Jezero Pelagicevo

Sve lokacije gdje lovite, planirate loviti ili ih želite prezentovati drugima..

Moderator:Masterbih

Post Reply
Masterbih
Moderator
Moderator
Re: Hajde da pocnemo iz nase avlije :) Jezero Pelagicevo....

Post by Masterbih » 23 Sep 2012, 18:08

dejak wrote:Trebalo bi da odem na ovu meni nepoznatu vodu početkom oktobra pa bi bilo jako lepo od vas za preporuku mesta ,mamca i svega ostalog.Video sam dosta slika, video materijala... ali opet preporuka od kolega je jako bitna stvar
Hvala svima unapred

Najbolje da nazoves i provjeris slobodne pozicije, a onda od tih izaberes ono najbolje sto tebi odgovara.

dejak
Ribarcina
Ribarcina

Post by dejak » 23 Sep 2012, 18:51

Kada bih znao šta mi odgovara to bi bilo ko bog
Koja boila,koja daljina,čime hraniti i imam još oho pitanja a nijedan odgovor??!

Fly and Carp Fishing
Ribarcina
Ribarcina

Post by Fly and Carp Fishing » 24 Sep 2012, 19:15

Pelagicevo je predobro jezero i lovi se riba na svim pozicijama. Istina na nekim bolje a na nekim losije, al uglavnom sve daju ribu. Prvo i osnovno ti je da nemozes loviti sa svakakvim mamcima. Riba je dosta izubadana i jako je oprezna pri odabiru mamca.
Sljedece. Bilo je dozvoljeno prihranjivati ribu samo sa PVA mrezicama, vrecicama, koncem itd. Kobra i raketa trenutno zabranjeni.
neznam sad kakva je situacija sa nivoom vode poslje one suse, i koliko je voda opala jer ima jako plitkih pozicija. Posebno sad jbg. Nisam jos lovio dole kako je ponovo otvoren ribolov, pa bi to mogao objasniti neko ko je bio dole u skorijem periodu. Nevjerujem da ces dobiti 100 % detaljne informacije od ribocuvara o nivou vode i drugog sem pozicije koja je slobodna, jer je tom covjeku cini mi se pravo mrsko pricati na telefon.

piv:: piv:: Poydrav i Bistro
Image

Dođe ponekad vrijeme kad pametan zaćuti, glup progovori, a fukara se obogati.

Ivo Andrić

Linear
Genije
Genije

Post by Linear » 24 Sep 2012, 19:55

Fly and Carp Fishing wrote: Bilo je dozvoljeno prihranjivati ribu samo sa PVA mrezicama, vrecicama, koncem itd. Kobra i raketa trenutno zabranjeni.
Prvo, na jezeru je pušten ribolov, a od 19.og septembra dozvoljeno je i hranjenje jer je privremeno bilo ukinuto. Pored toga uvedeno je još nekoliko dodatnih obaveza u vezi sa postupcima sa ulovljenom ribom, što se može pročitati na sajtu udruženja.
Želeo bih pre svega da se razjasni nekoliko, po meni, bitnih nedoumica koje se "javljaju" na forumima i u razgovoru sa zainteresovanim pecarošima.
Zabrana pecanja na ovoj destinaciji je uvedena isključivo kao preventiva, jer se nedvosmisleno uočilo da je ulovljavana riba manje pokretna, odnosno da sa ribom i vodom nešto nije u redu. Nikakvog "pomora ribe" nije bilo To mogu da potvrde i pecaroši koji su nedavno bili na jezru, jer su videli da se bukvalno na svakih 10 kvadratnih metara konstantno okreće ili iskače šaran po celom jezeru.
Preduzete mere od strane korisnika vode su bile očigledno na vreme, iako su te preduzete mere pre svega išle na štetu udruženja, a i svakako nas pecaroša, one su kao epilog pokazale rezultat.
Udruženje je u okviru preduzetih mera angažovalo najkompetentnija lica u zemlji. Angažovan je profesorski tim sa fakulteta u Banja Luci i instituta, što je, budi rečeno, koštalo mnogo para.
Taj tim je od početka zabrane angažovan, a njihovo angažovanje traje i dalje, jer se voda svake nedelje šalje na analize. Ta analiza vode je i jedini razlog što je odobreno pecanje, a zatim i dozvoljeno hranjenje. To znači da nije udruženje donosilo odluke, nego angažovani tim-indirektno, odnosno reference stanja avode.
Nakon labartorisjkih i drugih ispitavanja vode i ribe, "institut" je dostavio detaljan izveštaj, čiji ću siže navesti.
Voda je uglavnom II klase a neki delovi i I klase voda, odnosno voda je vrhunskog kvaliteta. Živi svet u vodi je izuzetnog kvaliteta (što nam sada jasno ukazuje zašto je na ovoj destinaciji tako enorman rast ribe). Ako neki neznaju, prosek ulovljenih riba 2006.godine je bio oko 4-5kg, a 2012 je 15-16kg.
Prema izveštaju, voda nije izgubila na kvalitetu ni u kom obliku. U istom izveštaju, sa detaljnim matematičkim i drugim pokazateljima, se navodi da je do problema došlo iz uglavnom 4 razloga koji su u međusobnoj zavisnosti:

