Polyvinil fluorid ili medju nama riblovcima poznatiji kao Fluorocarbon je opasno dobra stvar.
Ja ga cesto koristim, a kao shockleader je u vecini slucajeva upravo kombinacija monofila i fluorocarbon-a.
Tacnije koristim Sabre Shock od firme Rod Hutchinson koju Masterbih distribuira sirom EU.
To je jak monofil oblozen fluorocarbonom koji izdrzi sve moguce i nemoguce misije.
Strunu nevolim koristiti kao shock gdje ima prepreka jer ukoliko vam riba pokida sistem sa takvim shockom moze lako da se upetlja i ugine, a da ne govorim kakva ostecenja moze struna da nanese ribi tokom zamaranja.
Druga stvar je sto struna puca kao dlaka u dodiru sa nekim preprekama u vodi dok ovaj Sabre Shock izdrzi sve.
Sto se tice sistema-predveza idealan je za bistre i plitke vode kad se treba dobro maskirati sistem, a takodje i za sve ostale uslove.
Prosto nevidljiv pod vodom i dobro tone (ako je tonuci) te lijepo legne na dno.
Neke od modernijih saranskih montaza su prosto nezamislive bez fluorokarbona.
Jedina mana (ako se to moze tako nazvati) je malo vislja cijena od obicnih najlona i njegova izdrzljivost pa je potrebno koristiti vece promjere.
Nekada su fluorokarboni bili izuzetno kruti i samo tonuci, dok danas mozete da birate i uzmete po svojoj mjeri: plutajuci, sporo tonuci, tonuci, kruti, srednji, mekani itd.
Evo i jedan tekst koji sam pisao 2010-2011 godine:
Fluorocarbon
P.S. Ja inace nisam neki ljubitelj Zig-Rig sistema (osim ako se ne mora), a znamo da je i tu Fluorocarbon nezamjenljiv, pa ako je neko vise lovio i ima iskustva neka napise..