Vremenski uslovi...
Moderator:Masterbih
Pozdrav svima...
Pošto je subota (a za vikende ja ne radim
) imam malo vremena pa bi vas zamolio šta vi mislite koji je glavni faktor na ribolovu? Sunce,kiša,mjesec,pritisak zraka, kisik u vodi, temperatura zraka ili vode? Znam, da kad se svi poklope ribe cepaju tako kako treba...Ali kada idete u ribolov po čemu se planirate, šta je za vas najbitnije, da ako nešto nije u redu kažete eh sada ne idem još malo ču sačekati? Ili npr. kada baš hočete težke uvjete po čemu se odlučujete? Hvala na odgovorima! 
I was born a carp angler and I‘ll die a carp angler.
Re: Vremenski uslovi...
Necu da pametujem,jer i neznam a i nepratim te pritiske i to,
al svakako cu pogledati sta su ostali koji znaju napisali...
Kada idem u ribolov meni je bitno samo da je vrijeme lijepo,
da ne pada kisa i ne duva jak vjetar,ako me to uhvati na vodi onda pecam
jer sam po jako losem vremenu znao hvatati krupnije sarane...
al svakako cu pogledati sta su ostali koji znaju napisali...
Kada idem u ribolov meni je bitno samo da je vrijeme lijepo,
da ne pada kisa i ne duva jak vjetar,ako me to uhvati na vodi onda pecam
jer sam po jako losem vremenu znao hvatati krupnije sarane...
...Nije lako biti budala... Takav se moras roditi...
Destinations Point
Destinations Point
Ako pitaš za šarana mogu ti reč da itako uvijek prihranjujem 4 ili 5 dana u isto vreme pa tako onda idem i loviti. Pre nego počnem prihranjivati uvijek gledam vremensku prognozu i po toj se odlučujem za početak. Po jakoj kiši ili vjetru ne idem loviti. U hladno doba preferiram sunčani dan a ljeti kada je vodostaj puno prenizak ne planiram ribolova.
Štuku i soma idem blinkat najrađe prije vremenske promjene a i najviše rezultata sam imao kada je več počela oluja. U hladno doba isto tako kada neki dan otopli - baš da je južina, imao sam najviše uspjeha.
Bijelu ribu i soma idem uvijek loviti na kišnu glistu kada se voda diže i muti i tražim mjesto gdje se voda vrtloži i neki miran zaljev. Tada mi opšte nije važno da li sije sunce ili pada kiša.
Štuku i soma idem blinkat najrađe prije vremenske promjene a i najviše rezultata sam imao kada je več počela oluja. U hladno doba isto tako kada neki dan otopli - baš da je južina, imao sam najviše uspjeha.
Bijelu ribu i soma idem uvijek loviti na kišnu glistu kada se voda diže i muti i tražim mjesto gdje se voda vrtloži i neki miran zaljev. Tada mi opšte nije važno da li sije sunce ili pada kiša.
holcer nije bitno ko šta zna...mene zanimanju vaša iskustva i zapažanja. Idealan pritisak je oko 1010-1013 milibara, to je kada sve poklapa. temperatura vode oko 18-20C i tako dalje...Ali to su moja zapažanja. I onda je tu još sve ostalo...vjetar, mjesec, kiša sunce itd. da se ne ponavljam...I največe šarane sam ulovio po danu, bar zadnje tri godine...a prije je dobro išlo i ponoči. Čitao sam neki Engleski članak kako se priroda jako mijenja i to sigurno malo utiče na ribe...na njihove navike i tako dalje...
