Metionin i Lizin
Moderator:Masterbih
- Rada TRIGA Jovanovic
- Ribolovac

mislim da ima efekta,probao sam i pouzdano znam da to isto koriste i pojedini takmicari u saranskom ribolovu...
Nista snaga,samo glava....
Re: Metionin i Lizin
Imas li iskustva sa ovom specijom Bdelite?Mnogo dobra stvar,vredi probati a kao sto rece covek za 10e neces propasti ako ti bas ne posluzi
Taj Mrak Carp je cini mi se Evropski rekorder u ulovu na divljoj vodi,sudeci po njihovom sajtu nisu manekeni
Bez uvrede ali nije sve u PASTE-COPY
Bez uvrede ali nije sve u PASTE-COPY
nisam ni rekao nista za njih a ako si sve procitao video si da sam napisao da imam iskustva u vezi koriscenja.Normalno da nije sve copi/paste ali podatke o istrazivanjima mozes samo tako izneti(ili ih prepricavati sto je isto) a ja prilikom pisanja koristim relaventne podatke.Drugo je sa mojim iskustvima, i na kraju izneo sam moje misljenje sa osvrtom na neke podatke za koje sam mislio da su primerni za koriscenje.
Nisi izgubio kad te pobede,vec kad odustanes
Nadjoh na kom forumu pocela prica
Videh da neki pita Prdu jel oce to da upropasti boilu s tim i tu onda moram da naglasim da nemoze svako da pravi mikseve i hemije i ko zna sta vec a jedan clan pita kako se dozira,kako ovo-ono....nemozes sve dobiti na izvolte,moras dobro dupe zagrejati i izdrljati da dodjes do nekih konkretnih saznanja PRIMENLJIVIH U PRAKSI
Te specije kad kupis nisi ni pola posla uradio,to treba da se zna
Ima postupak kojim se spravlja da bi moglo pravilno da se dozira a ne da se meri 1 ili 2 miligrama,ni narkodileri nemaju te vagice
Da radi pos'o radi ali ne na kadicama vodama,pomaze u lovu na krupne ribe,ciljani lov
Videh da neki pita Prdu jel oce to da upropasti boilu s tim i tu onda moram da naglasim da nemoze svako da pravi mikseve i hemije i ko zna sta vec a jedan clan pita kako se dozira,kako ovo-ono....nemozes sve dobiti na izvolte,moras dobro dupe zagrejati i izdrljati da dodjes do nekih konkretnih saznanja PRIMENLJIVIH U PRAKSI
Te specije kad kupis nisi ni pola posla uradio,to treba da se zna
Ima postupak kojim se spravlja da bi moglo pravilno da se dozira a ne da se meri 1 ili 2 miligrama,ni narkodileri nemaju te vagice
Da radi pos'o radi ali ne na kadicama vodama,pomaze u lovu na krupne ribe,ciljani lov
Nevolim kada mi neko stoji iza ledja dok pecam...
Metionin i Lizin
Auuuu majko pa covjek od Prde nemoze nigdje pobjec... Dobri moj Prdoni i Čak Noris ga se boji..
