Melasa - tekuća komponenta za sve
Moderator:Masterbih
Melasa je gusta smeđa tekućina nastala pri proizvodnji šećera od šećerne trske ili šećerne repe.
Koristi se za proizvodnju etanola (alkohola), ruma i kao koncentrat stočne hrane.
Ova tekuća komponenta je našla svoje mjesto i u šaranolovu, tj. u proizvodnji boila, dipova, ali i kao dodatak-atraktora za kuhani kukuruz te druge sjemenke za spod, tj. partikle.
Odličan je dodatni atraktor za Bird Mix i 50/50 Mix.
Melasa od šećerne trske
-je gusti,slatkasti i tamnosmeđi sok koji nastaje kao ostatak kristalizacije šećera kod proizvodnje.
Sadrži oko 50% šećera, ali i hranljivih tvari: esencijalne aminokiseline, željeza,kalcija, fosfora i mangana.
Zbog svog sastava znaju je usporediti sa medom.
Melasa od šećerne repe
-nastaje kao ostatak pri proizvodnji rafiniranog šećera iz šećerne repe.
Osim šećera od 45-50%, melasa sadrži i čitav niz vrijednih minerala, vitamina, aminokiselina, masnih kiselina i bjelančevina.
Melasa šećerne repe se koristi za proizvodnju alkohola (etilnog) i kvasca.
Ima bogatu aromu koja pospješuje prehranu kod životinja.
U tvornicama stočne hrane koristi se za melasiranje smjese čime se postiže fina aroma koja poboljšava apetit i prehranu goveda na farmama.
Koristi se za proizvodnju etanola (alkohola), ruma i kao koncentrat stočne hrane.
Ova tekuća komponenta je našla svoje mjesto i u šaranolovu, tj. u proizvodnji boila, dipova, ali i kao dodatak-atraktora za kuhani kukuruz te druge sjemenke za spod, tj. partikle.
Odličan je dodatni atraktor za Bird Mix i 50/50 Mix.
Melasa od šećerne trske
-je gusti,slatkasti i tamnosmeđi sok koji nastaje kao ostatak kristalizacije šećera kod proizvodnje.
Sadrži oko 50% šećera, ali i hranljivih tvari: esencijalne aminokiseline, željeza,kalcija, fosfora i mangana.
Zbog svog sastava znaju je usporediti sa medom.
Melasa od šećerne repe
-nastaje kao ostatak pri proizvodnji rafiniranog šećera iz šećerne repe.
Osim šećera od 45-50%, melasa sadrži i čitav niz vrijednih minerala, vitamina, aminokiselina, masnih kiselina i bjelančevina.
Melasa šećerne repe se koristi za proizvodnju alkohola (etilnog) i kvasca.
Ima bogatu aromu koja pospješuje prehranu kod životinja.
U tvornicama stočne hrane koristi se za melasiranje smjese čime se postiže fina aroma koja poboljšava apetit i prehranu goveda na farmama.
Re: Melasa - tekuća komponenta za sve
Melasa je odlična kod šaranolova, i kao samostalni dodatak kod prihrane i kao dopunjeni...
Jedan trik:
Melasi od 100ml dodamo jednu malu kašiku Masterbih Betaina i dobivamo odličan dip za zimski period i hladnije vode.
Jedan trik:
Melasi od 100ml dodamo jednu malu kašiku Masterbih Betaina i dobivamo odličan dip za zimski period i hladnije vode.
I was born a carp angler and I‘ll die a carp angler.
Volim da ucestvujem kad su ozbiljne teme
Da i ja kazem par stvari..
Prvo, ono sto kruzi internetom i godinama se premotava-odmotava u razno razne papire je totalna nebuloza.
Cudno je to da jedni te isti ljudi prevode neke stare tekstove iz engleskih knjiga i casopisa, i to rade godinama.
Sad su oni kao veliki poznavaoci i bait gurus, a ustvari su pedala od bicikla.
Dobro, nek uzivaju, a moj savjet im je da nabave nesto novije knjige, ali toga nema na internetu.
Sve sto su pisaliu do sad je iz knjiga/casopisa + kasnije interneta u periodu 1988-2002 i tu je sve stalo.
Mozda oni misle da se dalje nije nista razvijalo nit izucavalo
Nebitno..
Ja cu reci par zanimljivih stvari, a ostalo sto se zna necu ponavljati..
MOLASSES - Melasa

