Razvoj saranskog ribolova u BiH i regiji
Moderator:Masterbih
- Fly and Carp Fishing
- Ribarcina

U ovoj temi bih volio kad bi pisali o razvoju saranskog ribolova u svojim krajevima i okolinama.
Neko vece sam razgovarao na tu temu sa svojim kolegom i dodjosmo do neke cifre od oko svega 50-ak sarandzija u cijeloj BiH.
Mozda jos par njih za koje nismo culi a kriju se po nekomercijalnim vodama, al opet kazem mozda.
Sto se tice sarajeva od ovoliko stanovnika svega nas je 8-9 koji se bavimo saranskim ribolovom.
Da se primjeti pomak. Hmmmm... Slabo skroz.
Cak ni prodavnice riboopreme ne prodaju saransku opremu, ili ako ima to je nesto sitno, tipa udice, najloni, boile od kojekakvih proizvodzaca ciji kilogram boila kosta 10-ak km ili ti ga oko 500 din.
Ponegdje se nadze pokoje pakovanje prologic boila i neka saranska masina neke "ž" marke i to je to.
Neko vece sam razgovarao na tu temu sa svojim kolegom i dodjosmo do neke cifre od oko svega 50-ak sarandzija u cijeloj BiH.
Mozda jos par njih za koje nismo culi a kriju se po nekomercijalnim vodama, al opet kazem mozda.
Sto se tice sarajeva od ovoliko stanovnika svega nas je 8-9 koji se bavimo saranskim ribolovom.
Da se primjeti pomak. Hmmmm... Slabo skroz.
Cak ni prodavnice riboopreme ne prodaju saransku opremu, ili ako ima to je nesto sitno, tipa udice, najloni, boile od kojekakvih proizvodzaca ciji kilogram boila kosta 10-ak km ili ti ga oko 500 din.
Ponegdje se nadze pokoje pakovanje prologic boila i neka saranska masina neke "ž" marke i to je to.
Re: Razvoj saranskog ribolova u BiH i regiji
Ja vjerujem da ima dosta ljudi u BiH koji love sarana,ja imam barem 10ak kolega u Brodu koji preko ljeta love sarana...
A to za prodavnice je istina,nista zivo nemaju,ako narucis nabave al da redovno imaju nedaj boze...
Kod mene je srecom blizu Slavonski brod,preko Save,pa oni imaju dosta toga sto nema ovde kod mene
al ni tamo nije sjajno...Kamara saranskih stvari sto bi mozda probao nemam gdje da kupim ili ako ima
onda je preskupo...

A to za prodavnice je istina,nista zivo nemaju,ako narucis nabave al da redovno imaju nedaj boze...
Kod mene je srecom blizu Slavonski brod,preko Save,pa oni imaju dosta toga sto nema ovde kod mene
al ni tamo nije sjajno...Kamara saranskih stvari sto bi mozda probao nemam gdje da kupim ili ako ima
onda je preskupo...
...Nije lako biti budala... Takav se moras roditi...
Destinations Point
Destinations Point
Mnogo faktora utice na stanje kakvo jeste u BiH pa i sire.
Prvo je da smo cudan narod i da svako svoje znanje ne dijeli rado, cak sta vise nasavjetovat ce vas pogresno iz ko zna kojeg razloga.
Mislim da se situacija lagano poboljsava, ali daleko je to od "sporta".
Prvo je da smo cudan narod i da svako svoje znanje ne dijeli rado, cak sta vise nasavjetovat ce vas pogresno iz ko zna kojeg razloga.
Mislim da se situacija lagano poboljsava, ali daleko je to od "sporta".
Bas,dobro si rekao,kod mene ima likova koji nece da kazu na koji nacin
prave puru pa i na sta su uhvatili neku vecu ribu,sve je pokriveno nekim velom
tajne... he he he

prave puru pa i na sta su uhvatili neku vecu ribu,sve je pokriveno nekim velom
tajne... he he he
...Nije lako biti budala... Takav se moras roditi...
Destinations Point
Destinations Point
pa sta da kazem sarana lovim od mali nogu a prvo mi takmicenje 2001 pa opet ne kazem da sam dobar,hocu da i druge one sto nose kuci da naucim da vrate da ima i moje dete upecat kad poraste
Mislim da je Bosni nedostajalo ovo:
Krajem travnja-aprila iz tiska je konačno izašlo drugo i nadopunjeno izdanje knjige "Osnove šaranskog ribolova" autora Krešimira Kurija od danas dostupno i u BiH.
Distributer za Bosnu i Hercegovinu, te Evropsku uniju je Masterbih.