bdelitee wrote:mozemo malo pricati i razemenuti iskustva ali nebi zeleo da to bude signal za neke nove,mlade ili neupucene sarandzije.I to signal tipa
,,ok zbrckacu odoka i onda dodam aminok. lizin i metionin i razbicu na vodi"
Danas se pouzdano zna da od 22 amino kiseline, njih 5 se smatraju kriticnim, dok se ostale obicno obezbeduju u dovoljnim kolicinama pri kombinaciji hraniva u obroku vecine monogastricnih životinja. U kriticnih 5 amino kiselina spadaju sledece: arginin, cistin, lizin, metionin i triptofan. Kada obroci životinja sadrže nedovoljne kolicine jedne ili više od ovih 5 amino kiselina, proteinski dodaci koji sadrže velike kolicine cistih aminokiselina (npr. DL-Metionin, L-Lizin i sl.) mogu se dodati ovakvim obrocima radi eliminisanja deficita i na taj nacin omoguciti efikasnije iskorišcavanje proteina. Zbog toga, obroci svinja koji su sastavljeni uglavnom od kukuruza, pšenice i jecma su deficitarni u amino kiselini lizinu, dok je kukuruz deficitaran u triptofanu. Pri upotrebi velikih kolicina biljnih proteina, uz korišcenje malih kolicina animalnih proteina i proteina ribljeg brašna, obroci živine najcešce su deficitarni u metioninu. Takode, kolicina lizina i cistina cesto puta je neadekvatna u uobicajenim hranivima. Zbog toga, obroci živine cesto zahtevaju dodavanje sintetickog lizina i metionina.Ok ovakvo je stanje kod uzgoja domacih zivotinja,evo jos nesto sto je tu jako bitno Vitamini Oni moraju biti ukljuceni u obroke pošto ne mogu biti sintetizovani, ili ne mogu biti sintetizovani u dovoljnim kolicinama u organizmu životinje. Životinje svoje potrebe u vitaminima zadovoljavaju iz hraniva i vitaminsko-mineralnih predsmeša. Životinjama je neophodno dod avati vitamine i mineralne materije putem predsmeša iz razloga što kolicina koja se nalazi u hranivima, nije dovoljna da bi zadovoljila potrebe životinja. Zahvaljujuci do sada izvedenim ispitivanjima, danas je poznato 16 razlicitih vitamina i najmanje 9 drugih vitaminskih supstanci. Vitamini se najcešce klasifikuju na: vitamine rastvorljive u mastima, vitamine rastvorljive u vodi i vitaminima slicne supstanceSvaki od vitamina neophodan je za odvijanje specificne metabolicke reakcije unutar celija organizma. Pri nedostatku u hrani odredenog vitamina, ne može se odvijati biohemijska reakcija u kojoj ovaj ucestvuje, te dolazi do pojave specificnih simptoma avitaminoze. Slucajevi potpunog deficita vitamina, prakticno se ne mogu sresti u ishrani domacih životinja. Medutim, marginalne kolicine vitamina u hrani, dovode do pojave nespecificnih simptoma, kao što su gubitak apetita, nenormalan izgled životinja, smanjen porast i lošije iskorišcavanje hrane. Hipervitaminoza oznacava patološka stanja, do kojih dolazi usled upotrebe suvišnih kolicina (predoziranja) vitamina. Pod “prirodnim” uslovima ne postoji verovatnoca da domace životinje unesu suvišne kolicine vitamina. Medutim, kada se sinteticki vitamini dodaju hrani, uvek postoji opasnost i rizik da životinje mogu konzumirati nenormalno velike kolicine vitamina, ako se ucini greška u toku njihovog dodavanja i mešanja. Postoje eksperimentalni dokazi da se mogu pojaviti simptomi trovanja (intoksikacije) u domacih životinja, pri davanju suvišnih kolicina vitamina A i D.
