Profesionalac ili amater?

Pričajte o čemu želite, opušteno..

Moderator:Masterbih

sadian
Keder
Keder
Re: Profesionalac ili amater?

Post by sadian » 18 Jan 2012, 14:53

Sezona je pred nama čime god se smatrali imat ćemo gdje prikazati rezultate i razmijeniti mišljenja nije lijepo da se dijelimo odmah na početku mislim da je najbolje da se pomažemo ako je moguće i razmjenimo valjane informacije o vodama i mamcima , znači ako neko od nas posjeti određenu vodu bilo bi fer da obavijesti ostale o svim detaljima aktivnosti ribe i vrsti mamca :HH

Ivo carp
Ribolovac
Ribolovac

Post by Ivo carp » 18 Jan 2012, 15:12

Totalno se slažem s tobom kolega piv:: can:
Za mene je najbitnije da nas ima puno kolega TESTERA koji imamo sad priliku da pokažemo ,i testiramo za mmbih:
a drugo, da 100% iztestiram ono što ču morat ! a naravno i pošteno ihii:: piv::

nyko_10
Ribarcina
Ribarcina

Post by nyko_10 » 18 Jan 2012, 16:36

sadian wrote:Sezona je pred nama čime god se smatrali imat ćemo gdje prikazati rezultate i razmijeniti mišljenja nije lijepo da se dijelimo odmah na početku mislim da je najbolje da se pomažemo ako je moguće i razmjenimo valjane informacije o vodama i mamcima , znači ako neko od nas posjeti određenu vodu bilo bi fer da obavijesti ostale o svim detaljima aktivnosti ribe i vrsti mamca :HH
Naravno ;-)
Image

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 18 Jan 2012, 17:17

Linear wrote:Imao bih nekoliko pitanja za malu raju ovdje na ovom podforumu ali da se niko ne naljuti radi njih. Gledam tamo na temi katalog vec se vrse podijele sarandzija na amatere i profesionalce. Par stvari mi nije jasno, ustvari jasno mi je ali hocu namjerno da zapocnem sa ovom temom da vidim kako drugi razmisljaju kada povuku "rucnu" u svojoj glavi i mogu li je ustvari povuci pa malo razmislitio svemu?!

1. Interesuje me ko su to profesionalci u saranolovu?
2. Kako se to saradzije dijele na profesionalce i na amatere?
3. Da li su to profesionalci automatski one sarandzije koje se radi svog boljeg imovinskog stanja takmice na komercijalama koje su pune ribe i pecaju automatski vise ribe od onih koji zbog slabijeg imovinskog stanja pohode divlje vode i tamo macaju velike ribe?
4. Ako neko peca sa vrhunskim priborom jeli to automatski znaci da je on profesionalac ili je ipak amater?
5. Na kraju svega, ko je to od nas ovdje toliko kompetentan da pravi podijele tipa "profesionalci i amateri"?

Pitanja su tako postavljena da su odgovori na njih veoma relativna stvar i vecinu odgovora na ova pitanja vec imam i znam kako ja razmisljam o tome ali zelim da cujem vasa misljenja!

Bistroooo piv::
Ajde da i ja napisem odgovor, tj. moje misljenje..

1. Ovo pitanje jos niko nije odgovorio, a da se vecina slozila s njim, dosta toga sam citao, ali nikad se u potpunosti sa nekim stvarima nisam mogao sloziti jer je jako tesko u saranolovu odgovoriti na ovako kompleksno pitanje.
Da bi se makar malo priblizili ovom odgovoru potrebno je znati sta je to profesionalac uopsteno.
Profesija svi znamo sta je, a rijec profesionalizam – vrijednost koja je sredstvo za ostvarenje nekog cilja, i koja za neke predstavlja izvor poslovne energije.
Ima dosta toga, ali da sad ne ulazimo u srz jer ovo pitanje uopsteno nije kompletno razrijeseno.
Uglavnom ta rijec se koristi u poslovnim miljeima sto znaci da ima veze sa novcem, prihodima, nekom vrstom koristi koja ne mora uvijek biti novac, e tu je sad dilema..
Profesionalizam prethodne faktore uzdize na vislji nivo.
Pomaze da se stvori stalna prica, da se vodi , da se kreira i izvodi neki plan, cilj itd.. na vrlo organizovan i fokusiran nacin.
Profesionalizmom ili jedinkom kao profesionalcem ne mozemo navesti ili smatrati nekoga ko primi samo veliku platu ili uopsteno zaradjuje novac, da li je onda on profesionalac?
Neki pojedinci vjerovatno i jesu jer samo profesionalizmom u nekoj oblasti mogu ostvariti takve prihode dok neki nemaju nikakve veze i primaju novce, a neznaju ni sami kako.
Profesionalizam ima i drugu stranu, a to je nepotizam. Slicno dobro - lose, za ili protiv itd..
Ja licno profesionalizam vidim samo u poslovnom svijetu, tj. profesionalizam je za mene prolazak kroz poslovni, "zivotinjski" svijet u kome vladaju surovost, agresivnost, laktanje itd..
Pravi profesionalac u svojoj "struci" tezi ka tome da se posveti samo svojoj profesiji, tokom radnog vremena nema vremena za druge stvari i niko drugi ga ne zanima.
Profesionalac zbog toga nije egoista, vec neko ko samo ispunjava svoj zadatak ili cilj u jednom kolektivu, ali i kao dio sire drustvene zajednice ili profesije.
Ima mnogo toga, ali ova tema vodi sve vise u poslovne sfere, u sustini jedno je sigurno:
Nije svrha u tome da se sami predstavljate kao kakav pametnjakovic, neka toga budu svjesne vase kolege, i naravno poslodavac.
O tome ko je profesionalac, neka govore vas trud, rad i rezultati.
Sve ovo je vezano za poslovnu sferu, ali sa ribolovom (sportom, hobijem) nema nikakve veze, barem je to moje misljenje.
Imam dosta poslovnih knjiga, redovno se edukujem, usavrsavam i tezim da znam nesto vise, ali nigdje nisam naletio da profesionalizam ima veze sa hobijem, u nasem slucaju ribolovom.
Za mene je ribolov hobi, a jednim dijelom sport!
2. Ja licno ne vidim nikakvu podjelu jer onaj ko voli ovu vrstu ribolova je isti kao i svi mi.
3. Imovinsko stanje nema uticaj i prevagu na nekoga kako bi ga okarakterisali ovako ili onako barem sto se tice u ovom slucaju sporta, hobija itd..
4. Apsolutno ne, jer pribor nema nikakve veze.
5. Mislim da smo svi kompetentni dati odgovor-svoje misljenje, a napraviti podjelu na nekoj visljoj razini ostavljam strucnjacima jer niko od nas bas nije kompetentan za takvo sto.

