Kuhanje ili parenje boila?

Sve o čarobnim kuglicama..

Moderator:Masterbih

drenova
Keder
Keder
Re: Kuhanje ili parenje boila?

Post by drenova » 30 Jan 2012, 20:50

Parenjem ce te sacuvati vise dragocjenih sastojaka nego kuvanjem.
Kuhana baka u punom sjaju.
Attachments
Picture 105 (Small).jpg
Picture 105 (Small).jpg (62.59KiB)Viewed 12496 times

Sonic
Piskaralo
Piskaralo

Post by Sonic » 03 Mar 2012, 19:03

drenova wrote:Parenjem ce te sacuvati vise dragocjenih sastojaka nego kuvanjem.
Kuhana baka u punom sjaju.
Zbog čega misliš, odnosno na osnovu čega tvrdiš, da se parenjem čuva više dragocijenih sastojaka?

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 03 Mar 2012, 19:21

A nesačuva jel? Mislim jel kazes da se ne sacuva?

Limar
Genije
Genije

Post by Limar » 03 Mar 2012, 19:33

Koristiti pravu hemiju i ne treba brinuti dal ce nesto izvetriti,verovatno je vec tamo neko kompetentan mislio i na to kad je sastavljao formulu :D ......
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...

Sonic
Piskaralo
Piskaralo

Post by Sonic » 03 Mar 2012, 19:41

@Delboy
Ne, ne kažem ja ništa, ja pitam...
Čitao sam dosta rasprava o tome, a na kraju nitko nikom ništa nije dokazao.
Neki pišu da su nosili boile u institut na analizu i da su dobili rezultat da u kuhanoj boili ostaje više proteina nego u parenoj (naravno radi se o istom mixu i istom promjeru boile).
No naravno rezultat nisu objavili na netu (skenirani papir na kojem to piše) jer kao mnogo su to platili da bi otkrili cijelu analizu.

Eto zbog toga i pitam, možda kolega ima neki dokaz kojim bi potvrdio tu svoju tvrdnju.

Postoji logika da se parenjem čuva više vrijednih sastojaka povezivajuči pareno povrće i parenu boilu, a postoji i logika da kuhanje boile krače traje nego parenje i stoga u kuhanoj boili ostaje više vrijednih sastojaka jer su krače izložene visokoj temperaturi.

I još jednom, ovim zadnjem ništa ne tvrdim

Osobno kuham boile jer lonac i vodu imam, posudu za parenje nemam i zadovoljan sam ulovima na kuhanu boilu

dedoš
ViP
ViP

Post by dedoš » 04 Mar 2012, 05:34

Ja takođe kuham boile, ne znam koja je tvrdnja točna.
Da bi pario nemam posudu, a i da nešto napravim neznam koliko dugo.
Kuhanjem sam zadovoljan odnosno boilom kakvu dobijem kuhanjem.
Za sada ne ću ništa mijenjati.
:HH
Bog je svakom po rođenju odredio broj dana koliko će živjeti, u to jedino ne ulaze dani provedeni u ribolovu.

prda
Ribolovac
Ribolovac

Post by prda » 05 Apr 2012, 07:57

Meni su nekako najbolje one boile kod kojih nemoram nista raditi,otvorim kesu i pecam.
Nekada sam radio iskljucivo tako dok je Meleg imao proizvodnju,pravio sam tek kada sam morao,kada nije bilo nabaviti onoga sto mi treba.
tako da silom prilika zadnjih par godina ih pravim sam,neznam razlog zasto,nisam nosio na niakve analize sto se tice hemiskog sastava.
Medjutim slusajuci jednu i drugu stranu(za i protiv kuvanja to jest parenja) uradio sam par puta jednostavnu proveru.
Od istog miksa napravim par kila kuvanih i par kila parenih,hranim iskljucivo boilama rezultat je bio taj da je na boile koje su spremane na pari rezultat bio dosta bolji.
Da nebi bilo slucajnosti,to sam ponovio nekoliko puta na raznim vodama,rezultat je bio u sto posto slucajeva bolji sa parenim boilama.
Medjutim,dodje covek sa kuvanim boilama i napeca se pored mene i kaze da je ipak bolje kuvano,mada je moje misljenje da je imao bolju boilu ali me mrzi raspravljati o tome.
Eto jednostavan nacin da se proba.
Samo ak krenete na parenje boila to je mnogo,mnogo duzi proces od kuvanja.

Delboy
Guru
Guru

Post by Delboy » 05 Apr 2012, 10:24

Dobar post gospodine Prdo, jako "ozbiljno", hvala i dobro nam dosao...

Beli 059
Filozof
Filozof

Post by Beli 059 » 06 Apr 2012, 09:12

prda wrote:Meni su nekako najbolje one boile kod kojih nemoram nista raditi,otvorim kesu i pecam.
Nekada sam radio iskljucivo tako dok je Meleg imao proizvodnju,pravio sam tek kada sam morao,kada nije bilo nabaviti onoga sto mi treba.
tako da silom prilika zadnjih par godina ih pravim sam,neznam razlog zasto,nisam nosio na niakve analize sto se tice hemiskog sastava.
Medjutim slusajuci jednu i drugu stranu(za i protiv kuvanja to jest parenja) uradio sam par puta jednostavnu proveru.
Od istog miksa napravim par kila kuvanih i par kila parenih,hranim iskljucivo boilama rezultat je bio taj da je na boile koje su spremane na pari rezultat bio dosta bolji.
Da nebi bilo slucajnosti,to sam ponovio nekoliko puta na raznim vodama,rezultat je bio u sto posto slucajeva bolji sa parenim boilama.
Medjutim,dodje covek sa kuvanim boilama i napeca se pored mene i kaze da je ipak bolje kuvano,mada je moje misljenje da je imao bolju boilu ali me mrzi raspravljati o tome.
Eto jednostavan nacin da se proba.
Samo ak krenete na parenje boila to je mnogo,mnogo duzi proces od kuvanja.

Hhahahahah,kad se pare boile ,dali se dobiju mali bolilici promera recimo 8 ili 10 to bi bilo jako produktivno parenje!!!

prda
Ribolovac
Ribolovac

Post by prda » 06 Apr 2012, 19:07

Zavisi Beli os kvaliteta maticnih boila,kos mene posle parenja budu velike :--

Post Reply

Return to “Boile”