Raketiranje na nekomercijalnim ili malo divljijim vodama ima kontra ucinak. Gdje ta raketa ili spomb gruhne od vodu tu vise nema ribe u blizini zadugo. Onda mozes cekati koliko hoces ali bez uspjeha. A kad naidzes camcem preko ribe ona se pomjeri samo par metara da izbjegne sjenu camca i poslje se vrati. Znaci ostala je na tom mjestu. A kad joj jos tu istresemo odredzenu kolicinu primame, onda ta riba poludi. 98% tih riba nikad nije osjetila udicu, i ne razmislja puno o njoj nego jednostavno mete hraniliste, kao sto nije slucaj sa komercijalnim jezerima gdje je jedna riba ubadana vise puta. Riba na takvim jezerima je navikla da uziva u miru i tisini. Zato se na takvim vodama radije razvlaci nego raketira.
Razvlacenje ili zabacaj
Moderator:Masterbih
- Fly and Carp Fishing
- Ribarcina

Razlika u raketiranju, spombanju itd je ogromna na komercijalnim i nekomercijalnim vodama. Na komercijalama je riba navikla na raketu. I cim bubne od vodu riba upravi prema detonaciji.
Raketiranje na nekomercijalnim ili malo divljijim vodama ima kontra ucinak. Gdje ta raketa ili spomb gruhne od vodu tu vise nema ribe u blizini zadugo. Onda mozes cekati koliko hoces ali bez uspjeha. A kad naidzes camcem preko ribe ona se pomjeri samo par metara da izbjegne sjenu camca i poslje se vrati. Znaci ostala je na tom mjestu. A kad joj jos tu istresemo odredzenu kolicinu primame, onda ta riba poludi. 98% tih riba nikad nije osjetila udicu, i ne razmislja puno o njoj nego jednostavno mete hraniliste, kao sto nije slucaj sa komercijalnim jezerima gdje je jedna riba ubadana vise puta. Riba na takvim jezerima je navikla da uziva u miru i tisini. Zato se na takvim vodama radije razvlaci nego raketira.
Re: Razvlacenje ili zabacaj
Na tribaljskom jezeru nije dopušteno razvlačenje sistema. Opće je poznata stvar da ribu najčešće treba tražiti daleko (100 m +).
Na takmičenju se znamo šaliti: ko je najdalji ima najviše ribe. Kod takvog načina ribolova razvlačenje sistema po meni gubi sav onaj gušt.
Meni je najdraže kada uzmeš štapove u ruke i sam napraviš onako kako najbolje možeš. Uložiš malo fizičkog rada u ribolov i tada su mi rezultati puno draži.
Primjetio sam da što više bacaš sa spod štapom, to više usavršavaš svoj izbačaj, preciznost sa sistemima i cijelokupnu prezentaciju hranilišta.
To je po meni ribolov za gušt.
Na takmičenju se znamo šaliti: ko je najdalji ima najviše ribe. Kod takvog načina ribolova razvlačenje sistema po meni gubi sav onaj gušt.
Meni je najdraže kada uzmeš štapove u ruke i sam napraviš onako kako najbolje možeš. Uložiš malo fizičkog rada u ribolov i tada su mi rezultati puno draži.
Primjetio sam da što više bacaš sa spod štapom, to više usavršavaš svoj izbačaj, preciznost sa sistemima i cijelokupnu prezentaciju hranilišta.
To je po meni ribolov za gušt.
U 90% slucajeva zabacim, a kad treba razvlacenje a to je prilicno redko, koristim camac.
Ja još nisam pecao na vodi na kojoj je dozvoljeno razvlačenje(jer to kod nas skoro nigdje nije dozvoljeno) tako da uzmem marker i spod i lovne štapove i primim se posla 

-
nebojsacukovic
- Ribolovac

I jedno i drugo,zavisi od godisnjeg doba tj. dubine jezera ili ti temperature vode.camac i sonar neizostavni deo opreme
- Fly and Carp Fishing
- Ribarcina

Ma zabacivanje i rakete i sistema je svakom gust pa tako i meni. Posebno se zezati sa kolegom ko ce blize baciti raketu markeru pogotovo ako lovimo preko 100 m.
Dok ipak ovdje u bih ima dosta jezera koja su malo divljijeg tipa gdje plivaju ogromni sarani kojima se jedino pridze i koji se love u strogoj tisini, a u takvom ribolovu ja uzivam. Na vecini tih jezera se zabacuje jer njihova sirina doseze svega 100 - 130 m, al kad se prihranjuje onda je camac obaceza.
Dok ipak ovdje u bih ima dosta jezera koja su malo divljijeg tipa gdje plivaju ogromni sarani kojima se jedino pridze i koji se love u strogoj tisini, a u takvom ribolovu ja uzivam. Na vecini tih jezera se zabacuje jer njihova sirina doseze svega 100 - 130 m, al kad se prihranjuje onda je camac obaceza.
Ja lično prakticiram jedino zabacivanje, jer mi je to jako zanimljivo. kad koristiš čamac, kao da si odradio samo pola posla (razumem ako se lovi na 150+ pa se koristi čamac ili ako ribolovac nije u mogućnosti da zabaci iz zdravstvenih razloga). kad zabacimo sistem i pogodimo mesto koje smo hranili, to je ono pravo, niko nije odma na početku "karijere" pogodio u 2m² na 120m, ali rezultati dođu posle mnogo zabačaja. kao što je kolega c&r carp
rekao da voli sa kolegama da se zeza i bacaju raketu što bliže markeru, tako i ja sa svojim kumom. u našem sportu se poprilično sedi, a zabacivanje i spodiranje nam dođe kao fiskultura, i to je meni super.
rekao da voli sa kolegama da se zeza i bacaju raketu što bliže markeru, tako i ja sa svojim kumom. u našem sportu se poprilično sedi, a zabacivanje i spodiranje nam dođe kao fiskultura, i to je meni super.
I ja sam za sistem bez čamaca. Samo štap i svoje umječe pa onda se vidi ko je koliko na vodi i ko koliko poznaje svoj štap, rolu, flaks...
Ima terena gdje je camac neophodan, pogotovo na velikim daljinama.
Naravno da i zabacivanje ima svoju car
Naravno da i zabacivanje ima svoju car
na komercijali zabacujem,,a na divljim vodama obozavam da razvlacim,,posto jedino tako se naj preciznije primama i udica sloze u jednu tacku....