Zasto je ovaj tekst tu a nema veze sa saranom.Samo iz razloga zbog slicnosti komponenti koje koristimo i njihovog delovanja na zivi organizam(a i citajuci po forumima dosta ljudi koristi ovakava gradiva prilikom realizacije svojih zamisli).I odmah cemo izvesti mali zakljucak.Sa aminokiselinama nemozemo preterati i naskoditi bilo kom organizmu pa tako i saranu ali sa vitaminima vec nije tako tu se moze preterati i to nije dobro.Iz gornjeg teksta cu podvuci jednu recenicu ,, Pod “prirodnim” uslovima ne postoji verovatnoca da domace životinje unesu suvišne kolicine vitamina"Isti slucaj je i sa Saranom koji se nalazi u svom prirodnom okruzenju,sve dobro funkcionise dok se ne pojavi covek i pocne da menja neke prirodne tokove.U uslovima proizvodnje sarana kako kozumnog tako i mladji koriste se razne smese koje su podeljene po proteinskoj vrednosti i starosti ribe za koju su namenjeni pa i tu se opet dele na neke varijante kao naprimer standard, standard plus,ekonimik,super ekonomik i tako dalje...tu mozemo videti da su procenti ucesca lizina i metionina razliciti naprimer za mladj i konzumnog sarana od 2kg.Znam sta sad dok citate razmisljate ,,jaka stvar otkrio si ameriku"Ja nisam ali ljudi koji su sve ovo istrazivali prilicno toga jesu i sigurno ima prostora za jos koje kakvih istazivanja.I sta sad e smo tu da hranimo uzgajamo ili da pecamo .Da se osvrnemo na ove nase aminokiseline,kakve su to kiseline?
one spadaju u grupu Esencijalnih aminokiselina pored ostalih lizin, fenilalanin, triptofan, metionin, treonin, leucin,izoleucin, valin.Svi znamo ili ne neznam da su to aminokiseline koje nemogu da se sintetizuju u organizmu a vazne su za razgradnju proteina i bla bla bla.....
Ako ovo gore nije jasno za nasu temu evo da malo uprostimo i vidimo kakve su potrebe Sarana za aminokiselinama.Izvor podataka je nacionalna akademija u Washingtonu gde su se u labaratorijskim uslovima radila ispitivanja.
na 100gr
arginine.................031mg
histidine................0,064mg
isoleucine..............0,076mg
leucine...................0,10mg
lizin........................0,17mg
methionine.............0,094mg
phenylalanine.........0,19mgna 100gr
threonine................0,11mg
tryptophan..............0,024mg
valine.......................0,11mg
Drugom tablicom cemo videti aminokiselinski sastav nekih recimo najcesce koristenih komponenti za izradu boile a koje poseduju sve esencijalne aminokiseline
na 100gr
pirincano brasno..................3038mg
psenicno crno brasno...........4510mg
kukuruzno brasno.................3850mg
razano brasno......................3530mg
nemasno mleko u prahu........18421mg
punomasno mleko u prahu....12170mg
udicars
Po mom razmisljanju da bi napravili nas mamac citaj boilu trebali bi prvo obratiti paznju na sledece stvari;a to su osobine komponenti koje koristimo
komponente koje nam obezbedjuju odredjenu tvrdocu boile
komponente koje imaju vezivnu moc
komponente koje se u mix-u mogu rolati
komponente koje imaju instant reakciju
A da bi napravili dobru(zdravu) i izbalansiranu boilu moramo znati sta ona mora sadrzavati;Proteine, Ugljenhidrate,Masti,Vitamine,Vlakna
i opet se vracam na lizin i metionin gde mozemo jos prostije objasniti naprimer ovako
Žitarice: bogate metioninom, siromašne lizinom
Mahunarke: bogate lizinom, siromašne metioninom
Kad sve to skapiramo i pravilno primenim misljenja sam da posebno dodavanje lizina i metionina bez obzira na cenu nije potrebno.Poznato nam je da saran najlakse i najbrze otkriva hranu bogatu aminokiselinama i brzotopivim proteinima,a tu je i skrob, ali da li ce on zbog ucesca ove dve aminokiseline u vecem postotku brze ili cesce uzeti takav mamac?; mislim da nece, da li ce sa tim aminokiselinama se povecati broj upecanog krupnog sarana?:mislim da nece da li treba komplikovati iovako komplikovano i trositi novac?;mislim da netreba
I jos samo da kazem da sam i ja probao sa takvim pristupom i da sam eksperimentisao i to ne jednu sezonu i na jednoj vodi nego mnogo mnogo vise, dzep prazan rezultati ocajni(s'obzirom na ocekivano)Eksperimenti netreba samo da budu tipa sta treba da stavimo u boilu nego i sa osvrtom na ono sto netreba da stavimo.