- Prvo, visoke temperature su uslovile veliko zagrevanje vode u svim slojevima;
- Drugo, nizak vodostaj, pospešio je zagrevanje vode i hemijske procese izazvane organskim materijama;
- Treće, količina organskih materija, u odnosu na prethodno izneto, je pogodovala stvaranju previše algi, a usled visoke teperature vode i bujnom cvetanju tih algi, što je pak za posledicu imalo nedostatak kiseonika u svim slojevima vode.
- Četvrto, Živog sveta, ribe, ima preveliki broj za situacije i stanja vode koje su prethodno navedene.

Sve to je sanirano, vanrednim angažovanjem lica zadužena za vodu a time i vanrednim velikim troškovima. Saniranju stanja pogodovalo je svakako i zahlađenje i sada je sve vraćeno na normalu.
Ali...... šta mi sve bacamo u tu vodu......To je neverovatno. Nekima treba zabraniti prilaz na vodu a ne pecanje.

Otprilike to bi bilo sve.
Još da dodam, gledajući na internetu razne vode. Ne može se imati odnos na svakoj vodi isto. Nemožemo postupati sa ribom isto na vodi gde je prosek ribe do 5 kg i na vodi gde je normalan ulov riba preko 20 kg. Deni lepo pokazuje kako se postupa sa ulovljenom ribom u Francuskoj gde su oni velikani, ali ne verujem da to svi pecaroši rade samonicijativno. Ne, nego su tamo takva pravila, jer je to voda sa velikim ribama i valsnik-korisnik vode nema nameru da prepusti slučaju ponašanje pecaroša sa ulovljenom ribom.
Neki od nas, smatraju da je "maltretiranje" pecaroša to što se na ovoj vodi uvode dodatna pravila. Odnosno neki od nas smatraju da mogu imati isti odnos očekivanju ribe do 5 kg i do 25 kg. U analizi takvih situacija, uvek polazim od sebe. Da li bih da sam vlasnik jezera pustio isto ponašanje-pravila kada mi je u jezeru riba do 5 kg ili do 25 kg? Mislim da niko normalan ne bi to dozvolio, jer ko god je upućen koliko košta riba preko 20 kg, zna odgovor na ovo pitanje, a da ne pominjem koliko je vremena potrebno da se dođe do ove težine ribe.
Ova voda više nije voda gde se odlazi da se upeca 20.ak komada dnevno. To je voda gde se ide po lični rekord, u skladu sa tim i prethodno navedenim, treba se i pripremiti za veliku ribu, fizički, psihički i sa odgo varajućom opremom. Ne može se šaran od 25 kg vaditi iz vode i vraćati posle fotografisanja u vodu isto kao i šaran od 5 kg.
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