Ona se dobija iz razno raznih derivata, a naj poznatija je ona iz Secerne repe, Secerne trske i Grozdja.
Sama kvaliteta zavisi od zrelosti secerne repe, trske itd.., ali i samim cinom obrade.
Neke firme na vas zahtjev mogu da obrade melasu po vasim zeljama
Melasa za stoku je pretezno losije kvalitete i ribe ju u vecini slucajeva osjecaju kao "gorko", zato rezultati nisu isti kao kod neke od saranske brendirane firme!
Iako ima veliku koncentraciju secera, tu gorcinu je nemoguce skriti i rezultati su tokom ribolova losi.
Nemojte se zavaravati da je ona Melasa koja je nama ugodnog okusa zanimljiva i ribama, to je totalno pogresno!
Zato se odma u startu razlikuje melasa po cijeni, a kasnije i po necemu drugom, odnosno po svom nutricionistickom sastavu.
Melasa se koristi u industriji, pa cak i u nekim naizgled cudnim stvarima, ali to je manje bitno za nas.
Sto se tice ribolova, evo par podataka koji mogu da budu od koristi i na njih obratite paznju:
Stara teorija i srednja ocjena za (20 grama):
58 kcal
14,95g ugljikohidrata
11,1g secer
Nova istrazivanja i poredba kvaliteta Melase (Knjiga iz 2012 godine):
Kolicina % - procenat u Melasi koji se moze dobiti posebnom obradom:
Protein: Raspon se krece od 5,1% do nevjerovatnih 78%
Secer: 4% pa sve do 65%
Vezivanja i uklapanja u druge supstance su izvodljiva, ali uz kontrolu i posebnu obradu te izvor, tj. vrstu jer nijedna nije ista, pogotovo za daljnju obradu itd.
Danas je Melasa jedan od neizostavnih derivata prilikom izrade suplemenata, a neke vrste imaju fantastican omjer aminokiselina, razgradivih proteina-bjelancevina..
Ja licno nisam imao vremena ni novca da tragam za Melasom kao sto sam to radio za neke proizvode koji su me kostali kao Sv. Petra kajgana, poput GLM-a, ali zato danas imam vrhunske unikate pa i Masterbih melasu vrhunske kvalitete
Stvarno je previse firmi i detalja pa sam odustao od potrage za Melasom jer bi mi uzela par godina, a i par hiljada evra.
Skratio sam si muke i porazgovarao sa mojim dobrim kolegom Bill Cottam-om vlasnikom Nutrabaits koji mi je dao vazne smjernice
Thanks Bill
Prvo, ono sto kruzi internetom i godinama se premotava-odmotava u razno razne papire je totalna nebuloza.
Cudno je to da jedni te isti ljudi prevode neke stare tekstove iz engleskih knjiga i casopisa, i to rade godinama.
Dobro, nek uzivaju, a moj savjet im je da nabave nesto novije knjige, ali toga nema na internetu.
Sve sto su pisaliu do sad je iz knjiga/casopisa + kasnije interneta u periodu 1988-2002 i tu je sve stalo.
Mozda oni misle da se dalje nije nista razvijalo nit izucavalo
Nebitno..
MOLASSES - Melasa

Ona se dobija iz razno raznih derivata, a naj poznatija je ona iz Secerne repe, Secerne trske i Grozdja.
Sama kvaliteta zavisi od zrelosti secerne repe, trske itd.., ali i samim cinom obrade.
Neke firme na vas zahtjev mogu da obrade melasu po vasim zeljama
Melasa za stoku je pretezno losije kvalitete i ribe ju u vecini slucajeva osjecaju kao "gorko", zato rezultati nisu isti kao kod neke od saranske brendirane firme!
Iako ima veliku koncentraciju secera, tu gorcinu je nemoguce skriti i rezultati su tokom ribolova losi.
Nemojte se zavaravati da je ona Melasa koja je nama ugodnog okusa zanimljiva i ribama, to je totalno pogresno!
Zato se odma u startu razlikuje melasa po cijeni, a kasnije i po necemu drugom, odnosno po svom nutricionistickom sastavu.
Melasa se koristi u industriji, pa cak i u nekim naizgled cudnim stvarima, ali to je manje bitno za nas.
Sto se tice ribolova, evo par podataka koji mogu da budu od koristi i na njih obratite paznju:
58 kcal
14,95g ugljikohidrata
11,1g secer
Vezivanja i uklapanja u druge supstance su izvodljiva, ali uz kontrolu i posebnu obradu te izvor, tj. vrstu jer nijedna nije ista, pogotovo za daljnju obradu itd.
Danas je Melasa jedan od neizostavnih derivata prilikom izrade suplemenata, a neke vrste imaju fantastican omjer aminokiselina, razgradivih proteina-bjelancevina..
Ja licno nisam imao vremena ni novca da tragam za Melasom kao sto sam to radio za neke proizvode koji su me kostali kao Sv. Petra kajgana, poput GLM-a, ali zato danas imam vrhunske unikate pa i Masterbih melasu vrhunske kvalitete
Stvarno je previse firmi i detalja pa sam odustao od potrage za Melasom jer bi mi uzela par godina, a i par hiljada evra.
Skratio sam si muke i porazgovarao sa mojim dobrim kolegom Bill Cottam-om vlasnikom Nutrabaits koji mi je dao vazne smjernice
Thanks Bill
melasa je odlicna stvar,koristim je vec godinama,sasvim slucajno,jer u firmi gde radim to se bas puno trosi i bivsi tehnolog kad je nabavio melasu rekao je andjele sad smo nesto nabavili i za tebe,
Ok,to je odlicno Borise ,jel mi melasu imamu u nasem dijapazonu proizvoda..MB-melasa,koju bi ti preporucio ,ako MB nemaMasterbih wrote:Volim da ucestvujem kad su ozbiljne teme![]()
Dobro, nek uzivaju, a moj savjet im je da nabave nesto novije knjige, ali toga nema na internetu.![]()
Mozda oni misle da se dalje nije nista razvijalo nit izucavalo![]()
Nebitno..
MOLASSES - Melasa
Neke firme na vas zahtjev mogu da obrade melasu po vasim zeljama![]()
Sto se tice ribolova, evo par podataka koji mogu da budu od koristi:
58 kcal
14,95g ugljikohidrata
11,1g secer
Ja licno nisam imao vremena ni novca da tragam za Melasom kao sto sam to radio za neke proizvode koji su me kostali kao Sv. Petra kajgana, poput GLM-a, ali zato danas imam vrhunske unikate![]()
Skratio sam si muke i porazgovarao sa mojim dobrim kolegom Bill Cottam-om vlasnikom Nutrabaits
Thanks Bill
beli pa citaj izmedju redova
Nisi izgubio kad te pobede,vec kad odustanes
Omatorilo se kolega ...ha hahahah
Dok nije prodata secerana u Pecincima koristio sam je uvek u prihrani za divlje vode,nikad na takmicenju,neznam zasto
Od kad je nema mesam secer u spod i to se pokazalo kao dobra stvar.
Na kantu jupolku oko dve kile secra,verovatno nemoze da zameni melasu,slab sam hemicar ali popravlja rezulatate.
Od kad je nema mesam secer u spod i to se pokazalo kao dobra stvar.
Na kantu jupolku oko dve kile secra,verovatno nemoze da zameni melasu,slab sam hemicar ali popravlja rezulatate.
- Fly and Carp Fishing
- Ribarcina