zdravko
Ribarcina
Ribarcina

Post by zdravko » 18 Jan 2012, 18:40

Podpisujem ovo što si napisao. Ribolov je hobi, je suživot sa prirodom i pronalaženje njenih tajni a to je daleko od profesionalizma.

spanjolac
Keder
Keder

Post by spanjolac » 18 Jan 2012, 19:55

Masterbih wrote:
Linear wrote:Imao bih nekoliko pitanja za malu raju ovdje na ovom podforumu ali da se niko ne naljuti radi njih. Gledam tamo na temi katalog vec se vrse podijele sarandzija na amatere i profesionalce. Par stvari mi nije jasno, ustvari jasno mi je ali hocu namjerno da zapocnem sa ovom temom da vidim kako drugi razmisljaju kada povuku "rucnu" u svojoj glavi i mogu li je ustvari povuci pa malo razmislitio svemu?!

1. Interesuje me ko su to profesionalci u saranolovu?
2. Kako se to saradzije dijele na profesionalce i na amatere?
3. Da li su to profesionalci automatski one sarandzije koje se radi svog boljeg imovinskog stanja takmice na komercijalama koje su pune ribe i pecaju automatski vise ribe od onih koji zbog slabijeg imovinskog stanja pohode divlje vode i tamo macaju velike ribe?
4. Ako neko peca sa vrhunskim priborom jeli to automatski znaci da je on profesionalac ili je ipak amater?
5. Na kraju svega, ko je to od nas ovdje toliko kompetentan da pravi podijele tipa "profesionalci i amateri"?

Pitanja su tako postavljena da su odgovori na njih veoma relativna stvar i vecinu odgovora na ova pitanja vec imam i znam kako ja razmisljam o tome ali zelim da cujem vasa misljenja!

Ajde da i ja napisem odgovor, tj. moje misljenje..