Ovom pricom nisam hteo da omalovazim necije rezultate,niti da se pravim pametan kako sve znam,niti kao povod uzimam bilo ciji post, samo sam hteo da podstaknem ljude da pre nego sto pocnu kupovati bilo sta provere dal' im to treba i sta ce postici sa tim
Dragi kolega bravo za tekst,obzirom da sam zavrsio veterinu jako dobro razumem sta si htoe reci ovim tekstom ali si ujedno i uputio sve na veliki problem a to je CUO SAM IDEM DA SMULJAM,i tome slicno,a pri tome nevodeci racuna sta sa cim se mulja-mesa.
Amino kiseli su tek 40% ispitane kao i njihova razgradnja i upotreba u organizmu ima jos mnogo toga sto se jos ispituje,licno mislim da je jako bitno znati da se mnoge stvari potiru odnosno,jedna drugu negiraju..pogotovo kada se radi o receptima iz HOME MADE produkcije,ali nezaobilazna je i cinjenica da nasi licni mamci daju vise rezultata od kupljenih ai i za to postiji vise razloga...Da neduzim jako dubro je da na nasim forumima ima sto vise tekstova ovakvog edukativnog tipa-zato se i zalazem za edukacije koje ce sve sarandzije usmeriti u pravom smeru-JER NEMA ONOG KOJI ZNA ILI POZNAJE SVE...UVEK SE PONESTO MOZE I TREBA NAUCITI...
VELIKI POZDRAV!!!
Zato brate treba vise prakticnih saveta a ne teoretisanje...X ljudi je isto tako CULO za Promotor-L da je aminokiselinski dodatak do jaja pa brze bolje daj kupuj po 80rsd pa sipaj jer je 10 puta jeftinije od brendiranog proizvoda...a niko od njih nema pojma kako se koristi da bi to delovalo u mamcima!Tako je i sa ovim Metioninom i Lizinom,moje drustvo ga koristi kao dodatak kupovnim miksevima i hemijom jer je vec neko strucan to napravio a iste specije pripremljene po savetu strucnog lica tako da kada imas PROVERENE stvari uspeh je neminovan
...
Prije svega, vazno je napomenuti kako su sarani u prirodi svastojedi i pravi prozdrljivci.
Oni ce nekada pojesti i ono sto nema veze s logikom niti zdravim umom, a za nas to daje jos jednu veliku enigmu u rjesavanju ovih hranidbenih zagonetki.
Nikada se ne mozemo osloniti na test od par ribolova na jednom jezeru + jos gore jednoj poziciji.
To za mene i nije pravi test jer uzimajuci u obzir navike sarana dolazim do sledecih zakljucaka (Ukoliko smo imali ulove):
-Riba se priviknula na odredjeni mamac (Bio on dobar ili ne)
-Ribe su konstantno probavale mamac iz radoznalosti
-Selekcija krupne ribe u vidu imam dobar mamac jos nikad nije dokazana i on ne postoji, a to sto se ponekad upecaju krupniji primjerci moze znaciti dve stvari:
Radoznalost ribe ili nove ribe koje su se tu nasle da probaju nesto novo sto je povezano s ovim prvim ili ona varijanta koju bi naj vise zeljli tj. da su mamci odavno probani i saran ih voli te jede iz dana u dan.
Jeste li se ikad zapitali sta to ima u obicnoj spuzvi, plastici itd.. primamljivo za sarana? Mislite da sam lud? Ne!
Pecao sam ih, a i vecina od vas u to vjerujem.
Odgovor imate vec gore iznad..
Na sam ucinak i ispravan test kako bi za nesto donijeli konacan zakljucak utice mnogo prirodnih faktora!
Oni iskusniji lisci znaju koliko je bitna pozicija za lov, ali isto tako i za odabir mamca!!!
