Recepti
Moderator:Masterbih
jedno je slobodan ribolov a drugo je natjecanje,meni je bitno da ulovim ribu,i prvo idem s onim s kim sam siguran da radi,a posle mogu kemijat i isprobavat,uvijek koristim 4 do 5 vrsta boila na natjecanju da vidim što ribi najbolje odgovara...
Re: Recepti
I ja sam mislio na slobodan ribolov kad sam napisao ovo gore. Da bi ulovio više nekad je potrebno i nešto promijeniti. Aroma od ananasa je recimo radila prošle godine pa sada uzmi 10 ribića, a to ti je i 10 razlićitih Mixeva razlićitih hranidbenih vrijednosti i kvalitete, a jedna aroma. Šaran je vodena lisica te ako je naišao na nešto što mu ne odgovara tj. nije zadovoljilo njegove potrebe, a sve boile mirišu isto neće je primiti. Zato baš treba da se promijeni aroma kako bi se probudila njegova radoznalost za nećim novim. Budi uvjeren da ćeš više uloviti nego neki koji su ostali na istoj aromi. Ovo ti govorim iz vlastitog iskustva. Svake godine imam 2-3 voćne arome i 2-3 smrad arome, tako da mogu mijenjati ako poćne neka aroma prevladavati na vodi.
- boban nbgd
- Napredan clan

pogotovo ovaj 2AleksaVip wrote:U pravu si Isuse potpuno,ali mislim da vredebdelitee wrote:Au Aleksa, pa gde ovo za pocetnika za prvi recept treba mu u startu za dodatke i arome koje nemoze nabaviti u prodavnici zdrave hrane 8000din a za drugi jos vise
inace dobari recepti
-
carphunterdjordje
- Pocetnik

prvo da vas pozdravim , i da vam predlozim svoj recept za boile ,jako je jednostavan i jeftin ,a kod nas uvojvodini ima ga hvala bogu u svakoj prodavnici gde se prodaje koncentrat za stoku.to cudo se zove predstarter za prasad ima ga i u pakovanjima to jest u dzakovima od 10kg ,svi sastojci su u praskastom obliku a da biste razumeli zasto bas ovaj koncentrat evo malo strucnog objasnjenja.ova smesa se koristi da bi prasad navikli na tvrdu tj da bi naucili da jedu ibas zbog toga puna vitamina minerala atraktora gladi i sto je najvaznije visok procenat kvalitetnih proteina tj belancevina .smesa za boile standardna 10 celih jajeta i 1kg ovog koncentrata. ali da vam kazem pravu istinu o boilama sarana treba prvo naviknuti na njih hranjenjem it ek posle je svaka bojla efikasna.
postovani kolega, ne bih dokazivao da li je vas recept lovan ili ne ali bi s'obzirom na kom se forumu nalazimo imao par primedbi.Prvo bi pojasnio ostalima o kakvoj se smesi radi to jest PREDSTARTER ZA PRASAD je smesa koja se daje zalucenim prasicima ili prasicima od deset deana.Vecina smesa ima manje vise isti sastav ali evo primera za smesu veterinarskog zavoda ZEMUN
Hemijski sastav:
Proteini ……………….. min. ……………. 22 %
Mast …………………... min. …………….. 7 %
Vlaga ………………….. maks. .……….... 12 %
Celuloza ……………… maks. ……….….. 4 %
Pepeo …………….….. maks. ……….…... 8 %
Kalcijum ……………………….…..… 0,8-1,0 %
Fosfor ………………… min. ……..…… 0,65 %
Natrijum …………………………od 0,15-0,25 %
Lizin …………………... min. ……...…... 1,3 %
Metonin + Cistin …..… min. ……..…... 0,75 %
ME računski …………. min. …….. 13,5 MJ/kg
Sadržaj u 1kg : Vitamin A................................15.000 IJ
Vitamin D3................................2.000 IJ
Vitamin E.......................................40 mg
Vitamin K3......................................2 mg
Vitamin B1......................................3 mg
Vitamin B2......................................6 mg
Vitamin B6......................................5 mg
Vitamin B12...................................40 mcg
Niacin...........................................30 mg
Kalcijum pantotenat....................20 mg
Biotin..........................................150 mcg
Holin hlorid...............................500 mg
Gvožđe...........................................200 mg
Bakar................................................40 mg
Mangan............................................40 mg
Cink..............................................120 mg
Jod...............................................1.000 mcg
Selen.............................................150 mcg
Kobalt...........................................400 mcg
Antioksidant...............................100 mg
Е.32-152а
Sirovinski sastav: Ekstrudirani kukuruz, proizvodi industrije skroba, proizvodi industrije ulja, hraniva životinjskog porekla, proizvodi industrije alkohola i vrenja, ostali biljni proizvodi, mineralna hraniva, sredstva za poboljšanje varenja i resorpcije, vezevit SP 1% (vitamini, minerali, antioksidant).
