Hrana i recepti

Pričajte o čemu želite, opušteno..

Moderator:Masterbih

Delboy
Guru
Guru
Hrana i recepti

Post by Delboy » 04 Feb 2012, 17:05

Image

Krcka se.... Pa suha rebarca... Jaooooo

Andjelko
Guru
Guru

Re: Hrana i recepti

Post by Andjelko » 04 Feb 2012, 21:53

ja dobro jedem,a vi kuvajte kemija::

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 09 Feb 2012, 17:57

Rigatoni all’ Arrabiata
Arrabiata se jako brzo sprema, a neodoljiva je za gurmane koji vole pikantna i ljuta jela koja ce vas osvjeziti..
Image

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe

Priprema sosa
4 cesnja cesnjaka (Bijeli luk)
800 g pasirane rajcice
1 ljuti feferon (Svjezi)
sol
secer
papar
Tjestetina – pasta
sol

Priprema

Vrijeme pripreme:
12 min

1
Prije svega najbitnije je sve sastojke imati na dohvat ruke, a 3 cesna cesnjaka cemo isjeckati na sto sitnije, dok onaj jedan preostali samo prerezemo na pola.
2
Ljuti feferon takodje isjeckamo na sitno, a zatim i persin.
3
U vodu koja kljuca dodamo zlicu maslinovog ulja te malo posolimo, a zatim dodamo tjesteninu da se kuha.
4
U ne zagrijanu tavu dodamo 4 zlice maslinovog ulja i sjeckani feferon, tj. ljutu papricicu, i polovice cesnjaka te pocnemo lagano sa zagrijavanjem tave odnosno posude u kojoj pripremamo sos.
5
U toku zagrijavanja, nekih 2 minuta potrebno je povremeno promijesati sve kako bi maslinovo ulje pokupilo arome papricice i cesnjaka.
6
Polovice cesnjaka vadimo i bacamo, dodajemo jednu malu zlicu secera i jednu veliku soli te promijesamo, zatim dodajemo sitno sjeckani cesnjak uz stalno mijesanje cekamo da cesnjak pocne naglo pustati miris, to traje od 50-80 sekundi zavisno od temperature, uljevamo sos od rajcice te sve izmijesamo, dok se pojavi prvi vid kljucanja gasimo ringlu, odnosno pec.
7
Dodajemo malo papara i persina po zelji, sve izmijesamo i ostavimo da odstoji poklopljeno 2 minuta.
8
Sad bi nam i tjestetina trebala biti kuhana, ocijedimo je i dodamo u posudu sa sosom te sve mijesamo 10-20 sekundi i vase jelo je spremno za posluzivanje.

kemija::

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 09 Feb 2012, 18:00

Spaghetti Carbonara
Carbonara se jako brzo sprema, a o ukusu nema potrebe diskutovati, jedini problem je sto malo ko zeli podijeliti originalni recept, ali dosao je tome kraj!
Uzivajte.

Image

Sastojci

Broj osoba:
4 osobe

Umak Carbonara
100g Susene pancete – slanine
100g Kuhane sunke
2 Jajeta
2 Cesnja bijelog luka – Cesnjaka
50g Sira Pecorino
10g Parmezana za posipanje
300ml Vrhnja za kuhanje
Sol po zelji
Biber po zelji
4 velike zlice maslinovog ulja
Dodatak zacina po zelji
1 prstohvat origana
1 prstohvat ruzmarina
Tjestenina – pasta
400g Spaghetti – spagete
1 zlica maslinovog ulja
1 mala zlica soli

