Razvlacenje ili zabacaj

Slobodne teme o šaranskom ribolovu..

Moderator:Masterbih

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina
Re: Razvlacenje ili zabacaj

Post by Fly and Carp Fishing » 17 Jan 2012, 17:36

Razlika u raketiranju, spombanju itd je ogromna na komercijalnim i nekomercijalnim vodama. Na komercijalama je riba navikla na raketu. I cim bubne od vodu riba upravi prema detonaciji. muahaha: muahaha:

Raketiranje na nekomercijalnim ili malo divljijim vodama ima kontra ucinak. Gdje ta raketa ili spomb gruhne od vodu tu vise nema ribe u blizini zadugo. Onda mozes cekati koliko hoces ali bez uspjeha. A kad naidzes camcem preko ribe ona se pomjeri samo par metara da izbjegne sjenu camca i poslje se vrati. Znaci ostala je na tom mjestu. A kad joj jos tu istresemo odredzenu kolicinu primame, onda ta riba poludi. 98% tih riba nikad nije osjetila udicu, i ne razmislja puno o njoj nego jednostavno mete hraniliste, kao sto nije slucaj sa komercijalnim jezerima gdje je jedna riba ubadana vise puta. Riba na takvim jezerima je navikla da uziva u miru i tisini. Zato se na takvim vodama radije razvlaci nego raketira.
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

GRGA RI
ViP
ViP

Post by GRGA RI » 17 Jan 2012, 17:52

Na tribaljskom jezeru nije dopušteno razvlačenje sistema. Opće je poznata stvar da ribu najčešće treba tražiti daleko (100 m +).
Na takmičenju se znamo šaliti: ko je najdalji ima najviše ribe. Kod takvog načina ribolova razvlačenje sistema po meni gubi sav onaj gušt.
Meni je najdraže kada uzmeš štapove u ruke i sam napraviš onako kako najbolje možeš. Uložiš malo fizičkog rada u ribolov i tada su mi rezultati puno draži.
Primjetio sam da što više bacaš sa spod štapom, to više usavršavaš svoj izbačaj, preciznost sa sistemima i cijelokupnu prezentaciju hranilišta.
To je po meni ribolov za gušt.

martinMK
Keder
Keder

Post by martinMK » 17 Jan 2012, 17:54

U 90% slucajeva zabacim, a kad treba razvlacenje a to je prilicno redko, koristim camac.

tomoZG
ViP
ViP

Post by tomoZG » 17 Jan 2012, 17:56

Ja još nisam pecao na vodi na kojoj je dozvoljeno razvlačenje(jer to kod nas skoro nigdje nije dozvoljeno) tako da uzmem marker i spod i lovne štapove i primim se posla ihii::
Image

nebojsacukovic
Ribolovac
Ribolovac

Post by nebojsacukovic » 17 Jan 2012, 18:51

I jedno i drugo,zavisi od godisnjeg doba tj. dubine jezera ili ti temperature vode.camac i sonar neizostavni deo opreme

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina

Post by Fly and Carp Fishing » 17 Jan 2012, 19:03

Ma zabacivanje i rakete i sistema je svakom gust pa tako i meni. Posebno se zezati sa kolegom ko ce blize baciti raketu markeru pogotovo ako lovimo preko 100 m.
Dok ipak ovdje u bih ima dosta jezera koja su malo divljijeg tipa gdje plivaju ogromni sarani kojima se jedino pridze i koji se love u strogoj tisini, a u takvom ribolovu ja uzivam. Na vecini tih jezera se zabacuje jer njihova sirina doseze svega 100 - 130 m, al kad se prihranjuje onda je camac obaceza.
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

crniigor
Ribarcina
Ribarcina

Post by crniigor » 17 Jan 2012, 21:49

Ja lično prakticiram jedino zabacivanje, jer mi je to jako zanimljivo. kad koristiš čamac, kao da si odradio samo pola posla (razumem ako se lovi na 150+ pa se koristi čamac ili ako ribolovac nije u mogućnosti da zabaci iz zdravstvenih razloga). kad zabacimo sistem i pogodimo mesto koje smo hranili, to je ono pravo, niko nije odma na početku "karijere" pogodio u 2m² na 120m, ali rezultati dođu posle mnogo zabačaja. kao što je kolega c&r carp
rekao da voli sa kolegama da se zeza i bacaju raketu što bliže markeru, tako i ja sa svojim kumom. u našem sportu se poprilično sedi, a zabacivanje i spodiranje nam dođe kao fiskultura, i to je meni super.
Image Image & Image

borac
Ribarcina
Ribarcina

Post by borac » 17 Jan 2012, 22:18

I ja sam za sistem bez čamaca. Samo štap i svoje umječe pa onda se vidi ko je koliko na vodi i ko koliko poznaje svoj štap, rolu, flaks...

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 17 Jan 2012, 22:31

Ima terena gdje je camac neophodan, pogotovo na velikim daljinama.
Naravno da i zabacivanje ima svoju car ;-)

darkovip
Piskaralo
Piskaralo

Post by darkovip » 17 Jan 2012, 22:36

na komercijali zabacujem,,a na divljim vodama obozavam da razvlacim,,posto jedino tako se naj preciznije primama i udica sloze u jednu tacku.... can::

Post Reply

Return to “Ostalo”