Na oko sve je ok ali nije bas tako u praksi i to iz vise razloga a to su aditivi,emulgatori i antibiotici koji se nalaze u takvoj smesi, da nepricamo o kolicini koja se preporucuje a ona je sledeca
Uputstvo za upotrebu : - prva tri danа davati prasadimа smešu SP predstarter za prasad po 120 grama na dan u dva obroka
- od 4 do 6 danа povećati količinu hrane za 50 grama na dan po prasetu
- nakon 6 danа smešu davati prasadiма po volji sve do 55 danа
Znaci Predstarter nije obican koncentrat koji umnogome koristi dosta kolega kao jednu od komponenti u svom miksu (gledano po forumima kolicina na kg/mix do 200gr).
Po meni praviti boile od takvih smesa koje su namenjene kopnenim zivotinjama i njima hraniti ribe ili konkretno u nasem slucaju sarana je potpuno pogresan pristup gledano iz svih uglova osim mozda iz finasijskog.Samo ako uporedimo podatak da je preporuceno 120gr na dan je dovoljno da nebi trebalo ni razmisljati u tom pravcu.A mozete obratiti paznju jos na jednu ,,sitnicu" podatak na gore ispisanoj tablici E.32-152
jedan od mnogih emulgatora od kojeg stradaju unutrasnji oragani (jetra,bubrezi....)je E32 ili E152 koji je oznacen kao izazivac zlocudnih tumora
Pitanje je zasto bi to koristili kad imamo sasvim dovoljno komponenti na raspolaganju od kojih mozemo sastaviti kvalitetan mix a koji ce zadovoljiti sve potrebe jedne bilo male bilo velike ribe, a da pri tome ne ugrozimo zdravlje iste.
I potpuno se slazem sa zadnjom recenicom u koleginom tekstu
,,ali da vam kazem pravu istinu o boilama sarana treba prvo naviknuti na njih hranjenjem it ek posle je svaka bojla efikasna"
Hemijski sastav:
Proteini ……………….. min. ……………. 22 %
Mast …………………... min. …………….. 7 %
Vlaga ………………….. maks. .……….... 12 %
Celuloza ……………… maks. ……….….. 4 %
Pepeo …………….….. maks. ……….…... 8 %
Kalcijum ……………………….…..… 0,8-1,0 %
Fosfor ………………… min. ……..…… 0,65 %
Natrijum …………………………od 0,15-0,25 %
Lizin …………………... min. ……...…... 1,3 %
Metonin + Cistin …..… min. ……..…... 0,75 %
ME računski …………. min. …….. 13,5 MJ/kg
Sadržaj u 1kg : Vitamin A................................15.000 IJ
Vitamin D3................................2.000 IJ
Vitamin E.......................................40 mg
Vitamin K3......................................2 mg
Vitamin B1......................................3 mg
Vitamin B2......................................6 mg
Vitamin B6......................................5 mg
Vitamin B12...................................40 mcg
Niacin...........................................30 mg
Kalcijum pantotenat....................20 mg
Biotin..........................................150 mcg
Holin hlorid...............................500 mg
Gvožđe...........................................200 mg
Bakar................................................40 mg
Mangan............................................40 mg
Cink..............................................120 mg
Jod...............................................1.000 mcg
Selen.............................................150 mcg
Kobalt...........................................400 mcg
Antioksidant...............................100 mg
Е.32-152а
Sirovinski sastav: Ekstrudirani kukuruz, proizvodi industrije skroba, proizvodi industrije ulja, hraniva životinjskog porekla, proizvodi industrije alkohola i vrenja, ostali biljni proizvodi, mineralna hraniva, sredstva za poboljšanje varenja i resorpcije, vezevit SP 1% (vitamini, minerali, antioksidant).
