Jezero Pelagicevo
Moderator:Masterbih
Svaka čast lijepe ribe, planiramo kolega Limeni i ja ove godine otić tamo lovit prošle godine nismo uhvatili vremena !!! 
- Fly and Carp Fishing
- Ribarcina

Re: Hajde da pocnemo iz nase avlije.... :) Pelagicevo....
Svaka cast Corc. Prelijepe ribe. Odceifilo se momacki.

Puno lijepih i kapitalnih ulova ove god
Bboy OR DIE !!!
Obavjestavamo ribolovce koji su rezervisali pozicije za slobodan ribolov za naredni period,
kao i ostale, da zbog konstantno veoma visokih temperatura koje se veoma lose odrazavaju
na ulove- posebno na amure, REZERVACIJE ZA SLOBODAN RIBOLOV SE NECE PRIMATI
DO DALJNJEG, a najmanje narednih 7 dana.
O daljim odlukama bicete blagovremeno informisani na nasoj stranici.
Hvala na razumijevanju! DSR "Saran" Pelagicevo
kao i ostale, da zbog konstantno veoma visokih temperatura koje se veoma lose odrazavaju
na ulove- posebno na amure, REZERVACIJE ZA SLOBODAN RIBOLOV SE NECE PRIMATI
DO DALJNJEG, a najmanje narednih 7 dana.
O daljim odlukama bicete blagovremeno informisani na nasoj stranici.
Hvala na razumijevanju! DSR "Saran" Pelagicevo
Re: Hajde da pocnemo iz nase avlije :) Jezero Pelagicevo....
Trebalo bi da odem na ovu meni nepoznatu vodu početkom oktobra pa bi bilo jako lepo od vas za preporuku mesta ,mamca i svega ostalog.Video sam dosta slika, video materijala... ali opet preporuka od kolega je jako bitna stvar
Hvala svima unapred
Hvala svima unapred
Ovaj tekst prenosim uz saglasnost ljudi sa ILC-a u potpunosti i u njemu se mogu naci potpuno objasnjenje i razlozi zatvaranja naseg NAJBOLJEG JEZERA U BiH ovog ljeta, kao i razlozi promjene nekih pravila na jezeru do kojih je doslo a koja su i po mom misljenju bila neminovna i potrebna.

BistroooooPrvo, na jezeru je pušten ribolov, a od 19.og septembra dozvoljeno je i hranjenje jer je privremeno bilo ukunuto. Pored toga uvedeno je još nekoliko dodatnih obaveza u vezi sa postupcima sa ulovljenom ribom, što se može pročitati na sajtu udruženja.
Želeo bih pre svega da se razjasni nekoliko, po meni, bitnih nedoumica koje se "javljaju" na forumima i u razgovoru sa zainteresovanim pecarošima.
Zabrana pecanja na ovoj destinaciji je uvedena isključivo kao preventiva, jer se nedvosmisleno uočilo da je ulovljavana riba manje pokretna, odnosno da sa ribom i vodom nešto nije u redu. Nikakvog "pomora ribe" nije bilo To mogu da potvrde i pecaroši koji su nedavno bili na jezru, jer su videli da se bukvalno na svakih 10 kvadratnih metara konstantno okreće ili iskače šaran po celom jezeru.
Preduzete mere od strane korisnika vode su bile očigledno na vreme, iako su te preduzete mere pre svega išle na štetu udruženja, a i svakako nas pecaroša, one su kao epilog pokazale rezultat.
Udruženje je u okviru preduzetih mera angažovalo najkompetentnija lica u zemlji. Angažovan je profesorski tim sa fakulteta u Banja Luci i instituta, što je, budi rečeno, koštalo mnogo para.
Taj tim je od početka zabrane angažovan, a njihovo angažovanje traje i dalje, jer se voda svake nedelje šalje na analize. Ta analiza vode je i jedini razlog što je odobreno pecanje, a zatim i dozvoljeno hranjenje. To znači da nije udruženje donosilo odluke, nego angažovani tim-indirektno, odnosno reference stanja avode.
Nakon labartorisjkih i drugih ispitavanja vode i ribe, "institut" je dostavio detaljan izveštaj, čiji ću siže navesti.