rocko
Ribolovac
Ribolovac

Post by rocko » 27 Sep 2012, 20:18

dejak wrote:Kada bih znao šta mi odgovara to bi bilo ko bog
Koja boila,koja daljina,čime hraniti i imam još oho pitanja a nijedan odgovor??!
Uzmes Masterbih miks izrolas svjeze boile i miran si.
Ako zelis jos manje komplikacije, onda uzmes gotove Masterbih boile.
Kolega je bio pre par dana i probao Masterbih Amino Fish Mix boilu, imao je dosta ulova za razliku na kolege oko njega na drugim pozicijama.
Lovio je na poziciji broj 2. jer je jedina bila taj dan slobodna do veceri.

reuf1234
Piskaralo
Piskaralo

Pelagićevo- ribolov za pamčenje

Post by reuf1234 » 01 Oct 2012, 11:01

Pozdrav svima ,
pošto je ispalo nešto slobodnog vremena a omiljena mi destinacija (Šumbar)zbog takmičenja Rusa zatvorena za ribolov evo konačno nakon tri godine uspjeh otići na Pelagićevo bar na produženi vikend. Na jezero smo stigli u petak u jutru na poziciju 26 i u 10:00 već počeli sa ribolovom. Prva riba je usljedila nakon cca jednog sata i to u vrjeme raketiranja spoda. do jutra u subotu sam realizirao 24 ulova prosječne težine 16 kg a sa četiri ribe nisam imao sreće. Ribe su na ovom jezeru izuzetno borbene i mogu se usporediti sa divljacima u malo hladnijim vodama (za one koji poznaju taj dril). Na žalost se u subotu pokvarilo vrjeme i pritisak vazduha je pao pa je i riba skoro prestala, da radi tako, da sam u subotu imao samo dva griza ljepih šarana golaća od cca 7kg ali jakoooo borbenih.prilažem i nekoliko po meni ljepih slika .
P1010644 (Small).JPG
P1010644 (Small).JPG (91.65KiB)Viewed 13030 times
Attachments
P1010654 (Small).JPG
P1010654 (Small).JPG (100.04KiB)Viewed 13030 times
P1010656 (Small).JPG
P1010656 (Small).JPG (104.6KiB)Viewed 13030 times
P1010657 (Small).JPG
P1010657 (Small).JPG (105.96KiB)Viewed 13030 times
P1010649 (Small).JPG
P1010649 (Small).JPG (106.13KiB)Viewed 13030 times
born to fish forced to work

Delboy
Guru
Guru

Hajde da pocnemo iz nase avlije :) Jezero Pelagicevo....

Post by Delboy » 08 Oct 2012, 18:03

.... A jel to neko ide na pecanje????

Linear
Genije
Genije

Re: Pelagićevo- ribolov za pamčenje

Post by Linear » 14 Oct 2012, 13:14

Bistro Reufaga, nisam do sada vidio ovaj izvjestaj sa vode. Moram priznati da su ti slike extra a i extra ulovi naravno. No to je normalno kada se ode na nasu najbolju saransku destinaciju u Bosni i Hercegovini.
Drago mi je da si uzivao na vodi i da si imao dobar ribolov.

Pozdrav piv::
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

reuf1234
Piskaralo
Piskaralo

Re: Pelagićevo- ribolov za pamčenje

Post by reuf1234 » 26 Oct 2012, 10:16

Hvala na čestitkama , nakon objave sam primjetio, da tema već postoji ali..... možda bi je mogao neko od administratora prebaciti u prvu o Pelagićevu. U sljedećoj godini planiram u "ekspediciju " po Bosni i Hercegovini i šaranskim vodama pa možda bude kakva dobra reportaža . a na Pelagićevo se definitivno vraćam.

Bistro svim kolegama po štapovima
born to fish forced to work

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 27 Oct 2012, 17:14

Evo prebaceno je u temu "Pelagicevo".

Bistro.

Post Reply

Return to “Rijeke, jezera, kanali i ostale destinacije”