Ovaj jedinstveni specijalizirani ribolovni priručnik o lovu šarana prvi puta je izdan 2001. kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, i vrlo brzo je rasprodan.
Novo i nadopunjeno izdanje je potpuno tekstualno osuvremenjeno (neka poglavlja dorađena, neka kompletno ponovno napisana, a neka naknadno dodana), i u vrlo bogatoj opremi ( tvrde plastificirane korice, kompletno sve stranice u koloru, oko 280 slika, crteža i akvarela u boji…).
Knjiga nudi veliki broj raznovrsnih informacija o ribolovu šarana, ovoj kod nas u zadnje vrijeme vrlo popularnoj grani sportskog ribolova, i velik broj odgovora na mnoga pitanja vezana uz ovaj sport.
Knjiga ima 12 poglavlja od kojih su naj važnija: o šaranu i amuru općenito, pronalaženje riba, šaranski pribor, taktike i tehnike lova, mamci za šarane, vrijeme i sezona lova, moderni šaranski trikovi, ribička fotografija, etika, zapisi s Kupe i slično.
Ako vas bune brojni strani izrazi po časopisima, ne znate od kuda početi,kako napraviti svoj mamac (boile, partikle, dip i još mnogo toga), a željeli biste na najkraći mogući način naučiti loviti velike šarane, ovo je prava prilika za vas..
Krajem travnja-aprila iz tiska je konačno izašlo drugo i nadopunjeno izdanje knjige "Osnove šaranskog ribolova" autora Krešimira Kurija od danas dostupno i u BiH.
Distributer za Bosnu i Hercegovinu, te Evropsku uniju je Masterbih.

Ovaj jedinstveni specijalizirani ribolovni priručnik o lovu šarana prvi puta je izdan 2001. kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, i vrlo brzo je rasprodan.
Novo i nadopunjeno izdanje je potpuno tekstualno osuvremenjeno (neka poglavlja dorađena, neka kompletno ponovno napisana, a neka naknadno dodana), i u vrlo bogatoj opremi ( tvrde plastificirane korice, kompletno sve stranice u koloru, oko 280 slika, crteža i akvarela u boji…).
Knjiga nudi veliki broj raznovrsnih informacija o ribolovu šarana, ovoj kod nas u zadnje vrijeme vrlo popularnoj grani sportskog ribolova, i velik broj odgovora na mnoga pitanja vezana uz ovaj sport.
Knjiga ima 12 poglavlja od kojih su naj važnija: o šaranu i amuru općenito, pronalaženje riba, šaranski pribor, taktike i tehnike lova, mamci za šarane, vrijeme i sezona lova, moderni šaranski trikovi, ribička fotografija, etika, zapisi s Kupe i slično.
Ako vas bune brojni strani izrazi po časopisima, ne znate od kuda početi,kako napraviti svoj mamac (boile, partikle, dip i još mnogo toga), a željeli biste na najkraći mogući način naučiti loviti velike šarane, ovo je prava prilika za vas..
dobre knjige su izdali samo sam ih prelistao posto nisu bile noje a sedeli smo u kaficu pa sam zacas prelistao,ima zanimljivih tema
Idealna knjiga kako za pocetnike tako i za iskusnije ribolovce!
- Fly and Carp Fishing
- Ribarcina

Imam kurijevu prvu knjigu Moderni saranski ribolov i knjiga je fantasticna. Detaljno prenesena dugogodisnja ribolovna iskustva u knjigu. jako poucna knjiga iz koje se moze mnogo stosta nauciti. Ako je ova nova knjiga nadopuna stare onda je to knjiga vrh. Preporucujem je svakome ko je nije procitao, jer vjerujte mi to je ono sto mi koristi u svakom ribolovu, na svakoj vodi.
Imam ju odlična je, dobrih stvari. Puno savijeta i svega ostalog.
Ma nema se šta reći (a već sam rekao ODLIČNA je)

Ma nema se šta reći (a već sam rekao ODLIČNA je)
Bog je svakom po rođenju odredio broj dana koliko će živjeti, u to jedino ne ulaze dani provedeni u ribolovu.