Na oko sve je ok ali nije bas tako u praksi i to iz vise razloga a to su aditivi,emulgatori i antibiotici koji se nalaze u takvoj smesi, da nepricamo o kolicini koja se preporucuje a ona je sledeca
Uputstvo za upotrebu : - prva tri danа davati prasadimа smešu SP predstarter za prasad po 120 grama na dan u dva obroka
- od 4 do 6 danа povećati količinu hrane za 50 grama na dan po prasetu
- nakon 6 danа smešu davati prasadiма po volji sve do 55 danа
Znaci Predstarter nije obican koncentrat koji umnogome koristi dosta kolega kao jednu od komponenti u svom miksu (gledano po forumima kolicina na kg/mix do 200gr).
Po meni praviti boile od takvih smesa koje su namenjene kopnenim zivotinjama i njima hraniti ribe ili konkretno u nasem slucaju sarana je potpuno pogresan pristup gledano iz svih uglova osim mozda iz finasijskog.Samo ako uporedimo podatak da je preporuceno 120gr na dan je dovoljno da nebi trebalo ni razmisljati u tom pravcu.A mozete obratiti paznju jos na jednu ,,sitnicu" podatak na gore ispisanoj tablici E.32-152
jedan od mnogih emulgatora od kojeg stradaju unutrasnji oragani (jetra,bubrezi....)je E32 ili E152 koji je oznacen kao izazivac zlocudnih tumora
Pitanje je zasto bi to koristili kad imamo sasvim dovoljno komponenti na raspolaganju od kojih mozemo sastaviti kvalitetan mix a koji ce zadovoljiti sve potrebe jedne bilo male bilo velike ribe, a da pri tome ne ugrozimo zdravlje iste.
I potpuno se slazem sa zadnjom recenicom u koleginom tekstu
,,ali da vam kazem pravu istinu o boilama sarana treba prvo naviknuti na njih hranjenjem it ek posle je svaka bojla efikasna"
Nisi izgubio kad te pobede,vec kad odustanes
Bilo je rasturanje vode.
evo i recepta-odnosno doze kakve sam koristio:
1kg masterbih river miks
20ml nutrabaits nutramino
3ml rod hutchinson monster crab
3ml rod hutchinson intense sweetener
1 jusna zlica haiths robin red
deset jaja uz dodatak 15ml crvene boje za kolace
primpremanje bojli:
-jaja i sve tecne stvari izmiksati kratko mikserom
-dodavati prskaste stvari u tecne i lagano rukama mjesiti 15-20 minuta dok ne dobijete masu poput plastelina
-oblikovati bojlije sa rukama-dlanovima ili na bojliroleru
-kuhati dok ne isplivaju
-prebaciti u kantu i posuti sa 1 jusnom zlicom masterbih betain po toplim bojlijima s vana a onda promjesati rukom par puta da sve upije.
-susenje 24h bilo.
bojliji budu prilicno mekaniji i porozni sto ribu izludjuje.
pecanje:
Hranio sam sa kuhanim kukuruzom i konopljom sa malim procentom bojlija na hranilistu-odnosno na 1kg partikle samo jedna saka bojlija.