Posto se prvi put sa njom susrecem, jel mi moze neko reci u koje vrste boila se moze stavljati melasa, i otprilike koliko je ide po kilogramu mixa po tim vrstama.
Unaprijed zahvalan...
Bistro !!!

Unaprijed zahvalan...
Bistro !!!
Mozes je stavljati u sve vrste boila.
Doziranje zavisi od marke do marke, neke su slabije pa treba vise, a neke su jace i doziranje je smanjeno.
U sustini ako je bas skroz rijetka kao voda, bjezi od toga, ali isto tako zapamti da ni velika gustoca nije mjerilo, tj. konzistencija nije mjerilo kvaliteta vec nutritivna vrijednost!
Procitaj gore vislje moj post detaljnije.
Evo ti opis za nasu Masterbih melasu visoke kvalitete striktno namijenjenu za ribolov:

Nasa melasa je cista, izradjena od zrelih plodova i namijenjena je ciljano za ribolov.
Ova sorta ima izuzetno jak omjer aminokiselina, razgradivih proteina i izvanredna je za koristenje prilikom izrade mamaca, a takodje prilikom natapanja istih kao sto su partikle, boile, peleti itd.
Veoma je zastupljena prilikom izrade stick i method mikseva, za mijesanje sa raznim praskastim hranama itd.
Izuzetno gusta i mirisljavo-hranjiva tekucina.
Ne otapa PVA.
Doziranje:
Preporucena doza po 1kg miksa: 15-20ml
Maksimalna doza po 1kg miksa: 35ml

Doziranje zavisi od marke do marke, neke su slabije pa treba vise, a neke su jace i doziranje je smanjeno.
U sustini ako je bas skroz rijetka kao voda, bjezi od toga, ali isto tako zapamti da ni velika gustoca nije mjerilo, tj. konzistencija nije mjerilo kvaliteta vec nutritivna vrijednost!
Procitaj gore vislje moj post detaljnije.
Evo ti opis za nasu Masterbih melasu visoke kvalitete striktno namijenjenu za ribolov:

Nasa melasa je cista, izradjena od zrelih plodova i namijenjena je ciljano za ribolov.
Ova sorta ima izuzetno jak omjer aminokiselina, razgradivih proteina i izvanredna je za koristenje prilikom izrade mamaca, a takodje prilikom natapanja istih kao sto su partikle, boile, peleti itd.
Veoma je zastupljena prilikom izrade stick i method mikseva, za mijesanje sa raznim praskastim hranama itd.
Izuzetno gusta i mirisljavo-hranjiva tekucina.
Ne otapa PVA.
Doziranje:
Preporucena doza po 1kg miksa: 15-20ml
Maksimalna doza po 1kg miksa: 35ml