Voda je uglavnom II klase a neki delovi i I klase voda, odnosno voda je vrhunskog kvaliteta. Živi svet u vodi je izuzetnog kvaliteta (što nam sada jasno ukazuje zašto je na ovoj destinaciji tako enorman rast ribe). Ako neki neznaju, prosek ulovljenih riba 2006.godine je bio oko 4-5kg, a 2012 je 15-16kg.
Prema izveštaju, voda nije izgubila na kvalitetu ni u kom obliku. U istom izveštaju, sa detaljnim matematičkim i drugim pokazateljima, se navodi da je do problema došlo iz uglavnom 4 razloga koji su u međusobnoj zavisnosti:
- Prvo, visoke temperature su uslovile veliko zagrevanje vode u svim slojevima;
- Drugo, nizak vodostaj, pospešio je zagrevanje vode i hemijske procese izazvane organskim materijama;
- Treće, količina organskih materija, u odnosu na prethodno izneto, je pogodovala stvaranju previše algi, a usled visoke teperature vode i bujnom cvetanju tih algi, što je pak za posledicu imalo nedostatak kiseonika u svim slojevima vode.
- Četvrto, Živog sveta, ribe, ima preveliki broj za situacije i stanja vode koje su prethodno navedene.
Sve to je sanirano, vanrednim angažovanjem lica zadužena za vodu a time i vanrednim velikim troškovima. Saniranju stanja pogodovalo je svakako i zahlađenje i sada je sve vraćeno na normalu.
Ali...... šta mi sve bacamo u tu vodu......To je neverovatno. Nekima treba zabraniti prilaz na vodu a ne pecanje.
Otprilike to bi bilo sve.
Još da dodam, gledajući na internetu razne vode. Ne može se imati odnos na svakoj vodi isto. Nemožemo postupati sa ribom isto na vodi gde je prosek ribe do 5 kg i na vodi gde je normalan ulov riba preko 20 kg. Deni lepo pokazuje kako se postupa sa ulovljenom ribom u Francuskoj gde su oni velikani, ali ne verujem da to svi pecaroši rade samonicijativno. Ne, nego su tamo takva pravila, jer je to voda sa velikim ribama i valsnik-korisnik vode nema nameru da prepusti slučaju ponašanje pecaroša sa ulovljenom ribom.
Neki od nas, smatraju da je "maltretiranje" pecaroša to što se na ovoj vodi uvode dodatna pravila. Odnosno neki od nas smatraju da mogu imati isti odnos očekivanju ribe do 5 kg i do 25 kg. U analizi takvih situacija, uvek polazim od sebe. Da li bih da sam vlasnik jezera pustio isto ponašanje-pravila kada mi je u jezeru riba do 5 kg ili do 25 kg? Mislim da niko normalan ne bi to dozvolio, jer ko god je upućen koliko košta riba preko 20 kg, zna odgovor na ovo pitanje, a da ne pominjem koliko je vremena potrebno da se dođe do ove težine ribe.
Ova voda više nije voda gde se odlazi da se upeca 20.ak komada dnevno. To je voda gde se ide po lični rekord, u skladu sa tim i prethodno navedenim, treba se i pripremiti za veliku ribu, fizički, psihički i sa odgovarajućom opremom. Ne može se šaran od 25 kg vaditi iz vode i vraćati posle fotografisanja u vodu isto kao i šaran od 5 kg.

Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!
“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”
“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”
Prvo, na jezeru je pušten ribolov, a od 19.og septembra dozvoljeno je i hranjenje jer je privremeno bilo ukunuto. Pored toga uvedeno je još nekoliko dodatnih obaveza u vezi sa postupcima sa ulovljenom ribom, što se može pročitati na sajtu udruženja.
Želeo bih pre svega da se razjasni nekoliko, po meni, bitnih nedoumica koje se "javljaju" na forumima i u razgovoru sa zainteresovanim pecarošima.
Zabrana pecanja na ovoj destinaciji je uvedena isključivo kao preventiva, jer se nedvosmisleno uočilo da je ulovljavana riba manje pokretna, odnosno da sa ribom i vodom nešto nije u redu. Nikakvog "pomora ribe" nije bilo To mogu da potvrde i pecaroši koji su nedavno bili na jezru, jer su videli da se bukvalno na svakih 10 kvadratnih metara konstantno okreće ili iskače šaran po celom jezeru.
Preduzete mere od strane korisnika vode su bile očigledno na vreme, iako su te preduzete mere pre svega išle na štetu udruženja, a i svakako nas pecaroša, one su kao epilog pokazale rezultat.