1. Ovo pitanje jos niko nije odgovorio, a da se vecina slozila s njim, dosta toga sam citao, ali nikad se u potpunosti sa nekim stvarima nisam mogao sloziti jer je jako tesko u saranolovu odgovoriti na ovako kompleksno pitanje.
Da bi se makar malo priblizili ovom odgovoru potrebno je znati sta je to profesionalac uopsteno.
Profesija svi znamo sta je, a rijec profesionalizam – vrijednost koja je sredstvo za ostvarenje nekog cilja, i koja za neke predstavlja izvor poslovne energije.
Ima dosta toga, ali da sad ne ulazimo u srz jer ovo pitanje uopsteno nije kompletno razrijeseno.
Uglavnom ta rijec se koristi u poslovnim miljeima sto znaci da ima veze sa novcem, prihodima, nekom vrstom koristi koja ne mora uvijek biti novac, e tu je sad dilema..
Profesionalizam prethodne faktore uzdize na vislji nivo.
Pomaze da se stvori stalna prica, da se vodi , da se kreira i izvodi neki plan, cilj itd.. na vrlo organizovan i fokusiran nacin.
Profesionalizmom ili jedinkom kao profesionalcem ne mozemo navesti ili smatrati nekoga ko primi samo veliku platu ili uopsteno zaradjuje novac, da li je onda on profesionalac?
Neki pojedinci vjerovatno i jesu jer samo profesionalizmom u nekoj oblasti mogu ostvariti takve prihode dok neki nemaju nikakve veze i primaju novce, a neznaju ni sami kako.
Profesionalizam ima i drugu stranu, a to je nepotizam. Slicno dobro - lose, za ili protiv itd..
Ja licno profesionalizam vidim samo u poslovnom svijetu, tj. profesionalizam je za mene prolazak kroz poslovni, "zivotinjski" svijet u kome vladaju surovost, agresivnost, laktanje itd..
Pravi profesionalac u svojoj "struci" tezi ka tome da se posveti samo svojoj profesiji, tokom radnog vremena nema vremena za druge stvari i niko drugi ga ne zanima.
Profesionalac zbog toga nije egoista, vec neko ko samo ispunjava svoj zadatak ili cilj u jednom kolektivu, ali i kao dio sire drustvene zajednice ili profesije.
Ima mnogo toga, ali ova tema vodi sve vise u poslovne sfere, u sustini jedno je sigurno:
Nije svrha u tome da se sami predstavljate kao kakav pametnjakovic, neka toga budu svjesne vase kolege, i naravno poslodavac.
O tome ko je profesionalac, neka govore vas trud, rad i rezultati.
Sve ovo je vezano za poslovnu sferu, ali sa ribolovom (sportom, hobijem) nema nikakve veze, barem je to moje misljenje.
Imam dosta poslovnih knjiga, redovno se edukujem, usavrsavam i tezim da znam nesto vise, ali nigdje nisam naletio da profesionalizam ima veze sa hobijem, u nasem slucaju ribolovom.
Za mene je ribolov hobi, a jednim dijelom sport!
2. Ja licno ne vidim nikakvu podjelu jer onaj ko voli ovu vrstu ribolova je isti kao i svi mi.
3. Imovinsko stanje nema uticaj i prevagu na nekoga kako bi ga okarakterisali ovako ili onako barem sto se tice u ovom slucaju sporta, hobija itd..
4. Apsolutno ne, jer pribor nema nikakve veze.
5. Mislim da smo svi kompetentni dati odgovor-svoje misljenje, a napraviti podjelu na nekoj visljoj razini ostavljam strucnjacima jer niko od nas bas nije kompetentan za takvo sto.
Odlicno!!! piv::

enko
Napredan clan
Napredan clan

Post by enko » 18 Jan 2012, 19:59

dare5700 wrote:Ja sam iz BGa, neznam za ostale republike, ali kod nas se smatraju profesionalnim ribolovcima oni koji se : takmice, razumeju u komponente mikseva i hemije i koji znaju da prave boile. Kad ja nekima od tih drugara pomenem da pecam na divljem jezeru i da sam upecao tri ribe za cetiri dana, onda dobijem blagi osmeh od njih, i svi mi kazu, polako imas vremena naucies.
Ja sebe smatram prosecnim ribolovcem, koji ipak ima izmedju 50-100 dana na vodi godisnje.
A vecita dilema nekih ribolovaca koje ja znam je: koje masine hmmmm/koje stapove pihh/ koje indikatore itd. tu se lazem sa vama da je to samo do financijskih mogucnosti.
Za mene je dobar ribolovac onaj koji provodi svoje moguce slobodno vreme na vodi i cacka da uhvati ribu, pa makar to bile i samo tri za cetiri dana a ne tona.
Nazalost druze danas je sve vise takvih koji misle ako imaju love da kupe skupu opremu i za 7 dana upecaju 300-400 kg ribe na komercijalnim vodama misle da su nazovimo profesionalci.A kada ga odvedes na neku divlju vodu tipa Buskog Jablanickog ili Bileckog jezera jezik mu do poda se otegne i odma izgubi volju za ribolovom uopce.

Da se razumijemo nemam nista protiv komercijalnih voda i sam pecam na istima ali licno draza mi je jedna riba sa divlje vode nego 5 sa komercijalne.

Za mene je profesionalni ribar onaj koji je placen da peca koji nista drugo ne radi i koji zivi od toga.

dax
Ribolovac
Ribolovac

Post by dax » 19 Jan 2012, 13:52

Bas tako, mnogi misle o sebi bas to da su profesionalci jer imaju opremu vrednu 5-10hiljada eu i da sve znaju a na kraju buc tamo gde stvarno treba da se pokaze na divljoj vodi ili reci gde je totalno drugcije pecati nego na nekoj komercijali
Image

dejak
Ribarcina
Ribarcina

Post by dejak » 19 Jan 2012, 14:00

Postoje ljudi sa tako skupim priborom pa ni na ribnjaku(komercijalna voda) ne uhvate nista
Više puta sam bio prisutan u Gložanu kada se to dešavalo ...mere ph vode, vazdušni pritisak ...na kraju zaključak TU NEMA RIBE bez obzira što ljudi okolo hvataju ali to nije ni za komentar.Sve to ide na njihov obraz

sadian
Keder
Keder

Post by sadian » 19 Jan 2012, 14:46

upravo tako i ja sam prisustvovao par puta gje kolege više vremena posvete prezentaciji opreme nego markiranju i prihranjivanju i na kraju bb::B i čekaju

Post Reply

Return to “Forumska kafana”