Kukuruz secerac je odlican kao mamac u svim varijantama. Bio iz konzerve, tegle ili klipa svejedno. Ja licno godinama preferiram frisko ubrani sazreli secerac u klipu koji mozemo kupiti na nasim pijacama u sezoni. Tad je kukuruz svijetlo zute boje koji riba lahko primjeti, pun mlijeka, sladila i svega ostalog sto je u njemu cemu riba nemoze odoliti. Ne kuham ga niti ista doradzujem. Kuhanjem takvog kukuruza, iz njega izadze dobar dio onoga sto ga cini kukuruzom. Pogotovo prilikom kuhanja kad mu kozica pukne, onda je to zrno skoro pa prazno. Sve sto uradim je to da ostrim nozem sjecem skroz uz klip onoliko zrna sa klipa koliko mi je potrebno za mamcenje udice, ali pri rezanju pratim da zarezem zrno pri korjenu kako bi mogao otpustati svoj mlijecni miris. Posebno ako lovim na divljim vodama, tad mi je taj kukuruz donosio najbolje rezultate. Ako bi ovakav kukuruz koristio u primami onda bi to bilo u kombinaciji sa kuhanom konopljom i praskastom primamom uvaljanom u kugle. Cesto je problem bila i bjela riba pri ribolovu na taj kukuruz, al taj sam problem rijesio nizanjem 4-5 zrna na dlaku kojem bijela riba nije mogla nista i brzo se otkanjivala takvog zalogaja ostavivsi ga neostecenog. Na takav kukuruz sam imao lijepe primjerke sarana i amura a posebno kapitalnih linjaka.
Ako bi u takav kukuruz dodavao neku od aroma, takva zrna puna mlijeka bi fantasticno apsorbovala dodanu aromu. Obicno sam dodavao na malu teglicu od djecijih kašica jednu cajnu kasikicu na mlako zagrijanog meda, ili trecinu bocice arome od vanilije za kolace sa jednom supenom kasikom destilirane vode. Nakon par dana kad kukuruz odstoji u toj aromi dobijem fantasticno aromatizovani kukuruz.