Nije isto loviti na "dobrom spotu" sa npr. mamcem u kojem obiluje npr. neki prirodni probiotik ili mamcem koji obiluje proteinima( zivotinjskim, biljnim.. bili oni obicni ili predprobavljeni) ili mamcem koji je nafilovan ugljikohidratima.
Svaki mamac ce saran pojesti, probati, prihvatiti, odbaciti, ali na kraju je opet pocetak: Zasto?
Vrtimo se u krug zar ne?
E pa to i jeste zanimljivo u ovom divnom hobiju, sportu itd..
Kad bi sve znali brzo bi ostali bez riba, a i ovaj vid ribolova bi postao dosadan.
Da vas ne gnjavim vise sa filozofijom, evo i rjesenja.
Naj bolji ucinak imaju nutricionisticki balansirani mamci i tu nikad nemozete pogrijesiti.
Da bi vam bilo malo jasnije krenut cu ukratko redom.
Danas svi znamo da divlji sarani radije koriste kao izvor energije zivotinjske proteine nego ugljikohidrate biljnog porijekla.
Znam, znam, sad ce neki pasti u dilemu, cekaj, procitaj do kraja, ne donosi zakljucke odma!
Na komercijalnim vodama i ribnjacima jeftinije je sarana hraniti sa mjesavinom ugljikohidrata i nekog jeftinijeg proteina uz ili bez dodataka enzima za probavu skroba i disaharida.
Takvi sarani su mnogo lose kondicije, masni, bolesni itd.. sto se da zakljuciti kako ta hrana nije idealna.
Ako malo procitate izmedju redova shvatit cete da ukoliko mamac ima previse energije u odnosu na proteine, tad ce riba uskladistiti visak u mast.
Ako mamac sadrzi previse proteina u odnosu na energiju tad je riba prisiljena koristiti proteine kao izvor energije, a oni nepovoljno uticu na rast sarana, a isto tako i na kvalitetu vode!
Proteini su kompleksni spojevi ugljika, vodika, kisika i dusika, a prilikom sagorijevanja u organizmu ribe i pretvaranju u energiju izlucuje se puno amonijaka, a to nikako nije dobro.
Sad cete reci kakve veze ovo ima sa Metioninom i Lizinom.
Kako da nema?
Mozete vi staviti i zlata u njega, ako on nije nutricinisticki balansiran, vi ste donji.
Idealan omjer i balansiran mamac, tj. postotak proteina u ravnotezi sa energijom je dobitna kombinacija!
Drugari, kvalitet i vrsta proteina je takodje bitana stavka u svemu ovome.
Vrste izmedju proteina su te, da imamo razlicite vrste topivosti pa saran ne moze iskoristiti sve aminokiseline.
Prva misljenja su bila da saranima treba kvalitetan protein dobre bioloske vrijednosti jer saran nema sposobnost sinteze aminokiselina.
Sve navedeno je bilo jednim dijelom i tacno jer saranima treba dati 10 od 24 aminokiseline za koje vecina ribolovaca nabada, saran samo njih 14 moze svojim organima sintezirati.
Nemojte sad misliti uzimam riblje brasno i rijesio sam problem, NE!
Ni sva riblja brasna nisu iste kvalitete, topivosti i procentualno obogacena proteinima (kakvim?)..
Sve se vrti u krug, a ni meni kao i drugima ne pada na pamet da to objasnim u detalje jer kako da zivi industrija mamaca?
Na nasim forumima se pojavljuju razliciti tekstovi koji se samo vrte u krug, a porijeklo svega toga su izvori manje vise poznati svima onima koji su se malo dublje upustili u ovo sve.
Ja sam nailazio na desetine mojih kopiranih tekstova, uvrnutih, izvrnutih prepravljenih itd.. koji su potpisivani drugim autorom.
Ne zamjerim im, neka pisu, ali mi smeta kad nesto izokrenu sto nema veze s vezom i tako pogresno edukuju ribolovce, pogotovo pocetnike.