Udruženje je u okviru preduzetih mera angažovalo najkompetentnija lica u zemlji. Angažovan je profesorski tim sa fakulteta u Banja Luci i instituta, što je, budi rečeno, koštalo mnogo para.
Taj tim je od početka zabrane angažovan, a njihovo angažovanje traje i dalje, jer se voda svake nedelje šalje na analize. Ta analiza vode je i jedini razlog što je odobreno pecanje, a zatim i dozvoljeno hranjenje. To znači da nije udruženje donosilo odluke, nego angažovani tim-indirektno, odnosno reference stanja avode.
Nakon labartorisjkih i drugih ispitavanja vode i ribe, "institut" je dostavio detaljan izveštaj, čiji ću siže navesti.
Voda je uglavnom II klase a neki delovi i I klase voda, odnosno voda je vrhunskog kvaliteta. Živi svet u vodi je izuzetnog kvaliteta (što nam sada jasno ukazuje zašto je na ovoj destinaciji tako enorman rast ribe). Ako neki neznaju, prosek ulovljenih riba 2006.godine je bio oko 4-5kg, a 2012 je 15-16kg.
Prema izveštaju, voda nije izgubila na kvalitetu ni u kom obliku. U istom izveštaju, sa detaljnim matematičkim i drugim pokazateljima, se navodi da je do problema došlo iz uglavnom 4 razloga koji su u međusobnoj zavisnosti:
- Prvo, visoke temperature su uslovile veliko zagrevanje vode u svim slojevima;
- Drugo, nizak vodostaj, pospešio je zagrevanje vode i hemijske procese izazvane organskim materijama;
- Treće, količina organskih materija, u odnosu na prethodno izneto, je pogodovala stvaranju previše algi, a usled visoke teperature vode i bujnom cvetanju tih algi, što je pak za posledicu imalo nedostatak kiseonika u svim slojevima vode.
- Četvrto, Živog sveta, ribe, ima preveliki broj za situacije i stanja vode koje su prethodno navedene.
Sve to je sanirano, vanrednim angažovanjem lica zadužena za vodu a time i vanrednim velikim troškovima. Saniranju stanja pogodovalo je svakako i zahlađenje i sada je sve vraćeno na normalu.
Ali...... šta mi sve bacamo u tu vodu......To je neverovatno. Nekima treba zabraniti prilaz na vodu a ne pecanje.
Otprilike to bi bilo sve.
Još da dodam, gledajući na internetu razne vode. Ne može se imati odnos na svakoj vodi isto. Nemožemo postupati sa ribom isto na vodi gde je prosek ribe do 5 kg i na vodi gde je normalan ulov riba preko 20 kg. Deni lepo pokazuje kako se postupa sa ulovljenom ribom u Francuskoj gde su oni velikani, ali ne verujem da to svi pecaroši rade samonicijativno. Ne, nego su tamo takva pravila, jer je to voda sa velikim ribama i valsnik-korisnik vode nema nameru da prepusti slučaju ponašanje pecaroša sa ulovljenom ribom.
Neki od nas, smatraju da je "maltretiranje" pecaroša to što se na ovoj vodi uvode dodatna pravila. Odnosno neki od nas smatraju da mogu imati isti odnos očekivanju ribe do 5 kg i do 25 kg. U analizi takvih situacija, uvek polazim od sebe. Da li bih da sam vlasnik jezera pustio isto ponašanje-pravila kada mi je u jezeru riba do 5 kg ili do 25 kg? Mislim da niko normalan ne bi to dozvolio, jer ko god je upućen koliko košta riba preko 20 kg, zna odgovor na ovo pitanje, a da ne pominjem koliko je vremena potrebno da se dođe do ove težine ribe.
Ova voda više nije voda gde se odlazi da se upeca 20.ak komada dnevno. To je voda gde se ide po lični rekord, u skladu sa tim i prethodno navedenim, treba se i pripremiti za veliku ribu, fizički, psihički i sa odgo varajućom opremom. Ne može se šaran od 25 kg vaditi iz vode i vraćati posle fotografisanja u vodu isto kao i šaran od 5 kg.
