Pošto u zadnje vrijeme baš i nisam nešto pisao, da malo osvježim temu, jer sam imao par upita za izradu markera.
Pa krenimo redom!
Za početak su vam potrebne sljedeće stvari:
3 m PVC cijevi - 8 kn (može biti za 20 markera) znači 40 lp kom
2 plastična čepa - 2,4 kn
1 paket virbli (10 kom) - 15kn - 1kom - 1,5 kn
malo epoxi ljepila
malo vrućeg ljepila
Kada sve uračunam, jedan marker me ne košta više od 5 kn - 0,70 €.
1. korak - čepovi
Uspio sam naći ovakve čepove:
2. korak - virbla
Na donjem čepu gdje se nalazi virbla, izbušio sam sa malim borerom na sredini čepa rupu.
U ovom slučaju je borer 3 mm jer je debljina virble bila 3 mm.
Prije stavljanja virble u rupu, onu alkicu koja ulazi u čep s kliještima ju treba prepoloviti po dužini. Napomena, ne odsjeći ju skroz, već ju odsjeći, tako da dobijete dva slobodna kraka.
Mislim tu:

Ionako bi morali stisnuti tu alkicu kako bi mogla ući u rupu jer je šira od rupe.
Sa kliještima sam virblu nagurao u rupu i s unutarnje strane čepa sam raširio ta dva kraka kao se virbla ne bi vadila. Pošto virbla ide dosta na knap u rupu, ne bi se ni izvadila ali za svaki slučaj.
Raširene krakove virble u unutrašnjosti čepa zalio sam epoxi ljepilom. Kada se je epoxi osušio, ostatak čepa ispunio sam vrućim ljepilom.
3. korak - postupak
U probušeni čep umetnuti virblu.
S druge strane raširiti krakove virble.
Nakon toga, unutrašnjost čepa zapuniti epoxi ljepilom.
Donji čep, zaliven epoxijem.
Ostatak čepa zapunjen vrućim ljepilom.
Drugi čep izbušen s borerom 7mm u koji se ušarafi pero. Prije umetanja pera, navoj namazati epoxijem i onda ga zašarafiti u čep.
Gornji čep, zaljepljeno pero.
Čep s perom zapunjen vrućim ljepilom.
Iako nema potrebe zapunjavati čepove, ali ja sam picajzla po tom pitanju, pa eto.
Svaki čep, namazati epoxijem i nabiti u plastičnu cijev. Duljina cijevi po izboru.
Konačni rezultat svega!