Pusticemo njih neka pisu, a mi cemo loviti ribe sa provjerenim Masterbih mamcima, a ukoliko zelite biti drugaciji, mozete kupiti miks.
Nije sve u tome da nabijete aminokiseline, malo ko se obazire na minerale i vitamine koji su itekako bitni, mogu reci podjednako kao i aminokiseline, te esencijalne masne kiseline!
Minerali i vitamini su saranima vitalni sastojci hrane, a malo ko se bavi njima!?
Sve ovo moze napraviti dobar mamac, ali nesrazmjerna kolicina (manje ili vise) moze da od vaseg mamca napravi sranje.
Necu ulaziti u detalje jer bi sam sebi skako u stomak, ipak se bavim izradom mamaca..
Na kraju, balansirani mamci su zakon i tacka.
Oni ce nekada pojesti i ono sto nema veze s logikom niti zdravim umom, a za nas to daje jos jednu veliku enigmu u rjesavanju ovih hranidbenih zagonetki.
Nikada se ne mozemo osloniti na test od par ribolova na jednom jezeru + jos gore jednoj poziciji.
To za mene i nije pravi test jer uzimajuci u obzir navike sarana dolazim do sledecih zakljucaka (Ukoliko smo imali ulove):
-Riba se priviknula na odredjeni mamac (Bio on dobar ili ne)
-Ribe su konstantno probavale mamac iz radoznalosti
-Selekcija krupne ribe u vidu imam dobar mamac jos nikad nije dokazana i on ne postoji, a to sto se ponekad upecaju krupniji primjerci moze znaciti dve stvari:
Radoznalost ribe ili nove ribe koje su se tu nasle da probaju nesto novo sto je povezano s ovim prvim ili ona varijanta koju bi naj vise zeljli tj. da su mamci odavno probani i saran ih voli te jede iz dana u dan.
Jeste li se ikad zapitali sta to ima u obicnoj spuzvi, plastici itd.. primamljivo za sarana? Mislite da sam lud? Ne!
Pecao sam ih, a i vecina od vas u to vjerujem.
Odgovor imate vec gore iznad..
Na sam ucinak i ispravan test kako bi za nesto donijeli konacan zakljucak utice mnogo prirodnih faktora!
Oni iskusniji lisci znaju koliko je bitna pozicija za lov, ali isto tako i za odabir mamca!!!
Nije isto loviti na "dobrom spotu" sa npr. mamcem u kojem obiluje npr. neki prirodni probiotik ili mamcem koji obiluje proteinima( zivotinjskim, biljnim.. bili oni obicni ili predprobavljeni) ili mamcem koji je nafilovan ugljikohidratima.
Svaki mamac ce saran pojesti, probati, prihvatiti, odbaciti, ali na kraju je opet pocetak: Zasto?
Vrtimo se u krug zar ne?
E pa to i jeste zanimljivo u ovom divnom hobiju, sportu itd..
Kad bi sve znali brzo bi ostali bez riba, a i ovaj vid ribolova bi postao dosadan.
Da vas ne gnjavim vise sa filozofijom, evo i rjesenja.
Naj bolji ucinak imaju nutricionisticki balansirani mamci i tu nikad nemozete pogrijesiti.
Da bi vam bilo malo jasnije krenut cu ukratko redom.
Danas svi znamo da divlji sarani radije koriste kao izvor energije zivotinjske proteine nego ugljikohidrate biljnog porijekla.
Znam, znam, sad ce neki pasti u dilemu, cekaj, procitaj do kraja, ne donosi zakljucke odma!
Na komercijalnim vodama i ribnjacima jeftinije je sarana hraniti sa mjesavinom ugljikohidrata i nekog jeftinijeg proteina uz ili bez dodataka enzima za probavu skroba i disaharida.