Sa 99% gore navedenog teksta se slazem i pozdravljam ali me muci onaj 1%, a to je da se prema ribi od 5kg i onoj od 25kg treba razlicito ponasati. Ja sam razumeo da se treba trofejnoj ribi posvetiti vise paznje nego prema malisanu od 5kg, ne razumem zasto? Pa taj malisan treba da poraste i da jednog dana postane trofejna riba, ali ako se prema njoj ponasamo kao da je manje vredna od svoje velike sestre ili brata nikad nece moci postati neciji licni rekord od 20+. Da imam svoje jezero, kako mogu da ocekujem da u tom jezeru jednog dana bude puno trofejne ribe kad se prema ribi primenjuju razliciti kriterijumi. Ne ide to tako, prema svim ribama treba da se ponasamo jednako, mozda cak malo vise paznje posvetiti malisanima, koji ce jednoga dana doneti srecu i veselje, mozda bas nekome od nas, ali sigurno ce doneti radost nasoj deci kad porastu.
Procitaj ponovo Igore. Mislim da nisi na prvu shvatio bas dobro. Znam covjeka koji je pisao post i znam kako se odnosi prema svakoj svojoj ulovljenoj ribi. Nije covjek mislio da se ne treba odnositi prema manjim ribama nesto drugacije od onoga kako se odnosi prema vecima nego je jednostavno htio da objasni zasto je doslo do uvodjenja novog pravila a to je da se od sada na jezeru MORA imati velika kada za prihvat ribe prilikom slikanja a veliki dusek niti ikakav dusek vise nije dozvoljen za koristenje. Ukoliko ribar ne posjeduje kadu onda moze da je iznajmi od udruzenja za odredjenu sumu novca. Mislim da je 2 eura dnevno sto je extra cijena po meni. U protivnom ne moze se zapoceti ribolov na jezeru.crniigor wrote: Sa 99% gore navedenog teksta se slazem i pozdravljam ali me muci onaj 1%, a to je da se prema ribi od 5kg i onoj od 25kg treba razlicito ponasati. Ja sam razumeo da se treba trofejnoj ribi posvetiti vise paznje nego prema malisanu od 5kg, ne razumem zasto? Pa taj malisan treba da poraste i da jednog dana postane trofejna riba, ali ako se prema njoj ponasamo kao da je manje vredna od svoje velike sestre ili brata nikad nece moci postati neciji licni rekord od 20+. Da imam svoje jezero, kako mogu da ocekujem da u tom jezeru jednog dana bude puno trofejne ribe kad se prema ribi primenjuju razliciti kriterijumi. Ne ide to tako, prema svim ribama treba da se ponasamo jednako, mozda cak malo vise paznje posvetiti malisanima, koji ce jednoga dana doneti srecu i veselje, mozda bas nekome od nas, ali sigurno ce doneti radost nasoj deci kad porastu.
Bit price i tog novog pravila je da se ustvari sacuva riba ma kolika ona bila.
Pozdrav i bistroooo
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!
Nemožemo postupati sa ribom isto na vodi gde je prosek ribe do 5 kg i na vodi gde je normalan ulov riba preko 20 kg.
Pročitao sam opet, al me ova dva dela teksta zbunjuju, i zato sam napisao onaj tekst. Ne želim da me neko pogrešno shvati, ne napadam nikoga, ja sam tako taj deo teksta razumeo.Odnosno neki od nas smatraju da mogu imati isti odnos očekivanju ribe do 5 kg i do 25 kg. U analizi takvih situacija, uvek polazim od sebe. Da li bih da sam vlasnik jezera pustio isto ponašanje-pravila kada mi je u jezeru riba do 5 kg ili do 25 kg? Mislim da niko normalan ne bi to dozvolio, jer ko god je upućen koliko košta riba preko 20 kg, zna odgovor na ovo pitanje, a da ne pominjem koliko je vremena potrebno da se dođe do ove težine ribe.
Lepo je da uvode nova pravila, pogotovo pravila koja se odnose na pravilno postupanje prema ribi i njenom zdravlju.
p.s.- za primer, na Šumbaru ti ne treba mat, jer dobijaš njihov koji plaćaš 3kn/dan.
Slazem se takodje, bilo da se radi o Pelagicevu ili nekoj drugoj vodi, moraju se ribe cuvati.
Pelagicevo je jedna od TOP voda u ExYu i red je da se uvedu strozija pravila.
Pelagicevo je jedna od TOP voda u ExYu i red je da se uvedu strozija pravila.