Uvod u takmičarski ribolov
Moderator:Masterbih
- Fly and Carp Fishing
- Ribarcina

Nisam ni ja rekao uvjek, al je u vecini slucajeva tako.
Rekao sam za pocetak takmicenja, i kao apsolutni amater, vise ce nauciti tako nego sa foruma i kojekakvih knjiga, mada i forum zna uputiti u neke detalje koje moras skonati pa ih pokusati primjenjivati. Ovako gledas drugoga i direkt ucis od njega.
Svakako kao amater koji se nalazi po prvih puta naravno da se nezna boriti do te neke zadnje boile. Logicno je da ce on sve to pobacati u vodu, aliii ... Gdje ce sve to pobacati iz ocaja. Hmmmm... Onda svadza sa kolegom iz ekipe sto je ovo i ono, a sto nije ovako i onako, a i to ti je dobro poznato.
Imao si i sam priliku da ucestvujes u takvom ribolovu gdje su dvije jake ekipe oko tebe i odsjekle te. Naravno imao si vise vremena da hodas okolo po drugim boxovima i cugas nego sto si se nalovio ribe.
Kad je u pitanju otvorena veca voda gdje svi bacaju sto bi reci na sred jezera tipa pelagicevo od poz. br.2 do tamo negdje 11-13. onda je to druga prica. Onda lovis kako znas i umijes, al kad si zatvoren onda nemas sanse nikakve.
Opet kazem da se dosta toga moze pokupiti na druzenjima takmicenjima, ( na ozbiljnim nemoze jer je zabranjen pristup boxovima od strane drugih lica) gdje to primjenjivanje tehnika gledas uzivo, i tako ti je mnogo lakse popamtiti i primjeniti, a opet ona mala stvarka zvana dvogled cuda cini vjerujte mi.
Rekao sam za pocetak takmicenja, i kao apsolutni amater, vise ce nauciti tako nego sa foruma i kojekakvih knjiga, mada i forum zna uputiti u neke detalje koje moras skonati pa ih pokusati primjenjivati. Ovako gledas drugoga i direkt ucis od njega.
Svakako kao amater koji se nalazi po prvih puta naravno da se nezna boriti do te neke zadnje boile. Logicno je da ce on sve to pobacati u vodu, aliii ... Gdje ce sve to pobacati iz ocaja. Hmmmm... Onda svadza sa kolegom iz ekipe sto je ovo i ono, a sto nije ovako i onako, a i to ti je dobro poznato.
Imao si i sam priliku da ucestvujes u takvom ribolovu gdje su dvije jake ekipe oko tebe i odsjekle te. Naravno imao si vise vremena da hodas okolo po drugim boxovima i cugas nego sto si se nalovio ribe.
Kad je u pitanju otvorena veca voda gdje svi bacaju sto bi reci na sred jezera tipa pelagicevo od poz. br.2 do tamo negdje 11-13. onda je to druga prica. Onda lovis kako znas i umijes, al kad si zatvoren onda nemas sanse nikakve.
Opet kazem da se dosta toga moze pokupiti na druzenjima takmicenjima, ( na ozbiljnim nemoze jer je zabranjen pristup boxovima od strane drugih lica) gdje to primjenjivanje tehnika gledas uzivo, i tako ti je mnogo lakse popamtiti i primjeniti, a opet ona mala stvarka zvana dvogled cuda cini vjerujte mi.
Re: Uvod u takmičarski ribolov
pa nisam bas toliko siguran u neke stvari da ces naucit a pogotovo ako si pocetnik,zasto,naprimer dosta njih farbaju boile i kad snjima sednes oni ti iznesu posve druge boile,veruj dosta sam imao tih slucajeva,mene zeza sto volim malo gricnut boilu pa osetit,a u kakve ima veze dal sedis izmedju dve najjace ekipe,ebem ga ako si se spremio za takmicenje,ako ne znas onda prati sa hranom,prati na kojoj daljini dobija ribu i sta onda ti pocnes tu bacat raketu i kobru i puf tebi sad riba dosla zasto zbog kvaliteta hrane,zbog nekog ebenog spruda o kojem ti nemas pojma da uopste ima,ima mali milion stvari na koje trebas obratit paznju ako hoces takmicarski ribolov,ovako da kazem zasto ovo pisem,ja sam morao sam se probijat i kroz takmicenje i sve,lepo dobijem mesto ja telefon i kelega zovem,on mi malo objasni mesto i klepaj druze,stane riba,opet telefon opet meleg,,i ako imas dobru zaledjinu imaces i uspeha,naravno kvalitetna boila je uvek as u rukavu
ja mislim da ste pogresno razumeli kolegu sta je hteo da kaze, posve je u pravu jer je tema ,,uvod u takmicarski ribolov" i sve su to stvari koje mozes ocekivati kako kao pocetnik tako i kao iskusniji takmicar.Mnogo se moze nauciti iz gledanja i price sa takmicarima, nisu svi bas toliko tvrdog srca, neko hoce da pomogne a neko nece al mu je jezik brzi od pameti pa ako umes da citas izmedju redova eto nesto i skapiras.Gledanjem mozes dosta nauciti, nacin zabacivanja,priprema mesta,kolicina prihrane,itd pa lepo svesku u ruke pises uporedjujes i na to kad dodas neka svoja iskustva polako ulazis u stos.I normalno treba da si svestan da nemozes uvek biti u plasmanu ali ako si se dovoljno trudio i radio i to ce ti doneti neko zadovoljstvo.Bar je kod mene tako
Nisi izgubio kad te pobede,vec kad odustanes
Druze kao apsolutni amater ne znam ni sta trazis na takmicenjima?! Al' stvarno ne znam.Fly and Carp Fishing wrote:Nisam ni ja rekao uvjek, al je u vecini slucajeva tako.