Takvi sarani su mnogo lose kondicije, masni, bolesni itd.. sto se da zakljuciti kako ta hrana nije idealna.
Ako malo procitate izmedju redova shvatit cete da ukoliko mamac ima previse energije u odnosu na proteine, tad ce riba uskladistiti visak u mast.
Ako mamac sadrzi previse proteina u odnosu na energiju tad je riba prisiljena koristiti proteine kao izvor energije, a oni nepovoljno uticu na rast sarana, a isto tako i na kvalitetu vode!
Proteini su kompleksni spojevi ugljika, vodika, kisika i dusika, a prilikom sagorijevanja u organizmu ribe i pretvaranju u energiju izlucuje se puno amonijaka, a to nikako nije dobro.
Sad cete reci kakve veze ovo ima sa Metioninom i Lizinom.
Kako da nema?
Mozete vi staviti i zlata u njega, ako on nije nutricinisticki balansiran, vi ste donji.
Idealan omjer i balansiran mamac, tj. postotak proteina u ravnotezi sa energijom je dobitna kombinacija!
Drugari, kvalitet i vrsta proteina je takodje bitana stavka u svemu ovome.
Vrste izmedju proteina su te, da imamo razlicite vrste topivosti pa saran ne moze iskoristiti sve aminokiseline.
Prva misljenja su bila da saranima treba kvalitetan protein dobre bioloske vrijednosti jer saran nema sposobnost sinteze aminokiselina.
Sve navedeno je bilo jednim dijelom i tacno jer saranima treba dati 10 od 24 aminokiseline za koje vecina ribolovaca nabada, saran samo njih 14 moze svojim organima sintezirati.
Nemojte sad misliti uzimam riblje brasno i rijesio sam problem, NE!
Ni sva riblja brasna nisu iste kvalitete, topivosti i procentualno obogacena proteinima (kakvim?)..
Sve se vrti u krug, a ni meni kao i drugima ne pada na pamet da to objasnim u detalje jer kako da zivi industrija mamaca?
Na nasim forumima se pojavljuju razliciti tekstovi koji se samo vrte u krug, a porijeklo svega toga su izvori manje vise poznati svima onima koji su se malo dublje upustili u ovo sve.
Ja sam nailazio na desetine mojih kopiranih tekstova, uvrnutih, izvrnutih prepravljenih itd.. koji su potpisivani drugim autorom.
Ne zamjerim im, neka pisu, ali mi smeta kad nesto izokrenu sto nema veze s vezom i tako pogresno edukuju ribolovce, pogotovo pocetnike.
Pusticemo njih neka pisu, a mi cemo loviti ribe sa provjerenim Masterbih mamcima, a ukoliko zelite biti drugaciji, mozete kupiti miks.
Nije sve u tome da nabijete aminokiseline, malo ko se obazire na minerale i vitamine koji su itekako bitni, mogu reci podjednako kao i aminokiseline, te esencijalne masne kiseline!
Minerali i vitamini su saranima vitalni sastojci hrane, a malo ko se bavi njima!?
Sve ovo moze napraviti dobar mamac, ali nesrazmjerna kolicina (manje ili vise) moze da od vaseg mamca napravi sranje.
Necu ulaziti u detalje jer bi sam sebi skako u stomak, ipak se bavim izradom mamaca..
Na kraju, balansirani mamci su zakon i tacka.
ocigledno ti nemasLimar wrote:Ima li ko neka iskustva da podeli?
Bar se mi poznajemo
....voleo bi cuti nesto vezano za "divlje" vode,na komercijalama bas i nema ovaj sistem vajde,drugacije se radi al...izneo sam moje vidjenje i misljenje,ni na jednu vodu ne idem a da predhodno ne pripremim,bili to Jarkovci,Dobrodol,Mandjelos il Calma..svugde moram otici bar nekoliko puta prihraniti,nase vode su desetkovane tako da se svaki ulozen trud mnogostruko isplati!