jul 2013, 19:37

Slažem se Delboy...ok postavit ču drugčije pitanje...i ako hranimo samo sa boilama...hranit čete sa istim koje čete imati na udici ili sa malo jeftnijim? Šta vam je bole važno...na šta više ostavljate pažnju...na hook baits ili na primamu? Pa bilo kakva ta bila, boile, kukuruz, tigrov oraščič....
I was born a carp angler and I‘ll die a carp angler.

BT Carp Fishing Team
Ribarcina
Ribarcina

Post by BT Carp Fishing Team » 17 Jul 2013, 21:55

carpier wrote:Slažem se Delboy...ok postavit ču drugčije pitanje...i ako hranimo samo sa boilama...hranit čete sa istim koje čete imati na udici ili sa malo jeftnijim? Šta vam je bole važno...na šta više ostavljate pažnju...na hook baits ili na primamu? Pa bilo kakva ta bila, boile, kukuruz, tigrov oraščič....
Po meni ne postoji hook bait... onu bojlu koju stavimo na dlaku samo jednom ce saran pojesti, a tada ce biti upecan, znaci nece znati da li to njemu valja ili nevalja... ta bojla, po meni, moze da bude i od plastike...
A taj koju bacamo na hraniliste, taj mora da bude kvalitetna. Time cemo ribu zaustavjati na hraniliste. Ako taj nije kvalitetan, riba ce brzo saznati da to njemu nevalja i ode sa hranilista. U ovom slucaju, dzabe nam je na dlaci najskupja, najkvalitetnija bojla.

dedoš
ViP
ViP

Re: Šta je više važno?

Post by dedoš » 18 Jul 2013, 05:30

Moje mišljenje je da oboje treba da budu kvalitetni. Zbog toga se i slažem s oboicom.
Prvo trebamo kvalitetu da ribu dobijemo i zadržimo na hranilištu, a kasnije trebamo kvalitetnu bojlu da ribu ulovimo.
Ne mora da bude skuplja od one kojom hranimo. Možemo i na tu da lovimo, težim tome da bojla za lov bude po nećem atraktivna i pomalo drugačija.
Bog je svakom po rođenju odredio broj dana koliko će živjeti, u to jedino ne ulaze dani provedeni u ribolovu.

Beli 059
Filozof
Filozof

Post by Beli 059 » 18 Jul 2013, 08:33

Mislim ada je pitanje jako kompleksno ali da su vec neke smernice date ..po licnom iskustvu mislim da je vrlo bitno ko kako priprema hraniliste pa na osnovu toga treba odrediti sta mu jer prioritet..pa ovako kada radim na divljoj vodi hraniliste prvih dana tretiram sa spodom i delom boile koja nece biti jakog mirisa ..ali njen kvalitet sadrzaja mora biti kvaliteta ..polako cu smanjivati spod i mesto tretirati boilom istom kao i dok sam to radio sa spodom..ali ce na dlaci biti boila kao iz spoda i na drugom boila za nijasu jacom aromom-u dipu koja ce samo signal za hranom malo pojacati i usmeriti maconju brkatog gde mu je zamka hahahahah...naravno kada se radi o komercijali to ide malo drugacije ali to nije deo teme....

Veliki pozdrav za kolege !!

crniigor
Ribarcina
Ribarcina

Post by crniigor » 18 Jul 2013, 13:13

Kao prvo i osnovno, treba naći odgovarajuću poziciju za spot koji ćemo da hranimo, to je glavno. E sad, moje mišljenje je da bi trebao spod mix biti kalitetan, kako bi privukli i zadržali ribu na hranilištu, ako je spod mix koji je na poziciji kvalitetan i zanimljiv za šarana, on će se tu zadržavati i pokupiti sve što je u blizini hranjene pozicije. Jer ako samo pomislimo, svi smo mi pokušavali da stavljamo za mamac, od plastičnih kuglica, raznih spužvica, veštačkih mamaca i tako dalje, i dobijali smo ribu na to, tako da po meni nije hook bait koji montiramo od presudne važnosti.
To je moje mišljenje i zapažanje koje sam dobio u ribolovu i u razgovoru sa ostalim kolegama.
Image Image & Image