5kg kukuruze i 1kg bojlija potrosio za 3 dana pecanja i super dobro bilo.
ovo je rasturilo komercijalnu vodu u austriji, rasturilo !
nikad jeftinije al bolje nisam proso!
preporucujem.
evo i recepta-odnosno doze kakve sam koristio:
1kg masterbih river miks
20ml nutrabaits nutramino
3ml rod hutchinson monster crab
3ml rod hutchinson intense sweetener
1 jusna zlica haiths robin red
deset jaja uz dodatak 15ml crvene boje za kolace
primpremanje bojli:
-jaja i sve tecne stvari izmiksati kratko mikserom
-dodavati prskaste stvari u tecne i lagano rukama mjesiti 15-20 minuta dok ne dobijete masu poput plastelina
-oblikovati bojlije sa rukama-dlanovima ili na bojliroleru
-kuhati dok ne isplivaju
-prebaciti u kantu i posuti sa 1 jusnom zlicom masterbih betain po toplim bojlijima s vana a onda promjesati rukom par puta da sve upije.
-susenje 24h bilo.
bojliji budu prilicno mekaniji i porozni sto ribu izludjuje.
pecanje:
Hranio sam sa kuhanim kukuruzom i konopljom sa malim procentom bojlija na hranilistu-odnosno na 1kg partikle samo jedna saka bojlija.
5kg kukuruze i 1kg bojlija potrosio za 3 dana pecanja i super dobro bilo.
ovo je rasturilo komercijalnu vodu u austriji, rasturilo !
nikad jeftinije al bolje nisam proso!
preporucujem.
- draganovic
- Piskaralo

Pozdrav svima!
Jedno malo pitanjce u vezi mix-a...
Pokusavamo kolegi da sastavimo neki mix od onoga sta imamo, pa bi dobro doslo i vase misljenje o samom mix-u...
Mix bi izgledao ovako:
JAGODA - BOILA
200 g Sojino brašno
100 g Pšenično brašno
100 g Pšenična krupica
100 g Kukuruzna krupica
100 g Mlijeko u prahu
100 g Brašno od rogača
100 g Mljevena pticja hrana
80 g Puding jagoda
120 g Šaranska prihrana VDE Strawberry
30 g Pivski kvasac
1 kas Šečer
1 kas Sol
10 ml Konoplja ulje
3 ml Jabukovo sirće
1 kas Med (pčelinji)
10-20 ml Aroma jagode (prehranbena)
Hvala!
Jedno malo pitanjce u vezi mix-a...
Pokusavamo kolegi da sastavimo neki mix od onoga sta imamo, pa bi dobro doslo i vase misljenje o samom mix-u...
Mix bi izgledao ovako:
JAGODA - BOILA
200 g Sojino brašno
100 g Pšenično brašno
100 g Pšenična krupica
100 g Kukuruzna krupica
100 g Mlijeko u prahu
100 g Brašno od rogača
100 g Mljevena pticja hrana
80 g Puding jagoda
120 g Šaranska prihrana VDE Strawberry
30 g Pivski kvasac
1 kas Šečer
1 kas Sol
10 ml Konoplja ulje
3 ml Jabukovo sirće
1 kas Med (pčelinji)
10-20 ml Aroma jagode (prehranbena)
Hvala!
Velemajstori pravljenja takvih mikseva kazu da pivski kvasac ne ide u mikseve tog tipa,dosta sam pratio takve teme pa mi ostalo u secanju.....inace par prijatelja pravi boile od hrana VDE pa znam da nema potrebe toliko komplikovati,vec u hrani nema cega nema,proverena ona u zeleno-crnoj kesi 
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...
Pivski kvasac je bogat izvor vitamina B kompleksa, proteina,minerala.
U navedenom mixu je dobrodošao baš zbog nedostatka ovog gore napisanog.
Svakako podiže hranjivu vrijednost mixa.
U navedenom mixu je dobrodošao baš zbog nedostatka ovog gore napisanog.
Svakako podiže hranjivu vrijednost mixa.