Carpier - ja mislim , da se ne može napraviti neko pravilo koje bi baziralo na pritisku, temperaturi, luni i šta ja znam još čemu. Sam kažeš da si ne dugo natrag bolje lovio noču a sada da danju. Temperatura između 18 i 20 - na Kupi gdje ja lovim ljeti u prosjeku je bar za 4-5 stepeni viša o lovi se odlično ako je vodostaj normalan. Znači ovi parametri možda negdje važe , negdje ne. Vjerovatno nisu isti i za ribnjake i rijeke.
pozdrav svima
što se tiče vremenskih uslova ,ja na to negledam- osim da nije previše kiše i mraza onda nije baš idealno za pecanje
jer ako bi počeo gledat sve vremenske uslove ,nikad nebih pecao ,jer mislim da to nikad se ne slaže, da bude idealno
Ali normalno , sam primetio,da 3dana prije i 3 posle punog meseca imao sam više prijema ali ne svaki put
što se tiče vremenskih uslova ,ja na to negledam- osim da nije previše kiše i mraza onda nije baš idealno za pecanje
jer ako bi počeo gledat sve vremenske uslove ,nikad nebih pecao ,jer mislim da to nikad se ne slaže, da bude idealno
Ali normalno , sam primetio,da 3dana prije i 3 posle punog meseca imao sam više prijema ali ne svaki put
POZ. prvo pravilo: NEMA PRAVILA, priznajem da spadam u one robolvce, koji negledaju pritisak i vremensku prognozu , sem ako ne najave bas oluju.Desavalo mi se da u raznim vremenskim pri-neprilikama sam hvatao ribu, a kad mi je bilo najlepse na vodi i svi uslovi receno sjajni NISTA.
A idem kad god mi to financije dozvole, i po 3-5 dana nekad i 3-7dana. Tako ja krenem kad je lepo vreme, dva dana, a onda me odvali kisa dva dana.
Naravucenije,budem li gledao vreme necu imati vise 100 dana na vodi nego 20 godisnje
A idem kad god mi to financije dozvole, i po 3-5 dana nekad i 3-7dana. Tako ja krenem kad je lepo vreme, dva dana, a onda me odvali kisa dva dana.
Naravucenije,budem li gledao vreme necu imati vise 100 dana na vodi nego 20 godisnje
Ja sam jedno vrijeme pratio dosta tih parametara,znam neke koji su to i puno duže radili,jedno vrijeme sam išao u ribolov (istina davno) i po lunarnim tablicama,danas postoje razno razni programi za te stvari-ali moj zaključak je da je pravilo da nema pravila!Iz prostog razloga što je previše parametara što subjektivnih što objektivnih koji utječu na ishod ribolova,da čim se jedan promijeni to već ribolov sa 5 može pomaknuti u 3.Recimo ovi meteo podaci su idealni,temperatura vode idealna sve pet a ti zabaciš na mjesto gdje se šarani uopće ne kreću u potrazi za hranom?Koliko puta vam se desilo da bukvalno 10-20 cm ovisi hoće li riba primiti ili neće.Slažem se da postoje neki općeniti uvjeti kao što je npr.ljetna oluja koja na većini voda pokrene ribu (ja sam tada uglavnom dobijao veće primjerke),na nekim vodama riba odlično radi kada puše SI vjetar (Tribalj) i takve stvari specifične za pojedine vode-o svemu ostalome brinuti je gubljenje vremena.Po meni-biti što više na vodi i obratiti pozornost na-mikrolokaciju,pravilno prezentirani mamac(predvez) i sama kvaliteta mamca.Eto!
http://kocophotolog.blog.hr/" onclick="window.open(this.href);return false;
Po meni vetar i vazdusni pritisak i to jakooooooo utice na nas nacin ribolova, ostale promene mogu da uticu jedino na ribolovca 

Ne znam da li sam ja pogrešno napisao ili su me neki pogrešno shvatili...Slažem sa svime što je napisao svako od vas...A najviše se slažem sa Kocom...Mikro spot je po mome vrlo bitan, čak najbitniji. Prezentacija također...A isto tako sam imao puno uspjeha kada je duvao SI vjetar, jer tada dođe u vodu najviše kisika, koji ribu pokreče da traži hranu. Ja sam samo htio čuti vaša iskustva kada ste najviše i najbolje pecali po čemu ste se orientirali...Kada ste već unaprijed znali, bar par sati, ako puno pecate na jednom jezeru i vrlo dobro ga poznajete, kada če riba proraditi...A inače ste svi u pravu kada bi svi gledali na sve to nebi nikad ni pecali a kamo li išli na vodu. Meni ne smeta kiša ni vjetar...svejedno mi je samo da sam tamo!