Priprema

Vrijeme pripreme:
15 min

1
Tjesteninu skuhamo u posoljenoj vodi sa jednom zlicom maslinovog ulja, kad je kuhana procijedimo je i ostavimo sa strane poklopljenu.
2
U ne zagrijanu tavu ulijemo maslinovo ulje i dodamo sjeckanu slaninu – pancetu. Upalimo ringlu-pec da se postepeno zagrijava, dok slanina postane blago rumena dodajemo protisnuti ili skroz sitno sjeckani cesnjak.
3
Nakon sto cesnjak pusti jak miris uljevamo vrhnje za kuhanje i dobro promijesamo. Pustimo da se sve zagrije, ali da ne provri vec da pusti samo jedan kljuc – baloncic, odmah dodajemo kuhanu sunku, sir pecorino, dva jajeta, sol, papar te sve brzo izmijesamo (sva zadnja radnja ne smije trajati duze od 20 sekundi). Gasimo ringlu -pec i dodajemo kuhane spagete, sve dobro izmijesamo, a na posluzene narendamo parmezan!

Posluživanje

Kad dodajemo vrhnje za kuhanje, po zelji mozemo ubaciti i prstohvat ruzmarina te origana, a neko voli vise grubo gnjecenji biber-papar nego sitno mljeveni jer daje potpuno drugaciji okus.

kemija::

Andjelko
Guru
Guru

Post by Andjelko » 09 Feb 2012, 18:54

odo zvat zenu pa nek pravi da se proba

holcer
Guru
Guru

Post by holcer » 09 Feb 2012, 22:00

Andjelko wrote:odo zvat zenu pa nek pravi da se proba
buh:: buh:: buh::
...Nije lako biti budala... Takav se moras roditi...
Destinations Point

Sanadac5
Guru
Guru

Post by Sanadac5 » 10 Feb 2012, 16:30

md_bait wrote:cips od deverike . iseci ribu na stapice debljine malog prsta i uvaljati u alevu papriku, brasno, so i malo vegete. prziti u fritezi ili na tanjiraci na jakoj temperaturi. moze na ulju ali je ukusnije na masti. probao sam to isto sa mrenom i bucovom. moze ali je deverika vrh. samo dobro isprziti i razhladiti pivo piv:: piv:: piv:: piv::
HVALA ti brate kl:: kl:: kl:: za recept ..sam probao ..ne da je dobro .nego nemam reci za to .. bravo: bravo: bravo:

Kirka
Piskaralo
Piskaralo

Post by Kirka » 11 Feb 2012, 09:22

Cufte od bele ribe. 1kg. bele ribe ocistiti odseci glave i peraja, iseci na komade ako je krupnija izvaditi i krupnije kosti, samleti na masini za meso sitna sajbna, u samlevenu ribu dodati soli, zacina po zelji 1 jaje i 2 kasike prezli smesu dobro umesiti praviti cufte umakati ih ujaje paprezlu i prziti na vrelom i dubokom ulju.
Poslednja si moja sinagoga moj si Petrovgrad i Rim
Sa tobom mogu i bez boga, bez tebe ne mogu ni s njim.....

zdravko
Ribarcina
Ribarcina

Post by zdravko » 11 Feb 2012, 09:46

md_bait wrote:cips od deverike . iseci ribu na stapice debljine malog prsta i uvaljati u alevu papriku, brasno, so i malo vegete. prziti u fritezi ili na tanjiraci na jakoj temperaturi. moze na ulju ali je ukusnije na masti. probao sam to isto sa mrenom i bucovom. moze ali je deverika vrh. samo dobro isprziti i razhladiti pivo piv:: piv:: piv:: piv::
Ovo mi se sviđa ali nije mi jasno šta sa kostima - dal vadiš bar kralježnicu i rebara van ?

Kirka
Piskaralo
Piskaralo

Post by Kirka » 18 Feb 2012, 07:12

da kosti odstraniti, sve krupne, sitno samleti samo meso bude tu i po koja sitna kost ali to se ispece.
Poslednja si moja sinagoga moj si Petrovgrad i Rim
Sa tobom mogu i bez boga, bez tebe ne mogu ni s njim.....

Post Reply

Return to “Forumska kafana”