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 18 Jul 2013, 17:44

Uvijek me fasciniralo kako ribe izuzetno brzo provale podvalu ili los mamac (pogotovo one velike i iskusnije).
Topliji dio godine je idealan da se u to uvjerite.
Napravite neku srednju klasu i na istom hranilistu lovite sa kvalitetom i sa tim srednje klase i samo nakon par sati cete poceti da osjecate promjenu kako ribe apsolutno ne zanima ovaj mamac srednje kvalitete.
Saran je po prirodi takav i uvijek bira ono bolje (ako ima mogucnost)!
Kako on to sve tako brzo provali jos nikome nije poznato da moze objasniti, ali se to desava non stop.
Pokusajte na nekoj napadnutoj vodi loviti sa losim mamcem = necete vidjeti ribe garantovano.
Po meni je jedanko los visoko aromatizovan mamac kao i onaj loseg miksa jer je tu samo prikrivena losota tekucinama i aromom.
Na taj visoko aromatizovani mamac cete uloviti poneku ribu (ako vas opali sreca), ali vec drugi dan pecanja se mozete pakovati kuci jer necete imati ni bip.
Izuzetno je vazno imati kvalitet za prihranu, a isto tako kvalitetu na dlaci.
Radije bi hranio sa kuhanim kukuruzom i pokojom kvalitetnom boilom u njemu nego sa brdom boila onih srednje ili sumnjive kvalitete.

tomoZG
ViP
ViP

Post by tomoZG » 18 Jul 2013, 19:54

Nitko ne spominje vrstu vode na kojoj se lovi,pa nije isto napravit hranilište i zadržat ribu na njemu ako je voda jako napadnuta i riba "školovana" jer je svaka već bila 50-ak puta na udici i na nekoj " nevinoj " vodi gdje je za podlogu dovoljan i samo kukuruz sa par boili .
Po meni napadnute vode traže puno zahtjevnija hranilišta jer ako mu nepaše moje hranilište otići će malo dalje na drugo
Image

bdelitee
Ribarcina
Ribarcina

Post by bdelitee » 18 Jul 2013, 20:25

kao sto je rekao kolega Beli tema je siroka i svi smo svedoci razlicitog ponasanja ribe u razlicitim uslovima i na razlicitim vodama.elem iako postoje razne teorije o istant boilama ipak jedno je sigurno tacno ako hocemo da kvalitetno i dugotrajno pecamo mamac mora biti kvalitetan jer kako god da to riba oseti omirise nasluti kako god da to nazovemo ona tacnooooo prepozna kvalitetan mamac ma kolko ga mi uvijali u razne mirise aditive ili liquide.E sad ima tu i drugih stvari recimo iskustva sa komercijala gde je riba naviknuta na razne eksperimente i uzima mamce po nekom svom sablonu recimo reaguje razlicito na velicinu mamca.Saran na Debeljackim jezerima u takmicarskom terminu vise preferira manje velicine mamca kao sto su boile od 8mm ili 10mm ili jedno zrno kukuruza ali dobro reaguje na zle mamce kao sto je naprimer vestacki (silikonski) kukuruz dipovan u famozno dosadan parfem.evo jednog primera: u drugom kolu lige u kojoj smo ja i kolega Beli (sa zavidnim uspehom) primetio sam da posle nevremena par riba je uzelo river ice (jedino sto sam imao od masterbih mamaca)palo mi je na pamet da joj je mamac zanimljiv ali ga ipak slabo uzima iz nekog drugog razloga i radim za 3 kolo sledece samleo sam dve sake boila i ponovo ih premesio sa dodatkom jednog jajeta i 2ml minamina spolja( kuvao sam 30sek). rezultat je da sam imao vise riba iako sam takticki negde pogresio i vise sati nisam imao ni jedan bip.e da nisam napisao da sam radio promer 10mm i iako sam sa jajetom i kuvanjem usporio njenu prvobitnu topivost saran je brze to jest u kracem roku pronasao mamac (ribe su sve bile 10+).Odo ja daleko ali kad sve uzmemo u obzir i nasa iskustva i zamisli i iskustva ostalih kolega nebi uopsteeeeee trebali da sumljamo u to da za kvalitetan ulov moramo imati kvalitetnu boilu jer Saran sigurno zna to da prepozna.
Nisi izgubio kad te pobede,vec kad odustanes

Post Reply

Return to “Ostalo”