Kuhanje ili parenje boila?

Sve o čarobnim kuglicama..

Moderator:Masterbih

Limar
Genije
Genije
Re: Kuhanje ili parenje boila?

Post by Limar » 25 Jan 2012, 10:43

Samo kuvanje,previse smara to parenje,drug Prda ima tu spravu pa njaka,zakucam se kad ga gledam!...prosle godine su ljudi iz Srpske reprezentacije bili u poseti Nutrabaitsu i postavili neke slike na forum,izmedju ostalih jedna slika pokazuje u cemu oni kuvaju boile,tako da sam definitivno izbacio to parenje iz glave,kad mogu oni da kuvaju zasto nebi i ja....kada koristis kvalitetne komponente onda nema razloga da nesto bas puno izvetri iz boile kemija::
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...

Linear
Genije
Genije

Post by Linear » 25 Jan 2012, 14:11

Ne znam kako vi ali ja licno sam primjetio da kada parim boile, iste budu gumenaste i takoreci zatvorene, dok sa kuhanjem nisam to primjetio, odnosno boile budu mekanije i rastresitije. Kuhane mi boile imam osjecaj da daju prije signal ribi nego one koje obradim na pari!?
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!

“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”

GRGA RI
ViP
ViP

Post by GRGA RI » 25 Jan 2012, 16:03

Linear wrote:Ne znam kako vi ali ja licno sam primjetio da kada parim boile, iste budu gumenaste i takoreci zatvorene, dok sa kuhanjem nisam to primjetio, odnosno boile budu mekanije i rastresitije. Kuhane mi boile imam osjecaj da daju prije signal ribi nego one koje obradim na pari!?
Poznato je kada se boila kuha ili pari, znači termički obrađuje, ona mijenja svoj kemiski sastav.
Najprije se treba voditi računa o vremenu parenja, količini parenih boila, količini vode, veličini posude.
Svakako da određene komponente drugačije reagiraju sa ova dva načina obrade. Tu pogotovo mislim na topive komponente u boili.
Bazni miksevi koji u sebi sadrže topive komponente 30 % i više su teže obradivi parenjem, dok komponente koje "zatvaraju" daju bolje rezultate kod parenja.
To nam govori kako se moramo malo "igrati" sa parenjem (vrijeme, količina i slično), da bi dobili željeni rezultat.

Masterbih
Moderator
Moderator

Post by Masterbih » 25 Jan 2012, 17:56

Ja ih striktno kuham, mada danas postoje posebne spravice za industriju i za parenje boila, ali to me ne privlaci jer kao sto ste vec naveli, nekako se zatvaraju, a neke budu pretvrde, sve zavisi od miksa do miksa i komponenti..

Ivo carp
Ribolovac
Ribolovac

Post by Ivo carp » 25 Jan 2012, 18:17

ija striktno kuhanje kemija:: ,velik lonac ,velika mreža i piči miško :DDD can::

dedoš
ViP
ViP

Post by dedoš » 26 Jan 2012, 07:33

Da i ja samo kemija:: , upravo ovih dana mislim praviti dvije -tri vrste. Skuhati, nadipati dok su tople i spremiti za "nadam se uskoro lijepom vremenu".
A onda proba.
:Dtt
Bog je svakom po rođenju odredio broj dana koliko će živjeti, u to jedino ne ulaze dani provedeni u ribolovu.

ledeni
Ribolovac
Ribolovac

Post by ledeni » 26 Jan 2012, 12:53

Iz boila se kuhanjem kemija više iskuha nego parenjem, ali ja ne stavim cijeli dio kemije unutra nego izvana dok su tople onda najviše upijaju kao dipanje recimo samo bude malo jače nego da staviš sve unutra pa ti iskuha. Ovako ti kemija ostaje u boili !!!!!

cro-carp-draš
Pocetnik
Pocetnik

Post by cro-carp-draš » 27 Jan 2012, 13:39

Pozdrav što se tiće teme ja od kad sam prvi puta probao parit boile radim to stalno , čitao sam postove koje ste pisali večina je za kuhanje jer krače traje i boila je otvorenija i prije počne otpuštat u vodi , sam proces parenja i potrebno vrijeme parenja ovise o sastavu tj komponentama koje stavljate u mix primjerice fish bird boilu koja je meni najdraža 20 mm parim 7-8 min dok 16 mm 4-5 min .Prednost parenih boila je u tome da ih nakon parenja još vruče možete odmah kobrat , ne gube se tolko hranjive vrijednosti boile tolko kolko kod kuhanja a i samu količinu tekučih aditiva ( mirisa, amino raznih stimulatora ......) možete stavit puno manje jer ništa ne izlazi iz boile prilikom parenja . I još nešto parenu boilu netrebate sušit več je dovoljno da se ohladi i odma pospremanje u škrinju . piv:: .

Plut
Guru
Guru

Post by Plut » 29 Jan 2012, 19:33

Image

Image

Image

Moj prijatelj radi boile povremeno za sebe pa sam mu se pridružio jednu večer.Ovako je to
izgledalo,a imao je odlične rezultate.

sadian
Keder
Keder

Post by sadian » 30 Jan 2012, 11:20

Ja koristim staru fritezu koja mi služi samo za kuhanje mamaca u mrežicu stane 1 kg , poklopim i kuhane su rekordnom roku a za one koji još koriste špricu evo jedna slika mašine za mljevenje mesa koja odrađuje posao već par godina kl::
18022011084.jpg
18022011084.jpg (193KiB)Viewed 14354 times
18022011087.jpg
18022011087.jpg (218.06KiB)Viewed 14354 times

Post Reply

Return to “Boile”