I da Te pitam.
Gdje si ovo vidio?
Na kojem to takmicenju je ovo bilo i da si mene vidio. kao i to da su nas zatvorili ?Imao si i sam priliku da ucestvujes u takvom ribolovu gdje su dvije jake ekipe oko tebe i odsjekle te. Naravno imao si vise vremena da hodas okolo po drugim boxovima i cugas nego sto si se nalovio ribe.
I evo sjetih se primjera jednog konkretnog. U nas na ligi sam bas na Bardaci, 2.kolo, imao priliku da pecam izmedju dvije iskusne ekipe. Na jednoj strani Jezero Brcko a na drugoj Trend M&V, ja i Sale u sredini. Po svemu od nas su dosta iskusniji, more takmicenja iza njih, a da ne pricam o tome da su i na svjetsko isli (mada to u nasem slucaju ne znaci AMA BAS NISTA) a ja i Sasa moze se reci nista. Nula pozitivna
Extra osjecaj kad izbacis iz cipela neke tako iskusnije ekipe.
A ovo za dvogled. Nije lose, samo bolje imati neki bolji fotoaparat sa mogucnoscu dobrog optickog zooma pa fino sebi slikas tudji box a da to oni niti ne primjete. Slikas sve redom. Pocevsi od stola sa boilama na njemu i svim drangulijama do sve i jednog detalja u boxu iz kojeg bi mogao da doneses zakljucak sta je to dobitna karta.
I tu sam imao priliku da vidim onu pricu: pecamo iskljucivo na te i te mamce a vamo na stolu mamci renomiranih evropskih firmi.
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!
“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”
“Budi nalik na morski rt u koji neprestano udaraju valovi a on i dalje ostaje čvrst, dok se oko njega stišava razjarena voda.”
OP Procitaj ponovo zadnji pasusu pa se seti sta sam ja pricao o tome koliko iskreno bude kad kazu da se riba dobija na odredjen mamac,doduse bila je prica o testerima ali ovo je slicno.
Ima slicnosti naravno ali ne pada mi na pamet da pricam o tome a jos manje da ispravljam krive Drine. Taj ko laze, laze sebe a ne druge.
Zivjeti u zabludi je jebena stvar prdo. 
Uhvati radi uzivanja, slikaj radi uspomene, pusti radi buducnosti!
Ja to pricao svo vreme samo je trebalo lepo protumaciti,nego srecna nova i da se lepo napecate na kupovima ove godine 
ima kolege ljudi koji oce ozbiljno da pomognu, ali po prirodi ljudi su nepoverljivi cak sta vise tu zelju da se nekom pomogne nazivaju kurcenjem, samoreklamiranjem i ko zna kakvim recima, Cist primer sam video na jednom forumu jedan kolega takmicar se ponudio da pomogne a ono drvlje i kamenje na njega a inace pripada jednoj dobroj takmicarskoj ekipi.Tako da to je do onih koji trebaju pomoc moraju znati od koga da traze i kome da veruju.Naprimer i ovaj nas kolega Prda iako je malo neozbiljan ume i hoce da pomogne a nije da nezna(mnogo voda je obisao ) sto govori i njegova polica za pehare, ali to nije dovoljno nekim novim klincima oni bi sve na brzinu zato i pucaju lovu za raznorazne boile (sampionske)i normalno na kraju razocarenje pa nemalo puta i pljuvanje po istim.
evo samo kratko od mene
Osnova svakog pa i natjecateljskog ribolova je
1.marker
2.kvalitetan mamac
3.plasiranje mamca
4.taktika
pa tek onda dolaze one neke stvari koje su u gornjim pisanjima navedene,koje mogu bit, al nisu presudne za krajnji rezultat
Osnova svakog pa i natjecateljskog ribolova je
1.marker
2.kvalitetan mamac
3.plasiranje mamca
4.taktika
pa tek onda dolaze one neke stvari koje su u gornjim pisanjima navedene,koje mogu bit, al nisu presudne za krajnji rezultat
dobar ti je spisak ali u gornjim tekstovima bar ja sam hteo da pokazem sta jedan pocetnik moze da ocekuje, i novcano a i ostali problemi koji ce se pojaviti.Novcano samo oko mamaca a gde su ostale stvari oko opreme i kojekakvih sitnica.Treba sve to prikazati jer generalno taj vid sporta izuskuje dosta novca i vremena a donosi dosta zadovoljstva i razocarenja